Klaus Iohannis cere din nou demisia lui Victor Ponta

Preşedintele Klaus Iohannis îi cere din nou demisia premierului Victor Ponta. Într-un interviu pentru Financial Times, Iohannis a declarat că cea mai bună soluție ar fi demisia, catalogând drept inacceptabil ca într-o țară europeană să avem un premier pus sub acuzare.

„Cea mai bună soluţie ar fi să demisioneze. Dacă nu este vinovat, aşa cum susţine, atunci nu văd nicio problemă… Dar este inacceptabil ca o ţară europeană să aibă un prim-ministru pus sub acuzare de procurori pentru fapte penale”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Digi24.

În interviul pentru Financial Times, Klaus Iohannis a mai spus că vrea să curețe sistemul politic românesc.

„Mulți se așteaptă la schimbări rapide, dar e evident că lucrurile nu se vor întâmpla imediat”, a spus președintele. „Dar exprimând puncte de vedere, spunând lucruri, atrăgând atenția oamenilor – asta face ca lucrurile să se miște, dar într-un ritm lent”, a adăugat el.

În cele mai importante declarații ale sale, Klaus Iohannis a sprijinit Direcția Națională Anticorupție și a cerut parlamentarilor să respingă legea amnistiei, scrie Financial Times, care amintește că procurorii DNA au obținut peste 1.000 de condamnări anul trecut și au pus sub acuzare peste 1.100 de suspecți. Peste 90% din cei acuzați au fost condamnați, „o performanță lăudată ca exemplară de cei care sprijină instituția și considerată îngrijorătoare de cei care o critică”, scriu jurnaliștii de la FT.

„Nu există altă soluție, nu poți lupta cu mănuși împotriva corupției. Va dura atâta timp cât e nevoie”, spune Klaus Iohannis.

Financial Times scrie că perchezițiile și „arestarea unor figuri proeminente din politică și mediul de afaceri” fac parte din viața de zi cu zi în România.

„Analiștii spun că, în cercurile guvernamentale de la București, dispoziția a devenit sumbră în aprilie, după ce Dan Șova, un apropiat al lui Victor Ponta, a fost pus sub urmărire penală”, scrie Financial Times.

Preşedintele a solicitat prima dată demisia în cadrul unei declaraţii de presă în contextul în care Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat pe 5 iunie că procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de premier. Reacţia lui Victor Ponta a fost însă promptă, premierul afirmând într-o postare pe Facebook că nu îşi va da demisia.

DNA a început urmărirea penală faţă de premier, la dată faptelor avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul de corupţie de la companiile energetice Turceni şi Rovinari privind încheierea unor contracte de asistenţă juridică.

De asemenea, procurorii au dipus continuarea urmăririi penale pe numele lui Ponta pentru conflict de interese, în calitate de premier, în legătură cu numirea lui Dan Șova în Guvern.

Premierul Ponta este internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde a fost operat la genunchiul stâng. În acest context, viceprim-ministrul Gabriel Oprea a fost desemnat, pe 22 iunie, de președintele Klaus Iohannis premier interimar pe perioada imposibilitatii exercitării atribuțiilor de prim-ministru de catre Victor Ponta, perioada, conform legii, fiind de cel mult 45 de zile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.