Klaus Iohannis ar vrea să scape şi de Codruţa Kovesi, dar nu are curajul s-o spună

Ca orice om care a dobîndit la un moment dat Puterea, Klaus Iohannis ar vrea să aibă în funcţii cheie oamenii săi. Ar fi trebuit să ne dăm seama de acest adevăr cînd a spus din capul locului că vrea „Guvernul său”! Cine a urmărit atent evenimentele din ultima vreme poate să constate singur că preşedintele Klaus Iohannis l-a demis rapid pe Florian Coldea, chiar dacă, aşa cum se spune, el ar fi avut un rol important în victoria care l-a făcut, dintr-un primar oarecare de provincie, ditamai preşedintele României.

Sînt ferm convins că, dacă ar avea libertatea de decizie, Iohannis ar demite-o la fel de repede şi pe Laura Codruţa Kovesi, chiar dacă, de multe ori, îi face jocurile. Fiind însă susţinută puternic din exterior, mai ales de oficialii SUA, Kovesi este încă o nucă prea tare pentru Klaus Iohannis. Preşedintele şi consilierii săi nu pot să ignore schimbarea de atitudine a Codruţei Kovesi faţă de Traian Băsescu, mai ales după ce acesta a plecat de la Cotroceni şi, în mod cert, toţi sînt acum cu ochii pe ea, măcar pentru că unele voci spun că s-ar putea ca şefa DNA să candideze la prezidenţialele din 2019, putînd fi, deci, contracandidatul lui Iohannis.

Black Cube” – operaţiune comandată de preşedinte împotriva Codruţei Kovesi?

În acest context, ne amintim că, încă de la începutul scandalului „Black Cube”, ziarul israelian „The Times of Israel” a publiat declaraţia oficială a conducerii acestei agenţii, în care s-a spus: „Fără îndoială, Black Cube a acţionat în România în conformitate cu legile locale şi având autorizația și permisiunea de la cel mai înalt nivel posibil. Nu cred să existe cineva care să nu fi înţeles că acest „cel mai înalt nivel posibil” era Klaus Iohannis. De altfel, în declaraţia lui Dan Zorella, directorul Black Cube, dată în faţa Comisiei rogatorii la data de 24 octombrie 2016 (publicată de Ion Cristoiu), acesta spune explicit:

Există multe persoane care sunt interesate de reuşita acestui proiect, v-am povestit doar despre o parte din ei pînă acum. Din aceasta eu am dedus că Daniel se referă la domnul Hellvig şi la preşedintele României”.

Peste cîteva pagini spune din nou: „I-am explicat sensibilitatea să fie precaut cu treaba cu Coldea şi să nu îl abordeze pe Coldea din greşeală. Am precizat lui Dagan că din cîte am înţeles noi din prima întîlnire cu Daniel, clienţii care stau în spatele proiectului sînt Hellvig şi preşedintele”.

Tot din declaraţia oficială a lui Dan Zorella, dată pentru autorităţile din România, aflăm şi care a fost acest proiect în care a fost angrenată agenţia de spionaj „Black Cube”:

Daniel a început să explice că scopul proiectului este de a ne asigura şi de a confirma sau de a nega un număr de suspiciuni şi direcţii de corupţie, mită şi conduită problematică în organizaţia D.N.A. şi specific la şefa organizaţiei, Laura Kovesi. Daniel a spus că de cînd este în această funcţie, ea de fapt a preluat comanda statului şi face cu statul ca şi cum ar fi statul ei personal. Ea împreună cu nr. 2 al S.R.I-ului al cărui nume este Florian Coldea. Că acest cuplu a transformat aceasta într-un stat al fricii, teroare. Ei anchetează pe toată lumea şi chiar bagă judecători, persoane şi miniştri în închisoare. Şi îi ameninţă pe toţi”.

Declaraţia lui Dan Zorella, şeful „Black Cube”, este credibilă pentru că acesta precizează foarte clar contextul operaţiunii, aşa cum l-a înţeles de la cel care a comandat proiectul, col. SRI Daniel Dragomir, adică faptul că rezultatele anchetei urmau să ajungă la Klaus Iohannis înainte ca acesta să numească noul şef al DNA:

Doresc să precizez un detaliu important adiţional, la pagina 3 din redare Daniel precizează că există două luni pentru executarea proiectului, deoarece preşedintele trebuie să decidă despre renumirea lui Laura Kovesi la începutul lui Aprilie 2016, iar întîlnirea avut loc pe 02.2016, atunci am înțeles din aceasta că materialele se vor depune pe masa preşedintelui ca parte din probe pentru luarea de decizie în legătură cu renumirea lui Kovesi!

Anunţată cu surle şi trîmbiţe ca fiind demascarea unei acţiuni de spionaj împotriva Codruţei Kovesi, ancheta „Black Cube” a devenit un mare fîs, ceea ce, desigur, ne face să intuim că, pînă la urmă, s-a căzut la pace între Klaus Iohannis şi Codruţa Kovesi, punîndu-se batista pe ţambal în folosul amîndurora.

Rămîn însă aceste declaraţii de la dosar, care nu au fost dovedite ca fiind neadevărate nici de către instanţele de judecată şi nici de părţile nominalizate de Dan Zorella! În consecinţă, ele rămîn actuale şi trebuie să fie folosite în analiza raporturilor dintre preşedintele ţării şi şefa DNA. Ceea ce facem şi noi aici.

Cert este că dacă operaţiunea „Black Cube” ar fi reuşit, Iohannis ar fi numit în fruntea DNA o altă persoană în locul reconfirmării pe post a Codruţei Kovesi, căci, pe canalele diplomatice, ar fi ştiut cum să justifice decizia sa în faţa ambasadelor străine care o susţineau pe prea-decorata Kovesi.

Preşedintele s-a ferit să mai facă declaraţii tranşante despre cazurile în care era implicată Codruţa Kovesi

Foarte vocal atunci cînd este vorba despre Tăriceanu, Dragnea sau Ponta, preşedintele Iohannis a preferat să adopte de atunci un ton neutru de fiecare dată cînd în spaţiul public agenda era ocupată de trăsnăile Laurei Codruţa Kovesi. Fie că a fost vorba despre plagiatul din teza ei de doctorat, de dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă sau de Ordonanţa 13!

Totuşi, citind printre rînduri declaraţiile sale publice sau observînd lipsa de reacţie a preşedintelui, putem spune că Iohannis n-a fost niciodată un susţinător al Codruţei Kovesi, dovedind astfel că n-a digerat încă deconspirarea operaţiunii „Black Cube”. Dar, ca în orice acţiune de acest fel, în cazul deconspirării, niciodată nu se recunoaşte implicarea celui care a comandat-o. Aceasta este o regulă universală, căci o recunoaştere înseamnă automat şi demisia! Vezi, în acest sens, operaţiunea „Watergate”. În această grilă trebuie interpretată declaraţia lui Iohannis din 21 octombrie 2016: „Cred că popular (acestor scenarii) li se spune făcături. Fără echivoc preşedintele şi preşedinţia nu au protejat, nu au fost implicate în absolut niciun fel în această acţiune numită „Black Cube”, nici formal, nici informal. Că unii infractori s-au gîndit că probabil dă bine să spună că SRI şi preşedintele îi apără … sigur, cine are plăcerea să se uite mult la filme cu spioni poate gaseşte o plăcere în asta”.

Să urmărim însă care a fost poziţia preşedintelui Iohannis în alte cazuri în care Laura Codruţa Kovesi a fost în centrul unor scandaluri de proporţii: plagiatul, dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă şi Ordonanţa 13.

PLAGIATUL din teza de doctorat a Codruţei Kovesi a ţinut prima pagină a ziarelor şi prime-time-ul televiziunilor foarte mult timp. După dovezile pe care Mugur Ciuvică le-a publicat pe site-ul GIP, Universitatea de Vest din Timişoara, CNATDCU şi Ministerul Învăţămîntului au făcut eforturi disperate s-o „albească” pe Codruţa Kovesi, acceptînd, în final, ca un compromis, că aceasta a plagiat „doar” 4% din teza de doctorat. Sebastian Ghiţă a fost, la vremea respectivă, unul dintre cei care s-au ocupat de falsificarea primului Raport CNATDCU, apoi s-au găsit cu greu trei jurişti (unul din România şi doi din Franţa) care să mai facă un Raport, pentru ca, la sfîrşit, să se ajungă la compromisul cu 4%.

În 5 octombrie 2016, Klaus Iohannis, întrebat dacă este necesară demiterea Codruţei Kovesi pentru acest plagiat, declara: „Nu cred că trebuie să vorbim despre o demisie atîta vreme cît, deocamdată, nu există nici un indiciu că ar fi un plagiat acolo. Deocamdată nu există motive de îngrijorare”. Remarcăm folosirea de două ori a adverbului „deocamdată”, care are sensul de „pentru moment, în mod provizoriu, încă”! „Deocamdată” înseamnă, deci, „nu acum” sau „încă nu”, în nici un caz „în mod cert, nu”! La aceeaşi concluzie a ajuns şi Dan Andronic în serialul său, publicînd în „Evenimentul zilei” un articol cu titlul „Iohannis vrea să o demită pe Kovesi, dar (încă) nu are curaj!

DEZVĂLUIRILE LUI SEBASTIAN GHIŢĂ au trecut pe lîngă Klaus Iohannis ca apa pe lîngă gîscă, adică fără nici un efect. Absolut nici o declaraţie, cît de sumară, nu a venit dinspre Cotroceni, deşi era vorba despre întîlniri ale Codruţei Kovesi în casele conspirative ale SRI nu numai cu Sebastian Ghiţă, ci şi cu şefii staţiilor CIA din România! O asemenea atitudine indiferentă este cu totul inexplicabilă, căci, oricît de mare încredere ar avea un preşedinte în şeful unei instituţii, întîlnirea Codruţei Kovesi cu şefii unei agenţii de spionaj american nu este ceva care să fie trecut cu vederea, măcar din punctul de vedere al Securităţii naţionale. Tăcerea totală din partea lui Iohannis a fost şi reacţia după apariţia fotografiilor în care Codruţa Kovesi petrecea, la o ţuică fiartă, la braţul lui Darren White, şeful Secret Service-ului american:

Tăcerea şi lipsa de reacţie a lui Klaus Iohannis în faţa unor astfel de întîlniri conspirative sau nepotrivite ale Codruţei Kovesi arată că preşedintelui îi este teamă să ia decizii tranşante în privinţa şefei DNA, unul dintre motive fiind, desigur, falsurile din dosarul caselor din Sibiu, cu care Kovesi l-ar putea trimite oricînd pe Iohannis în banca „penalilor”!

ORDONANŢA 13 a Guvernului Grindeanu ar fi putut să-i ofere lui Klaus Iohannis cel mai bun prilej pentru a o demite pe Laura Codruţa Kovesi, după ce Curtea Constituţională a României a decis că şefa DNA „a încălcat grav Constituţia”! Numai că însuşi Klaus Iohannis a primit o lovitură dură de la CCR, la fel ca şi preşedinta CSM, ambii sesizînd în aceeaşi speţă Curtea, care le-a respins solicitarea, deci ar fi fost absurd ca Iohannis să ceară demisia Codruţei Kovesi pentru o acţiune la care a participat şi domnia sa! Iar Iohannis a fost şi la mitingul neautorizat organizat de ONG-urile lui Soros!

Nemaivorbind despre faptul că ministrul Justiţiei a renunţat să-i propună preşedintelui revocarea şefei DNA. Declaraţia dată de Iohannis înainte de „Raportul Toader” spune totul: „Sunt foarte mulțumit de activitatea procurorilor. Sincer, nu cred că cineva va solicita revocarea. Nu există nici un demers în sensul revocării. Trebuie făcută diferența dintre fapte și speculații”.

Punînd cap la cap toate aceste informaţii şi declaraţii, înţelegem că, oricît de mult şi-ar dori, preşedintele Iohannis nu îşi permite s-o demită pe Laura Codruţa Kovesi, indiferent care sînt sau vor fi acuzaţiile la adresa acesteia, atîta timp cît dosarele caselor sale din Sibiu se află în sertarele de la DNA sau cîtă vreme nu s-a dat de la Ambasada SUA semnalul înlocuirii şefei DNA.

Iohannis va trebui s-o suporte pe Laura Codruţa Kovesi în fruntea DNA, visînd că într-o zi aceasta va fi promovată undeva, la Bruxelles. Cel puţin pînă cînd Sebastian Ghiţă va putea să vorbească din nou sau să difuzeze promisul film de la Sinaia, în care spunea că însăşi Codruţa Kovesi cînta „La Chilia-n port”!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.