Jurnalul lui Stelian Tănase

„Mirarea unora că am acceptat să iau în primire jobul ăsta imposibil care e de fapt doar o strapontină – TVR-ul nu e un fotoliu. Că e prea greu. Că e mafie. Un viespar. O cloacă, o hazna”, scrie Stelian Tănase pe blogul său.

5 ian.2014

Românul e reactiv, polemic, dă replica. Nu are păreri proprii decît după ce le aude pe ale altora. Abia apoi zice și el ceva pe dos. Să ai opinie cere efort, informație etc. După ce te aude abia, dă riposta. Zice că e invers. Abia în pasul doi formulează cit de cit și pretinde că are ceea ce s-ar numi o opinie. Pretinde că o are de mult, nu a improvizat-o atunci. În plus nu se poate exprima coerent într-o propoziție. Preferă înjurătura, haisictirul sau – și mai bine – exclamația. Pune puncte puncte sau un etc. Scrii un text, ții o dizertație și el ce are de spus ? Nimic, dar te atacă la baionetă cu înjurături de mamă. Nu are contraargumente și dacă le are nu poate să le aducă în discuție. Gîndește bîlbîit, se impiedică după trei silabe. Nu e in stare să duca la cap un gînd. El știe doar că nu îi place de tine. Informația pe care o are e precară și mai ales fragmentară. E de ajuns să te uiți pe facebook să vezi o suită nesfirșită de exclamații, de of-uri și ah-uri, de jignir, de imprecații. Românul dedat sau nu la online nu ar putea trai fără exclamații, interjecții, morții mă-tii.

6 ian.

Mirarea unora ca am acceptat să iau în primire jobul ăsta imposibil care e de fapt doar o strapontină -TVR-ul nu e un fotoliu. Că e prea greu. Că e mafie. Un viespar. O cloacă, o hazna. Ceva de necontrolat. Etc. Da, TVR e un SIDEX, un colos orwellian nereformat, un dinozaur comunist, nu încape indoială. Totuși de ce am acceptat? Greu de spus pentru că deja îmi pare rău. La primul succes mă retrag. Depun armele. Am acceptat pentru că este o provocare. Mare. Am ceva în cap după aproape 20 de ani de televiziune făcută în tranșee, nu prin birouri. Știu ce trebuie făcut. Am nevoie să fiu lăsat în pace un timp. Nu vreau neapărat să fiu susținut politic. Îmi trebuie 2-3 măsuri de la Guvern și un vot în Parlament pe o nouă lege. Nu voi plictisi pe nimeni cu telefoane, nu voi rezema ușa nimănui. E clar. În plus vreau să probez că pot să mă sacrific, să asum o misiune publică. Să fac ceva corect ca la carte, nemțește. Asta nu e o sinecură. TVR înseamnă tras la galere.

7 ian.

Salariații au doua locuri in CA. Întrebarea e dacă pot să candideze și din afara TVR sau numai dintre salariați!? CD e de părere că pot candida numai angajați. Normal, ca să ia ambele locuri, de ce numai unu?

Incep anul cu seria Karajan vinduta ca bonus de un jurnal, plus ce mi-am adus de afara. Intii simfoniile lui Beethoven. Dimineata simfonia a 5-a si apoi a 6-a. Vizavi de K. am o reținere, contrafăcut, antipatic, schlifosit. Un produs bine marketat, promovat meseriaș de impresari. Dar eu sunt un cirtitor. E apoi rivalitatea salbatecă, fără rețineri, cu Celibidache. Filarmonica din Berlin l-a preferat in 1954 pe K. lui Celibidache, desi românul a scos-o din ruine in 1945 cînd orasul era ocupat de Armata roșie. Atunci era bun. Vina lui a fost că nu era neamț. Karajan era mai de aproape de berlinezi, era austriac. Și el denazificat ca și Furtwangler, fostul sef al Filarmonicii din Berlin, maestrul lui Celibidache.

8 ian

Mulțumesc, prea mulți mă sfătuiesc și numai de bine. Sunt buni cu mine. Și – firește – vor la schimb o emisiune, sau o mărire de salariu. Așa dau eu de aerul tare al intrigii bizantine autohtone. Nu știam că așa e prin zonă. Va să zica asta e realitatea înconjurătoare și trebuie să mă inițiez. E bine de știut. Vezi Călăuza lui Tarkovski, TVR e o zonă crepusculară. Un teritoriu necunoscut, o ne-lume. Dar așa se face politica la București, cu înjurături, șantaje, amenințări, troc, corupere și alte delicatese. Lingușeli, plecăciuni, temenele. Dublul limbaj e 0bligatoriu. Dar fățărnicia se găsește în ADN-ul nostru național, se potrivește perfect oricui și nu cere efort, vine ca o mănușă.

Am făcut rău să dețin ceva care e dorit și de altii. Șefia TVR. Mama ma sfătuia cum era ea înțeleaptă să nu am nimic din ce rîvnesc alții dacă nu vreau să duc o viață grea. Sunt depășit. Cînd am plecat in 1996 din politică parcă lucrurile se înfățișau mai soft, mai naive, mai inocente. Sau trăiam eu cu capul in nori!? Pe scurt – sunt primit cu surle și trîmbițe la TVR adică cu atacuri din toate părțile. Sprijin de nicăieri. Antonescu și liberalii lui m-au lăsat de izbeliște. Cei care au dorit să iau TVR au dispărut in ceață zicînd descurcă-te singur ! Cam devreme totuși dragi tovarăși. Abia au trecut două săptămîni și deja ați dezertat!?

9 ian.

Aseară mă trezesc cu un tel de la amicul Liviu M. care mă face albie de porci. În loc de La mulți ani, de Un an bun ! Pare o secvență dintr-un film prost. Obiecția lui e ca am acceptat să fiu director la TVR! Zice că nu trebuia să accept, trebuia să-l las pe Nicolau. Nicolau e alături, lîngă receptor și-i șoptește ce să zică. Chestia e ridicolă, în plus nu am cerut nimănui acest post. Mi s-a oferit pe nepusă masă. Poate trebuia să refuz, eu știu!?… Pentru liniștea mea, da, ar fi trebuit. Sunt prea mulți nebuni în povestea asta. Prea multă patimă. Un dans sălbatec în jurul cadavrului TVR. Acum Nicolau vrea neapărat un loc în CA, după ce a eșuat să se facă propus de PSD director TVR. Oricum TVR era al PNL, PSD are radioul prin Miculescu. Nicolau a fost director la TVR sub Năstase și vrea din nou. Liviu, dragul de el, îmi explică pe îndelete ce o să-mi facă împreuna cu marele Nicolau prin presă unde ei știu toată lumea. La ce cazne or să mă supună, el&gașca. Cum or să mă acopere de rahat, textual. Să te văd cum ieși din asta. Vei avea o viață de infern. Mai zice c-o să mă țină într-un scandal. Să nu uit că am o reputație de apărat!!!..Săracu de mine. Îmi spune că Nicolau are mare influență că nici nu știu cu cine mă pun, și o aibă grijă să mă facă praf. Imi relateză că N,.are din ce trăi, nu e fomist, are bani destui, are o editură, afaceri. Ma intreb la ce îi mai trebuie un job ca TVR. Ascult răbdător un discurs de tip mafiot, plin de furie. Nici nu il credeam capabil pe L. de semenea…maniere. Îl credeam un personaj benign, un caraghios, un tip pașnic. Și uite-l că scoate cuțitul ca-n portul C-ța. Ăsta nu e cumva ultraj!? Ar trebui chiar să mă simt amenințat și să mă plîng la Poliție!? M-aș face de baftă și ar zice că a fost o glumă. Da, firește. Uite-l pe amicul de ce e în stare cînd e vorba de o ciozvîrtă. Și-a dat caracterul la întors. Așa se termină o prietenie, în penibil.

11 ian.2014

La Teatrul TV a fost programată piesa lui Nicolau cu titlul licențios “Zi că-ți place”. S-a difuzat alaltăieri. A fost anunțată de o campanie deșanțată de promo cum la tvr nu a mai fost alta. În fiecare ora pe canalul 1, 2, 3, TVRI a fost un promo cu piesa asta, ” Zi că-ți place!” Parcă ar fi Shakepeare sau Cehov. A fost prea mult. Curios, m-am uitat să văd capodopera. Mie N. pe care-l cunosc binișor de 20 de ani, (ne-a făcut cunoștință Mircea Nedelciu) mi s-a părut dintotdeauna un veleitar. E lipsit de talent, oricît și-ar da aere de scriitor. Are și altele, de editor și de afacerist de succes, vorbește cu plăcere de milioanele pe care le-a făcut. Ce nu nu-mi place mai ales la el e că se laudă cu cu succesele lui la dame. Asta nu se face. O cere obrazul, discreția, 7 ani de acasă. Eram curios ce piesă a scris așa că m-am uitat. Am rezistat pină la jumăte și am adormit. E prea lungă, fără nerv, fără nimic interesant. O prostie. cam ca o brigadă de agitație de pe vremuri, cu ceva sos politic.

Mă bucur că nu m-am lăsat ispitit de sfatul lui S. care mi-a spus s-o scot sau măcar să opresc campania de promo. Era o capcană, cum am mirosit, un măr otrăvit. Nici nu am apucat să decid ceva ca o jurnalistă m-a sunat și m-a luat la fix. Duduia știa ca am interzis piesa și voia să știe de ce. Spre mirarea ei i-am spus că piesa se va da exact așa cum a fost programată, luni seara. Îi zic că nu s-a pus problema să fie scoasă. Inchid cu multe politețuri. Să facem adică din mediocrul Nicolau un proscris, un scriitor cenzurat. Ar fi fost prea mult. Nicolau vrea un scandal și-l caută cu lumînarea. Vrea să se victimizeze, să iasă în față, să-și arate cicatricile și sacrificiul. Dar nu sunt chiar atît de naiv. Nu am permis să fie scoasă piesa. Unii ar dorit-o, are și dușmani în tvr. Ar fi scos castana din foc cu mîna mea. După atîta tamtam piesa trebuia să fie un succes. Desi s-a pompat atît în „Zi că-ți place” audiența a fost la piciorul broaștei. În ciuda reclamei nu a stîrnit niciun interes, niciun fior la public. Păcat, pentru că montarea a costat TVR f. scump, avut un super buget. Ca fost director are încă fideli și complici in TVR – și a avut toate mijloacele puse la dispoziție. Buget, studio, decor, actori, promo. De altfel el însuși și-a aprobat montarea și difuzarea piesei fiind membru în fostul Consiliu de adm. care a funcționat pînă recent, în decembrie. Ce folos? Textul nu a trecut sticla pentru că pur si simplu este slab.

12 ian,

Nu e zi să nu apară ceva pe surse din zona TVR. Citeva site-uri sunt specializate să culeagă bîrfele, zvonurile, denunțurile revărsate de aici. E cum vine mașina de gunoi la mine pe stradă și golește pubelele. Practica asta e un sport de mase la televiziunea publică. E ieftin, murdar și cu folos pentru utilizatori. E o afacere. Scrii o prostie, o fabulație cu epitete dure, il pomenești pe Tănase în titlu xca sa captezi atenția publicului. Și gata, ai scris un articol. Ți-ai ciștigat leafa pe ziua aia. Ce contează că nu are nicio legătură cu adevărul, cu realitatea. Presa în stil Caracudi. Înăuntrul TVR sunt destui care se ocupă cu scurgerea de așa-zise informații, de basme și fabule pe sub masă. Întrețin relații peste linia frontului cu diverși amici personali din online și din presa tipărită. Unii și plătesc acest serviciu de o chiflă, un crewurst, de o bere. Unii cer la schimb susținere. Adesea interesul delatorului este să-și lovească un adversar real sau închipuit, un coleg. Pe mine, de ex. Eu sunt capul cel mai vînat. Oferă gratis propriile lui dejecții. Sunt prevenit de un colaborator de meteahna asta veche în tvr. Delațiunea e la ordinea zilei, ceva banal. Un obicei al casei. Mă gîndeam că fiind sărbătorile de iarnă totuși delatorii își vor acorda un răgaz. Ce simplu ar fi, cîteva zile în care nu toarnă, nu calomniază pe nimeni ca să înceapa anul 2014 in pace sufletească, curați. Acești d-ni și dne de pomenite cred cu sinceritate că răul altora, nimicirea lor, înseamnă binele lor. Suntem în orwellianul tvr unde delațiunea este la mare preț. E un mod de viață.

13 ian.

Ce scrie Nicolau pe facebook. „Chiar sunt în stare de orice numai să nu le mai încurc jocurile. Un sistem mafiot. Mai au ca opțiune să mă împuște!”. OK, dar teveriștii vorbestec de marile afaceri învirtite de el pe cind era director și că vrea să fie in CA tocmai ca să poată supraveghea/influența ce se intimplă cu dosarele respective. E teoria lui Zgabercea care nu îl suferă.

Sunteți intr-o junglă, mă previne un colaborator. Nu știu dacă vrea să mă ajute, prea mă vede neajutorat, sau vrea să se pună bine cu șeful.

Restul simfoniilor lui Beethoven dirijate de Karajan în toate zilele astea, dimineața după ce urc în mansarda. Mi-aduc aminte, Conu Alecu Paleologu îmi spunea că-și începea ziua în copilarie cu Mozart, pus la patefon de tatăl lui, Mișu Paleologu. E esențial cu ce-ti incepi ziua ca fundal sonor pentru starea de spirit.

14 ian. 2014

Cătălin Tolontan pe blog. “ Niciodată însă, televiziunea publică n-a fost condusă de o mînă de aventurieri cinici de rang secund, de briganzi post-atomici calificați în dezastre golănești, așa cum se întîmplă de doi ani încoace. Primul care ar trebui să se ferească de ei este Stelian Tănase, pentru că-i vor face praf reputația și poate mai puțin decît atît! Să ții privirea în sus în fața regimului Nicolae Ceaușescu și să te compromită sau să te bage în bucluc legal cuplul Zgabercea – Demeter, asta e insuportabil și pentru noi, cititorii cărților lui Stelian Tănase.”

15 ian

Nicolau continuă neobosit campania de presă. Iată ce zice intr-un interviu din Cațavencii amicului meu Dinescu. “ Săftoiu avea mai puțină răutate nativă decît succesorul său. Amîndoi la fel de ageamii, influențabili și gargaragii…Tănase va fi o pradă ușoară, cum a fost și Săftoiu, pentru Zgabercea și gașca sa.” da, mă mir. Asta e o chestiune interna a PSD. Nicolau e susținut de Iliescu. Zgabercea de Dragnea, Nicușor Constantinescu&Mazăre.

16 ian

Degeaba ne-am pregătit pentru o seară tv Eminescu, a ieșit o peltea. Liana S m-a asigurat că va ieși zeiss. Rateu. Îmi pare rău, țineam mult să iasă bine. Prea puțin profesionalism și meserie. Au lucrat prea mult la stat, nemotivați, ca într-o rezervație. TVR nu poate ieși din spiritul , pardon, Cîntării României. Nu poți vorbi liber dintr-o cușcă zoo printre gratii. Exercițiul îndelungat al libertății ar fi fost strict necesar. Aici a lipsit. Nimeni nu a practicat revolta, nu văd în jur niciun rebel. Văd în schimb multe slugi și argați care-și caută un stăpîn. Au plăcerea de a executa ordine, știu să o facă bine. Au fost învățați o viață întreagă cu supunerea. Și cînd îi zici unuia „ești liber”, ” fă ce simți”, nu înțelege despre ce este vorba. O seară Eminescu ratată, din păcate.

PS Cum se observă am inversat ordinea episoadelor din luna ianuarie 2014. Cel de ieri trebuie citit în succesiunea celui de azi.

Citiţi şi

JURNAL DE IANUARIE (FRAGMENTE)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.