Kievul, acuzat că foloseşte arme interzise prin convenţii internaţionale

Forţele armate ucrainene şi, probabil, rebelii proruşi ar fi utilizat bombe cu fragmentare în luptele din estul ţării, susţine Human Rights Watch. Bombele cu fragmentare – sau armele cu submuniţie – elibereaza multe alte proiectile mai mici în momentul în care explodează şi astfel numărul de victime sporeşte, în special în cazul în care detonarea are loc în zone locuite de civili. Este motivul pentru care aceste arme au fost interzise printr-o convenţie internaţionala intrată în vigoare în 2010.

HRW arată că a întreprins o anchetă în estul Ucrainei, unde s-au înregistrat până acum circa 4.000 de victime. Deşi HRW spune că nu a reuşit să stabilească cu exactitate care tabără se face vinovată de folosirea acestor arme, în raport stă scris ca “elementele indică o responsabilitate a forţelor guvernamentale pentru mai multe atacuri cu bombe cu fragmentare” comise la Doneţk. “Este şocant să constatăm că un tip de arme interzis de cele mai multe ţări este folosit în estul Ucrainei”.

“Nu utilizăm bombe cu fragmentare. Ele nu pot fi utilizate decât de aviaţie şi avioanele noastre nu mai execută misiuni de la semnarea acordului de încetare a focului, pe 5 septembrie”, arată Andrii Lîsenko, purtător de cuvânt al forţelor armate ale Ucrainei. Un alt oficial arată ca acuzaţiile sunt “complet absurde”.

HRW adaugă: “cu toate că nu sunt concludente, anumite circumstanţe ne fac să ne gândim că forţele antiguvernamentale ar fi putut folosi bombe cu fragmentare”. Separatiştii nu au reacţionat la aceste acuzaţii, iar Rusia neagă că ar ajuta rebelii cu arme şi combatanţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.