Jurnalul şefului SS, Heinrich Himmler, publicat de cotidianul Bild

La începutul acestui an, în arhivele din Rusia a fost descoperit jurnalul unuia dintre cele mai sinistre personaje din fruntea celui de al 3-lea Reich, şeful SS, Heinrich Himmler. După cum relatează M6info, începând de marţi, cel mai citit cotidian din Germania, Bild, publică largi extrase din acest document de o mie de pagini. Sursa citată opinează că este vorba dspre o mărturie inedită din interiorul aparatului nazist care conţine nenumărate scene oribile.

Unii autori germani îl consideră drept „criminalul secolului„şi sunt nenumărate motive care justifică acest lucru: mâna dreaptă a lui Hitler, conducător al SS, poliţia nazistă, el răspundea de lagărele de concentrare şi de exterminarea în masă, fiind cel care a pus în practică Shoah. Heinrich Himmler nu a fost judecat pentru crimele sale, întrucât s-a sinucis, în mai 1945, înghiţind o capsulă de cianură ascunsă într-unul dintre dinţii săi, fapt ce a avut loc după arestarea sa de către trupele britanice. După ce multă vreme s-a crezut că jurnalul respectiv ar fi fost pierdut, acum a fost găsit cel din anii 1938, 1943 şi 1944. El a fost descoperit în arhivele militare din Podolsk, oraş situat la sud de Moscova, unde el ar fi ajuns după încheierea celui de Al Doilea Război Mondial. Documentul a fost pus la dispoziţia cercetătorilor germani. De asemenea, specialiştii Institutului de Istorie Germană din Moscova au realizat un puzzle istoric a cărui importanţă a fost evidenţiată de directorul instituţiei, profesorul Nikolaus Katzer. „Acest organizator nemilos al asasinării a 6 milioane de persoane din lagărele de concentrare a descris viaţa lui cotidiană cu o precizie minuţioasă în peste 1.000 de pagini”, scrie Bild.

Cercetătorul Matthias Uhl de la Institutul amintit semnalează că Heinrich Himmler era un monstru plin de contradicţii. Pe de o parte, era o maşină fără suflet care a planificat Holocaustul şi a semnat nenumărate condamnări la moarte, iar pe de alta era un tată exemplar şi un şef atent cu elita SS. Dacă ar fi să ne luăm după notele din jurnal, zilele lui de muncă erau pline, în mai puţin de doi ani şi jumătate el asistând la peste 1.600 de reuniuni. Himmler nu e considerat din întâmplare o figură cheie a celui de al 3-lea Reich. Himmler se întâlnea cu soldaţi, ofiţeri de poliţie şi lideri nazişti. Potrivit jurnaliştilor, mergea adesea la cazinoul ofiţerilor din lagărul de concentrare Buchenwald. Apoi putea controla personal eficacitatea camerelor de gazare din lagărul Sobibor şi, în aceeaşi zi, participa la un banchet alături de ofiţerii SS. Aşadar, cotidianul german Bild va publica mai multe episoade cu extrase reprezentative din acest document de primă mână, care oferă o perspectivă nouă asupra industriei regimului nazist a masacrelor în masă.

Captură după Bild

Având circa 1.000 de pagini, jurnalul este un fel de agendă care cuprinde date, reuniuni, dar şi decizii militare şi scene de groază din lagărele naziste ale morţii. De altfel, ziarul londonezThe Daily Mail a publicat deja pasaje considerate interesante de istorici. Într-unul dintre ele, datat august 1941, arhitectul soluţiei finale scrie că aproape s-a topit atunci când asista la o execuţie a evreilor dintr-un loc de lângă Minsk, Bielorusia, „în momentul în care creierul uneia dintre victime a ajuns pe mantaua lui”, după cum arată ziarul Daily Mail.

În 1943, Himmler vorbeşte în jurnal despre “eficacitatea” motoarelor diesel în gazarea prizonierilor din lagărul de exterminare Sobibor. Metoda de exterminare prin gazele de la ţeava de eşapament va fi înlocuită ulterior prin Zyklon B, un puternic pesticid folosit la început pentru dezinfectarea veşmintelor.

Potrivit BFMTV, la 4 octmbrie 1943, are loc o „reuniune a şefilor de grupuri”, la Potsdam, în Polonia ocupată de nazişti. La 17h30, în faţa unui comitet restrâns, şeful SS ţine un discurs în care el evocă obiectivele naziste: „Vorbesc despre evacuarea evreilor, exterminarea poporului evreu (…). Acesta face parte din planurile noastre, eliminăm evreii, îi exterminăm… o mică afacere”.

Bild scrie că acest individ care a trimis la moarte atâtea milioane de persoane îşi suna zilnic soţia, Margaret, şi pe fiica lui, Gudrun, pe care o alinta Puppi. Autorii articolului din ziar arată că, după o şedinţă de masaj, Himmler dădea ordin să fie executaţi zece polonezi sau a cerut ca, pentru lagărul de la Auschwitz, să fie cumpăraţi câini capabili să facă bucăţi pe oricine, în afara gardienilor. Pe de altă parte, din jurnal rezultă că nimic din ceea ce este omenesc nu-i era străin. Heinrich Himmler iubea eisstock, o varietate bavareză a curlingului, jocurile de cărţi şi cinematograful. Mai mult, îi plăcea să contemple stelele, călăul căutând în ele liniştea sufletească.

Cel de Al Doilea Război Mondial s-a soldat cu peste 60 de milioane de victime, dintre care şase milioane de evrei au fost exterminaţi în lagărele morţii. În ce-l priveşte, Heinrich Himmler este unul dintre cele mai sinistre personaje nu doar ale regimul hitlerist, ci ale istoriei lumii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.