Klaus Iohannis: „Cred că președintele trebuie să inspire națiunea română” (VIDEO)

Președintele ales Klaus Iohannis a fost validat în funcție vineri la prânz de judecătorii Curții Constituționale, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul instituției. Anterior, CCR a validat, într-o ședință cu unanimitate, rezultatul alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie.

UPDATE Ceremonia oficială de validare în funcție a lui Iohannis a început la ora 12.00, cu intonarea imnului național, ascultat de președintele ales cu mâna la inimă.

După intonarea imnului, președintele CCR Augustin Zegrean a dat citire hotărârilor Curții, iar apoi i-a înmânat noului președinte un exemplar din hotârîrea de validare a sa în funcție. Ulterior, Iohannis i-a salutat pe toți cei 9 judecători CCR, după care a ținut un discurs.

Mulţumesc încă o dată aici tuturor cetăţenilor României care au votat pe 2 şi pe 16 noiembrie şi, evident, în mod deosebit, tuturor celor care m-au votat pe mine. A fost un vot puternic şi foarte clar. Îi asigur pe toţi că l-am înţeles. Acum, după 25 de ani de la Revoluția română, se încheie o etapă. Românii, prin votul lor au spus foarte clar: stop și de la capăt”, a spus președintele ales.

”Le spun românilor încă o dată azi, aici, cu ocazia validării rezultatului alegerilor, că se poate, se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte. Vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas”, a mai spus Klaus Iohannis, făcând astfel referire la sloganul cu care a câştigat alegerile şi la titlul cărţii autobiografice pe care a lansat-o în campanie”.

Iohannis a susținut că va fi un președintele „care respectă Constituția în litera și spiritul ei”. Președintele ales a spus însă cu privire la Constituție că „se impun anumite modificări pentru a o aduce în acord cu stări de fapt dar și pentru a elimina unele incertitudini”.

„Vreau să vă spun cu toată fermitatea că voi fi președintele care respectă Constituția în litera și spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun atunci când m-am prezentat în fața electoratului cu afirmația „vreau să reconectez președintele României la Constituție”. Cred că președintele, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire națiunea română, iar prin comportamentul public să devină un etalon al societății române”, a declarat Iohannis.

La ceremonie a participat și președintele în funcție Traian Băsescu, care a declarat că nu ar fi vrut ca la sfârşitul mandatului său stânga să domine toate instituţiile statului şi că scorul pe care Iohannis l-a înregistrat în alegeri arată că lasă moştenire o ţară cu opţiuni de dreapta. Băsescu i-a urat totodată lui Iohannis să obțină și al doilea mandat.

„Pentru mine este un moment extrem de important, este finalizarea a 10 ani de mandat și vă doresc domnule președinte ales ca după primul mandat să fiți în banca din dreapta și fără fostul președinte în stânga, pentru că cine crede că transformarea României este un proces de 5 ani se înșală. În politicul românesc încă există destule resurse pentru pasul înapoi. Este misiunea fundamentală a președintelui să facă să se meargă înainte pe drumul fixat. Am satisfacția că las o țară cu opțiuni clare. Parteneriatul cu SUA, prezența în UE și NATO și credibilitatea pe care ne-am dobândit-o în mod deosebit în NATO”, a afirmat Băsescu în discursul rostit la ceremonia de validare a lui Klaus Iohannis.

„Închei mulţumindu-vă, domnule preşedinte, pentru un lucru care ţinea, de data aceasta, de o problemă personală. N-aş fi vrut ca la sfârşitul mandatului meu stânga să domine toate instituţiile statului şi scorul pe care l-aţi înregistrat – şi este meritul dumneavoastră, pentru care vă mulţumesc – scorul din alegeri arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta”, a declarat Traian Băsescu.

Administrația Prezidențială a anunțat vineri printr-un comunicat că președintele Traian Băsescu va participa la ora 12.00, la sediul CCR, la ședința de validare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României de către Plenul Curţii Constituţionale.

Traian Băsescu a fost invitat la ceremonie de CCR.

Când ar putea avea loc depunerea jurământului

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat vineri dimineață că cel mai probabil președintele ales Klaus Iohannis va depune jurământul în Parlament cu o zi înainte de finalizarea mandatului lui Băsescu.

„Ar trebui, după socotelile mele, în 21 (decembrie – n.r.), cred, cu o zi înainte de expirarea mandatului actualului președinte”, a spus Zegrean cu referire la data în care va depune jurământul Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.