Klaus Iohannis îl pune elegant la punct pe Victor Ponta

Klaus Iohannis a avut un discurs civilizat, tipic european, la TVR. Liderul interimat al PNL precizează că Băsescu nu are nicio legătură cu unificare dreptei şi că nu a mai discutat cu preşedintele din 2009.

Este inadmisibil ca un prim ministru dintr-o ţară UE să spună aşa ceva

Invitat la emisiunea „În linia întâi” de la TVR, liderul interimar al PNL, Klaus Iohannis, a dat o replică afirmaţiilor halucinante făcute de premierul Victor Ponta. Reamintim, premierul a spus că deţine informaţii privind intenţiile unor „structuri” de a promova candidatura lui Iohannis la preşedinţie „pentru că este un om slab”.

„Nu stiu în ce logică a făcut primul ministru aceste afirmaţii, dar astfel de afirmații sunt total deplasate. În primul rând nu are niciun motiv primul ministru să mă clasifice pe mine ca persoană, pentru că nu avem absolut nimic de împărţit. Este o chestiune care nu mi se pare deloc în regulă. Un politician poate să comenteze proiectele altui politician. Dacă ar fi ieşit şi ar fi spus că un proiect pe care îl prezint eu n-ar fi bun din motivele X şi Y, asta ar fi politică. Dar să ieşi şi să spui că este un politician slab, doar aşa, că ţi se pare, nu mi se pare politică, asta are alt nume. În orice ţară sunt foarte mulţi politicieni care spun că sunt informaţi, dar în realitate sunt doar doi politicieni foarte bine informaţi. Ei sunt informati de către instituţiile statului care de aşa ceva se ocupă şi cred că aceste instituţii sunt şi serioase şi performante. Aceste instituţii livrează informaţii şi preşedintelui şi primului ministru, toate informaţiile. Şi atunci cum poate să vină primul ministru unei ţări din UE să spună la televizor că forţe oculte doresc un anumit lucru? Păi dacă sunt forţe oculte ar trebui să ştie care sunt aceste forţe, să le spună cu nume şi prenume şi să clarifice situaţia, iar dacă nu ştie, atunci este foarte grav şi nu ar trebui să facă aceste afirmaţii. În fondul problemei, pot să spun că este fundamental greşit că primul ministru Ponta a făcut aceste afirmaţii şi faţă de persoana mea, fiindcă nu suntem nici colegi, nici prieteni şi faţă de fondul problemei pentru că este inadmisibil ca un prim ministru să se pună în faţa camerei şi să spună că forţe oculte generează ceva în ţara pe care o conduce. În chestiunea dacă este cineva care mă gestionează, pot să spun clar că nu există aşa ceva. Singura forţă care m-a generat pe mine este PNL”, a declarat Iohannis.

Nu totul începe şi se termină cu Traian Băsescu în România

Klaus Iohannis a răspuns şi acuzelor venite din zona PSD privind unificarea dreptei sub „patronajul” lui Traian Băsescu. „În spatele proiectului de unificare a dreptei, pot spune cu certitudine că nu se află Traian Băsescu. Nici în faza incipientă, nici în faza finală. Problema este simplă şi trebuie înţelească. Nu totul începe şi se termină cu Traian Băsescu în România (…) Din cunoştinţele mele, oamenii cu care negociem (cei din PDL – n.a.) nu sunt apropiaţi de Traian Băsescu, ca şi noi”. Liderul liberal a reiterat că negocierile se poartă doar între PNL şi PDL şi că nu este interesat de discuţii cu alte partide de pe partea dreaptă a eşicherului politic. „Dacă fuziunea va fi un succes, cu siguranţă vor veni şi alţii”, a conchis Iohannis.

Despre relaţiile cu Ponta, Băsescu şi Antonescu

Întrebat de relaţiile cu premierul Ponta şi preşedintele Traian Băsescu, şeful interimar al PNL a precizat: „Cu domnul Ponta nu mai suntem în niciun fel de relaţii, ne vedem fiecare la televizor. Cu Traian Băsescu – în niciun fel de relaţii. Cu domnul preşedinte am vorbit ultima oară în 2009 – atunci când nu m-a vrut prim-ministru”.

Legat de relaţiile cu Crin Antonescu (marţi, unii analişti şi unele medii de presă au interpretat eronat unele afirmaţii ale fostului preşedinte făcute la Realitatea TV), Klaus Iohannis a precizat (la Digi 24) că au avut o discuţie (marţi n.a.) şi a menţionat: „M-a bucurat faptul că dl. Antonescu s-a arătat dispus să continuăm împreună, adică în niciun caz să nu se retragă din activitatea curentă sau de campanie electorală a PNL”. Iohannis a precizat însă că Antonescu nu va mai participa la discuţiile cu PDL, deoarece, retrăgându-se, nu mai face parte din echipa de negociatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.