Kievul și separatiștii vor relua la 6 mai negocierile de la Minsk

Ucraina și separatiștii proruși din regiunile Lugansk și Donețk (estul Ucrainei ) – teatrul unui conflict armat de peste un an – își vor relua negocierile miercuri (6 mai), la Minsk, pentru a discuta cu privire la modul în care este pus în aplicare acordul de pace din 12 februarie, potrivit Efe și RIA Novosti, citate de Agerpres.

”Am primit o invitație pentru întâlnirea de la Minsk, care va avea loc la 6 mai” în cadrul Grupului de contact (Ucraina, reprezentanți ai separatiștilor din Lugansk și Donețk, OSCE și Rusia), a confirmat Denis Pușilin, negociator din partea autoproclamatei ”republici populare” Donețk.

Separatiștii speră ca la această reuniune să-și înceapă activitatea grupurile de lucru pentru punerea în aplicare a aspectelor politice ale acordului de la Minsk din februarie.

Pușilin a cerut duminică reluarea de urgență a negocierilor după o nouă escaladare a tensiunilor în estul Ucrainei, în condițiile în care ambele părți se acuză reciproc de încălcarea armistițiului.

Rebelii proruși au denunțat bombardamente cu arme grele efectuate de forțele guvernamentale asupra bastionului lor principal Donețk.

Potrivit negociatorului separatist, ”forțele insurgente sunt pe cale să-și reia acțiunile militare pe scară largă din cauza provocărilor din partea armatei ucrainene”.

De cealaltă parte, comandamentul militar ucrainean a denunțat încălcarea armistițiului de către milițiile rebele, care au atacat poziții guvernamentale în apropiere de Donețk și portul Mariupol — obiectiv strategic pe coasta Mării Azov — cu mortiere și lansatoare de rachete Grad.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.