Justiția a suspendat deciziile Fiscului privind TVA retroactiv

Marți Contenciosul Curții de Apel București a dispus suspendarea definitivă a celor trei decizii ale  Ministerului Finanțelor Publice privind TVA-ul retroactiv pe care artiștii, jurnaliștii și creatorii erau obligați să îl plătească statului pentru drepturile de autor.

În instanţă, Casa de Avocatură Piperea şi Asociaţii a făcut demonstraţia netemeiniciei acestei taxe introduse abuziv. Justiția a fost convinsă de pledoariile  avocatului Gheorghe Piperea care a susţinut cererea de suspendare arătând de ce pct. 3 al art. 71 din Normele metodologice ale Codului Fiscal, anumite prevederi din Ordinul 262/2007 al Ministerului Finanţelor Publice şi din Ordinul nr. 1786/2010 al Preşedintelui ANAF sunt  nelegale şi trebuie suspendate de la executare. S-a arătat de ce există un caz bine justificat şi o pagubă iminentă, condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru suspendarea actelor administrative, făcându-se raportarea normelor naţionale la jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (în special la cauza Falco) şi la jurisprudenţa CEDO (în special la cauza Silver vs Marea Britanie). Avocatul Piperea a susținut că prin atitudinea organelor fiscale s-a impus de fapt o taxă pe valoarea totală şi că s-a încălcat principiul predictibilităţii şi al bunei-credinţe.

” Astfel, prin decizia de azi a Curții de Apel București, ANAF este obligată să suspende orice măsură de impunere la plata TVA-ului retroactiv pe drepturi de autor, precum și acțiunile de impunere a sechestrului asigurator pentru cei care nu au achitat TVA-ul retroactiv cerut abuziv acelora care înfăptuiesc un act de creație. ” , a declarat în exclusivitate pentru cotidianul.ro  avocatul Gheorghe Piperea. Avocatul specializat în procese colective a mai ținut să precizeze că în virtutea deciziei de azi a justiției, cei care au plătit deja Fiscului sumele de bani cerute abuziv de Blejnar&comp, pot cere restituirea acestor bani.

Mai mult de atât, instituția manevrată de Blejnar după cum dictează stăpânul său de la Cotroceni, va trebui să plătească jurnaliștilor și artiștilor care fac parte din Grupul pentru Corectitudine Fiscală și care au intentat proces ANAF-ului, și cheltuielile de judecată aferente.

Una peste alta, încă o dată în plus s-a dovedit că acțiunile abuzive ale regimului Băsescu îndreptate împotriva acelora care îndrăznesc să critice actuala putere pot fi anulate în justiție. Chiar dacă justiția și în special judecătorii sunt tăvăliți prin noroi de Băsescu și soldații săi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.