Jurnalism de serviciu & politică de serviciu

În atmosfera caniculară şi-au făcut loc flăcările unui adevărat Autodafe al celor care au atentat la ordinea curentă şi la integritatea celorlalţi. Miza pare căderea Guvernului şi instituirea unui climat de accentuare a dictatului unor grupuri. Cineva susţine din umbră această incitare la un spectacol bizar. Campania televiziunilor pentru readucerea acasă a proprietarilor pare a fi o minusculă parte a regiei. Nemulţumirile celor aflaţi în spaţiile carcerale se adaugă emoţional celor ale unei ţări întregi, libertatea şi responsabilitatea au ajuns ficţiuni generatoare de dezastre. Incriminarea audio-vizualului drept atentat la siguranţa publică, aşa cum au afirmat răspicat responsabili colaterali domeniului, dar aparţinând acestuia, este un fapt grav şi ar trebui retras cu toate consecinţele administrative pentru cei care l-au formulat în comunicate oficiale. Decisivă în planul conservării drepturilor şi libertăţilor, presa este de o fragilitate care impune o distanţă totală a factorilor de putere. Dacă televiziunile, jurnalele sau Facebook-ul pot scoate oameni în stradă, înseamnă că aceştia chiar trebuie să se afle în spaţiul public. Presa nu poate destabiliza spaţiul public decât în condiţiile în care reprezintă o singură voce. Agresivitatea unor canale de televiziune nu poate fi sancţionată decât de o instituţie plătită din bani publici şi specializată pentru o asemenea operaţiune mereu la limita libertăţilor. Nici aşa, excesul de control şi intimidarea unor grupuri de presă implicate interesat în campanii cu diverse mize nu pot face viaţa cu adevărat mai bună.

Ne aflăm într-un punct zero cu fiecare situaţie de acest tip. Invitaţia la haos, de oriunde ar veni, este reprobabilă şi o poate gestiona justiţia într-o oarecare măsură. Acest fapt se poate întâmpla însă într-o ţară aşezată democratic, în care mecanismele funcţionează în slujba cetăţenilor. Nu este cazul României momentului, dar nici o invitaţie la dezordine publică, oriunde ar fi, nu este soluţia. Provocările de acest tip au cauze reale îndelung mediatizate după ce elita corupţiei a suportat consecinţele legii, şi ar fi vrut nişte condiţii în contradicţie cu profilul instituţiilor de reabilitare forţată. Pot oare acestea să ducă la declanşarea unor reforme? Întrebarea aceasta pluteşte în aerul României ca într-o veritabilă ţară în dezintegrare. Drama acelor revoltaţi este multiplă, amplificată de faptul că niciun oficial nu îşi poate permite să negocieze cu ei în condiţiile în care sunt decăzuţi din drepturile publice.

Sistemul din România are mari probleme de integritate pe care le întreţine în mod voit, de unde vine şi nu poate fi anihalată corupţia. Peste tot, în orice domeniu. Cu mai mulţi ani în urmă, presa a fost declarată vulnerabilitate publică. O asemenea afirmaţie ar trebui să trimită la coşul de gunoi al istoriei, sau alături de manifestanţii zilei, oameni şi curente politice într-o secundă, ceea ce nu s-a întâmplat. Continuăm în aceeaşi direcţie văzând în delirul unor televiziuni şi agitatori pericolul. Libertatea îi cuprinde şi pe aceştia, chiar dacă acesta pare un preţ infinit mai mare decât este în realitate. Adevărul nu mai poate fi proprietatea nimănui. Avem un jurnalism de serviciu cum avem o politică de serviciu, ambele categorii aparţinând democraţiei. A propune să închizi o televiziune pentru a fi linişte nu este o formulă corectă, şi asta arată cam unde ne aflăm. Avem partide conduse din închisori, cum avem televiziuni în aceeaşi situaţie. Și unele, şi altele fac din România un loc al celor mai aberante opţiuni. Dacă am fi avut legi corecte pentru corupţie, prin care să fie confiscate integral averile, nu am mai fi avut atâţia combatanţi pentru cauze false.

Toate, absolut toate aceste aberaţii curente arată o justiţie şi o legislaţie nefuncţionale, un sistem primitiv. Dincolo de toate aceste, în toate împrejurările, drepturile omului trebuie să funcţioneze fără nicio atingere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1329 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.