Kiev: Armata, în alertă maximă. Se poate ajunge la un război continental

Armata ucraineană este în alertă maximă de luptă, din cauza “ameninţării unei invazii ruse”, a spus, miercuri, preşedintele interimar de la Kiev, Aleksandr Turcinov, care a admis faptul că guvernul ucrainean nu mai poate controla situaţia din estul ţării.

„Ameninţarea unei invazii ruse este deosebit de reală şi ar putea declanşa un război continental în Ucraina. Forţele noastre armate se află în strare de alertă maximă”, a declarat Turchinov într-o întâlnire cu liderii consiliilor locale din Ucraina. Turcinov le-a cerut acestora din urmă să grăbeasca procesul de înfiinţare a unor miliţii locale loiale Kievului.

“Trebuie să avem capacitatea de a detaşa repede aceste unităţi, pentru a spriji alte regiuni în faţa ameninţării”, a spus Turcinov.

Cu o zi înainte, preşedintele interimar a declarat, într-o intervenţie televizată, că situaţia din estul ţării “demonstrează inacţiune, neajutorare şi uneori trădare”, subliniind ca mulţi ofiţeri din regiunile estice vor fi daţi afară din structurile militare.

Totuşi, Turcinov a subliniat că trebuie evitată folosirea forţei. “Aşa cum ştim din experienţa Maidanului, folosirea forţei este ineficientă. Aceasta este situaţia cu care ne confruntăm în regiunile estice”.

Declaraţiile lui Turcinov vin imediat după ce, miercuri dimineaţa, militanţi pro-ruşi înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj au pus stăpânire pe clădirea administraţiei din oraşul Horlivka.

Preşedintele interimar a arătat că guvernul nu poate controla rebeliunile din regiunile estice, rusofone, ale ţării. El a reluat acuzaţia că anumiţi membri ai instituţiilor de forţă “cooperează cu organizaţii teroriste”, respectiv grupările pro-ruse din est, în spatele cărora Kievul consideră că se afla structuri specializate ale Rusiei.

“Sarcina noastră primordială este de a preveni extinderea ameninţării teroriste în alte regiuni ale Ucrainei”, a spus Turcinov.

Novorusia, planul lui Putin, le dă fiori celor de la Kiev

“Din nefericire, suntem profund preocupaţi că scenariul care este pregătit pentru estul Ucrainei ar putea fi similar cu cel implementat de Rusia în Abhazia”, a spus Iuri Sergheiev, ambasadorul Ucrainei la ONU, vorbind în cadrul Consiliului de Securitate. “Unul dintre principalele scopuri ale unui asemenea scenariu este să împiedice desfăşurarea alegerilor prezidenţiale” din Ucraina, care sunt programate pe 25 mai.

Separatiştii pro-ruşi înarmaţi cer crearea “unei aşa-numite Novorusii independente, în cadrul frontierelor descrise de preşedintele Putin”, a spus Sergheiev. “Federaţia Rusă ar recunoaşte imediat o asemenea unitate regională ca stat independent” şi ar putea trimite trupe în Ucraina, sub forma unei misiuni de menţinere a păcii, a adăugat diplomatul ucrainean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.