Kinshasa dă clasă Bucureștiului

În topul mondial al competitivității publicat de Forumul Economic Mondial, România ocupă locul 68 din 138 de state. Nici prea-prea, nici foarte-foarte, am putea spune că este chiar un loc onorabil, care respectă realitatea. Asta la prima vedere. Dacă vezi ce state depășesc România și la ce capitole, situația pare mai degrabă rea. Foarte rea. De la anterioara analiză a Forumului Economic Mondial am alunecat 9 locuri în topul competitivităţii, clasându-ne pe locul 62 din 138, pentru a ajunge ca Rwanda, India și Vietnamul să ne depășescă clar la competitivitate.

Ce lipsește României? Păi, ceea ce știm toți: infrastructura, educaţia, sănătatea şi administraţia. Domeniile cu bună știință ignorate de toate guvernările ultimilor 27 de ani.

Așa se face că, la capitolul competitivitate, ne-au luat-o înainte și vecinii bulgari, care ocupă locul 50, în timp ce Polonia, 36, și Cehia, 31, ne privesc de la distanța de aproape 30 de locuri. Ne rămâne ridicolul orgoliu de a fi depășit Ungaria, aflată pe locul 69. Dar dacă privim cu atenție la cei aflați pe locurile din față, și acest mic orgoliu se dezumflă urgent. România este depăşită de ţări ca Azerbaidjan (37), Kuweit­­­­ (38), India (39), Indonezia (41), Rusia (43), Rwanda (52), Kazahstan (53), Turcia (55), Georgia (59) sau Vietnam (60). Panama şi Costa Rica se află şi ele peste România, ocupând locurile 42, respectiv 54.

Chiar și fără Bombo, tot mai bine-n Congo

Intrat în folclor odată cu alegerile din 2004, când, îngroziți de perspectiva ca Adrian Năstase să ajungă președinte, statul african a fost ales ca ipotetică țară de emigrare, deoarece rima cu porecla fostului premier, Bombo. Acum, Congo nu mai pare un loc atât de rău, după lectura analizei. Cel puțin pentru elevi, pare a fi totuși o destinație de dorit, întrucât în raportul World Economic Forum, România ocupă poziţia 56 la capitolul educaţiei şi al competenţelor. În cazul competenţelor forţei de muncă actuale, România este pe locul 59, iar în cel al competenţelor forţei de muncă viitoare, pe 60, astfel că trendul este negativ. Această combinație de indicatori ne situează pe locul 121 mondial, adică sub Congo, care ocupă locul 113 la calitatea sistemului de învăţământ. Trista realitate a locului 121 din 138 de state atestă că învățământul românesc este depășit de țări cu mare tradiție culturală, Gabon (116), Tanzania (96), Uganda (90), Nepal (77), Ucraina (55), Laos (54), Albania (34) depășindu-ne relaxat. Ce să mai vorbim de liderii acestei categorii, Elveţia, Singapore, Finlanda, Belgia şi Qatar, la care nu putem nici măcar visa.

La sănătate stăm ceva mai bine, doar poziția 68 la nivel mondial, cam la fel cu cea ocupată în clasamentul general. Și aici suntem însă depășiți de patru dintre statele balcanice: Grecia, aflată pe locul 19, Bosnia, ieșită dintr-un devasatator război, pe locul 44, Muntenegru pe 43, dar și Bulgaria, care ocupă poziția 54. Că ne devansează și Iranul, aflat pe locul 63, nu este de mirare, dar și unele dintre insulele Atlanticului, ca Jamaica – 65 sau Barbados – 59, au pacienți mai bine îngrijiți decât noi. Din America Latină, Chile își tratează bonlavii cu mai multă gjijă, iar asta îl situează pe un incredibil loc 29. Nu departe de el, Libanul, țara lovită de 30 de ani de război și de valuri de refugiați, ocupă locul 34. Adică cu tot atâtea poziții deasupra României.

Infrastructura africană

Datele arată că ţara noastră stă foarte prost la capitolul infrastructură. Prăbușirea rețelei de cale ferată, lipsa autostrăzilor, starea proastă a drumurilor, porturile prost administrate, toate acestea ne-au adus un nedorit loc 105. Suntem astfel depășiți de multe state africane, printre care Tanzania (104), Ghana (101), Etiopia (83), Kenya (67) sau Namibia, aflată pe poziția 52. Din Asia, până și Tadjikistanul este peste noi, pe locul 86, iar Cambodgia, pe 102.

Ne zâmbesc din fuga autostrăzilor și cei din Sri Lanka, aflați pe locul 55, dar și alți insulari, cei din Antilele Mici, Trinidad Tobago, ocupând locul 72.

Liderii clasamentului la capitolul infrastructură de transport sunt Emiratele Arabe Unite, care și-au folosit din plin petrodolarii. Emiratele sunt, de altfel, și o surpriză în clasamentul general, după ce au reușit să urce pe locul 16 la nivel mondial. Podiumul este completat de alte trei state din Asia de Sud Est: Singapore, Hong Kong și Japonia. Cea mai avansată țară europeană la această categorie este Olanda, aflată pe locul 4 mondial.

Capitolul pozitiv. Unicul

Chiar dacă nu avem drumuri, România stă bine cu macroeconomia. La capitolul mediului macroeconomic am reușit să strângem și cel mai mare punctaj, ceea ce ne plasează pe un onorant loc 28. Euforia ne trece însă repede, pentru că, în cazul instituţiilor, ţara noastră se află tocmai pe locul 92.

Jale mare și în ceea ce privește inovaţia şi „sofisticarea afacerilor“. Abia am reușit să prindem locul 100 la acest capitol.

Premianții

Primul loc în topul World Economic Forum este ocupat de Elveţia, urmată de Singapore, ambele fiind noduri importante ale economiei mondiale, în special în ceea ce privește fluxurile finaciare internaționale. Abia locul 3 este ocupat de cea mai mare economie mondială, SUA. Europa este repezentată printre primii 10 de Olanda, Germania, Suedia, Marea Britanie și Finlanda. Asia, Japonia și Hong Kong se numără și ele, alături de Singapore, în top 10. China ocupă abia locul 28, devansată cu 7 poziții de Franța, aflată pe 21. Spania și Italia, celelalte mari state europene, se află doar pe pe locurile 32, respectiv 44, devansate de Islanda, mica insulă care a refuzat să mai intre în Uniunea Europeană și care se găsește, la rândul ei, pe poziția 27. Israelul ocupă locul 24.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.