Jurământul

Comisia Parlamentară de anchetă a cazului Hillary Clinton l-a audiat pe şeful FBI şi a descoperit că Biroul n-a luat de la doamna Clinton o declaraţie sub jurământ. Ea afirmase că niciun document pe care l-a expediat prin e-mailul personal (nesecurizat) nu purta ştampila ”clasificat”.

Lipsa jurământului a fost explicată de către şeful FBI prin inexistenţa unei cereri în acest sens a Congresului. Comisia i-a promis o astfel de cerere oficială în cel mai scurt timp. La o nouă audiere, doamna Clinton nu-şi va schimba declaraţia, căci dacă ar recunoaşte că un singur document ar fi fost clasificat, fapta ei devine infracţiune şi ar trebui să se retragă din cursa prezidenţială. Pe de altă parte, dacă ar minţi sub jurământ şi s-ar afla asta în timpul unui eventual mandat la Casa Albă, ar pierde mandatul şi ar fi acuzată de sperjur.

Cele 105 e-mailuri de care este vorba au fost trimise către diverse adrese electronice. Nu era greu ca FBI-ul să fi văzut deja ce documente au fost expediate şi să fi verificat la Departamentul de Stat dacă în clipa expedierii lor erau deja clasificate. Simplul fapt că FBI-ul n-a făcut această cercetare arată că Biroul a fost părtinitor şi a protejat-o pe doamna Clinton. Asta au înţeles şi parlamentarii şi de aceea s-au constituit într-o Comisie de anchetă.

Cazul Clinton II e mult mai grav decât cazul Clinton I, unde a fost vorba chiar de un sperjur (peste care Departamentul de Justiţie a trecut cu ochii închişi). Campania prezidenţială din SUA riscă să ia forma unei anchete de mare răsunet. Toţi fanii lui Donald Trump vor căuta să găsească măcar un document care era clasificat în momentul expedierii lui nesecurizate pe circuitele din interiorul Departamentului de Stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.