Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, la TIFF 2015

Şapte tineri din România, Franţa, Belgia, Austria şi Spania alcătuiesc anul acesta Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE, care va viziona şase filme de limbă franceză din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi va acorda unuia dintre acestea Prix TV5MONDE, RFI România,Institut français de Roumaniedu Jeune jury francophone/ Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut Français de Roumanieal Tânărului juriu francofon, în cadrul Galei TIFF din 6 iunie.

Filmele ce urmează a fi jurizate sunt:

FEVER PITCH (Franţa, r. Raphaël Neal, 2014)

UNE NOUVELLE AMIE/ NOUA IUBITĂ (Franţa, François Ozon, 2014)

Un illustre inconnu / ILUSTRUL NECUNOSCUT(Franţa, r.Matthieu Delaporte, 2014)
Vie Sauvage / VIAţA SĂLBATICĂ (Belgia, Franţa, r. Cédric Kahn, 2014)
La famille Bélier / FAMILIA BELIER (Franţa, Belgia, r. Eric Lartigau, 2014)
Les Nuits D’été/ NOPţI DE VARĂ (Franţa, Mario Fanfani, 2014)

Lungmetrajele sunt subtitrate în limbile română şi engleză.

Juriul Tinerilor Francofoni TV5MONDE este coordonat de criticul de film Irina Trocan, care anul acesta a lucrat în echipa editorială a Semaine de la Critique, din cadrul Festivalului de film de la Cannes, 2015.

Selecţia celor şapte membre ale Juriului a fost coordonată de Vincent Henry, ataşatul pentru cooperare universitară al Institutului Francez din Cluj, în colaborare cu instituţii universitare şi francofone din Franţa, Belgia, Spania, Austria şi România.

Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2015 este unul dintre proiectele pe care TV5MONDE, Institutul Francez din România şi RFI continuă să le dezvolte împreună pentru a susţine tinerii şi francofonia. Premiul este acordat la TIFF pentru al doilea an consecutiv.

Iată, mai jos, o prezentare a celor şapte membre ale Juriul tinerilor francofoni.

Cristiana HILOHI (România)

Sunt studenţă în cadrul Masteratului de Studii Culturale Britanice. Am obţinut o licenţă în franceză-engleză la UBB şi am avut ocazia să fac voluntariat în cadrul Institutului Francez Cluj şi la biblioteca Lectoratului Francez din cadrul universităţii. Această colaborare m-a interesat mult, de aceea sunt foarte fericită să fac parte din acest Juriu francofon TV5 al festivalului TIFF. Sunt foarte interesată de film, de istoria sa şi de noile forme de expresie. Studiile mele mă fac să mă aplec mai mult asupra istoriei imaginilor şi a noţiunilor de imaginar vehiculate de cinematografie. Acest juriu este ocazia unică de a împărtăşi experienţa festivalului cu alţi tineri francofoni, în special că anul acesta Clujul este Capitala Europeană a Tineretului.”

Eléonore BONDU (Franţa):

După un masterat în administraţia instituţiilor culturale, am participat la organizarea ultimelor două ediţii ale Festivalului Internaţional de la Roche-sur-Yon în echipa administrativă şi apoi în cadrul polului de programare pentru publicul tânăr. Lucrez în prezent pentru festivalul de scurtmetraje Silence, on court! Îmi place să merg în cinematografe retrase şi să abordez, prin intermediul filmelor, realităţile lumii care ne înconjoară, căci abordările personale şi artistice ale regizorilor te fac să vezi lucrurile altfel. După ce am călătorit în America Latină, am dobândit un interes deosebit pentru filmele acestei regiuni a lumii.”


Veronika ZWING (Austria):

De toamna trecută locuiesc la Cluj, unde lucrez la Institutul de filologie germană. Pe parcursul anului am observat şi am participat la viaţa culturală şi artistică remarcabilă a acestui oraş. Festivalul TIFF este punctul culminant şi mă bucur nu doar să văd agitaţia din oraş, ci mai ales să iau parte în mod activ la un festival de asemenea amploare. Apropierea mea de film a avut loc prin intermediul literaturii comparate, unde se compară tot – deci şi textele cu filmele. Mă interesează în special multiplele metode şi maniere de a spune poveşti şi sunt foarte curioasă de descoperirile pe care le voi face la TIFF.”


Berta JIMÉNEZ LUESMA (Spania):

Am studiat jurnalismul şi acum fac un masterat în domeniu. Pe tot parcursul studiilor, producţia audio-vizuală a fost o temă centrală (realizarea de documentare, reportaje…). De asemenea, am participat la numeroase proiecte de scurtmetraj, ca actriţă sau în spatele camerei sau în cadrul echipei de producţie. Sunt o pasionată de film, în timpul studiilor mele în Franţa din 2006 în 2008 am animat un club «ciné-passion», unde prezentam filme din toată lumea. Cu această ocazie am putut să particip la festivalul filmului hispano-american din Toulouse. Sunt fondatoarea şi redactor-şef al unei reviste culturale online: «Zero Grados» despre cultura generală şi film. Să fac parte din juriul francofon de la TIFF este pentru mine o frumoasă oportunitate de a-mi exprima pasiune pentru cinematografie.”


Teodora BACARAN (România):

Sunt în curs de înscriere la un master 2 în Management şi Politici culturale în Balcani, în cadrul Universităţii de Arte din Belgrad şi Universităţii Lyon 2. Parcursul meu universitar s-a creionat în jurul limbii franceze şi a spaţiului francofon: o licenţă în limbi moderne aplicate, un masterat în comunicare multilingvă şi multiculturală în cadrul UBB Cluj, care a inclus o mobilitate Erasmus la Montpellier. Una dintre abordările propuse în cadrul Masteratului de comunicare multilingvă exemplifica societatea franceză prin prisma cinematografiei (cursul de Cultură şi cinematografie în secolul XXI, profesor Ioan Curseu). Acest curs mi-a permis să înţeleg mai bine antropologia culturală franceză şi spaţiul socio-cultural francez. În viitor, doresc să implementez politici culturale francofone în spaţiul balcanic, iar participarea la Juriul francofon TIFF 2015 este o oportunitate unică pentru a crea legături care ar putea apoi fi valorizate în cadrul altor proiecte care au în centru filmul ca instrument de schimb.”

Raphaëlle BESANÇON (Franţa):


Am 25 de ani şi tocmai mi-am încheiat studiile de jurnalism. Am descoperit cinematografia printr-un curs opţional la liceu şi m-am îndrăgostit pe loc! Am continuat să mă interesez de acest domeniu, implicându-mă în mai multe festivaluri de film precum Premiers Plans, de la Angers sau Festivalul filmului spaniol, laNantes. Am participat şi la organizarea unui mic festival de film din regiunea mea, Mamers en Mars. În cadrul stagiilor mele de practică din timpul Facultăţii de jurnalism, am lucrat pentru un mic săptămânal de film din Nantes, apoi pentru Première, revistă de film naţională. În final, am decis să mă dedic jurnalismului pe teme de societate, dacă va fi posibil chiar în străinătate, însă filmul rămâne o mare pasiune pentru mine. Sunt deci încântată să particip la TIFF.”

Maud CHRISTIANE (Namur, Belgia):

Sunt născută în Verviers, Provincia Liège, în Belgia. Am o licenţă în Fotografie la şcoala Superioară de Arte Saint-Luc din Liège (2011) şi un masterat în Artele spectacolului, specializarea Film documentar, la Universitatea din Liège (2014). În cadrul studiilor mele am reuşit să asociez pasiunea pentru fotografie şi pentru film prin scrierea unei lucrări de licenţă despre activitatea fotografului şi cineastului american Larry Clark, interogând raporturile între imaginea fixă şi cea animată (Les Poussières de l’Oklahoma, Les rapports entre photographie et cinéma dans l’œuvre de Larry Clark). Sunt ataşată din punct de vedere profesional şi sentimental de Festivalul internaţional al Filmului Francofon de la Namur, pentru care am lucrat în două reprize (în 2013 şi în 2014). În cadrul celei de-a 30-a ediţii, în octombrie anul acesta, voi fi responsabilă cu coordonarea prezentărilor filmelor. Sunt de asemenea interesată de sectorul producţiei cinematografice şi sper ca, într-un viitor apropiat, să lucrez în acest domeniu.”

Irina Trocan, critic de film

Născută în 1990, Irina este absolventă a Facultăţii de Film din cadrul UNATC, secţia Comunicare Audiovizuală, şi a unui masterat în Filmologie în cadrul aceleiaşi instituţii. În prezent coordonează, alături de Andra Petrescu, revista online de cultură şi media Acoperişul de Sticlă. A scris despre film pentru publicaţiile româneşti Film Menu, SUB25, Film Reporter, Close Up şi Istoria Filmului precum şi pentru publicaţii în limba engleză precum Festivalist, Movie Mezzanine, Fandor. Este co-selecţioneră, din 2011, a Festivalului Internaţional de Scurt- şi Mediu-metraj NexT şi a fost în juriul Festivalului de Film Francofon de la Namur, precum şi al Festivalului de Scurtmetraj Timishort. Irina a fost nominalizată în 2012 la Bursa Alex. Leo Şerban pentru tineri critici şi a participat la workshop-urile Festivalurilor de Film de la Sarajevo, Berlin şi Rotterdam.Anul acesta, ea a lucrat în echipa editorială aSemaine de la Critiquedin cadrul Festivalului de la Cannes.

Despre TV5MONDE

TV5MONDE este una dintre principalele reţele mondiale de televiziune, prezente în 220 ţări şi teritorii, prin intermediul a nouă canale regionale distincte şi a TiVi5Monde, un canal 100% tânăr, difuzat pe teritoriul american.

TV5MONDE Europa difuzează în fiecare an peste 300 de filme subtitrate, 1.300 de ore de ficţiune, 2.000 de ore de film documentar şi reportaj şi 19 emisiuni zilnice de ştiri şi cele mai bune emisiuni francofone, cu subtitrare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.