Klaus Iohannis îndeamnă întreaga populaţie să încalce Constituţia României

Pare incredibil, dar cei care i-au dat lui Klaus Iohannis ideea referendumului despre amnistie şi graţiere sînt doi penibili: Sebastian Lăzăroiu, fost consilier al lui Traian Băsescu, şi Moise Guran, care, după Colectiv, tot aşteaptă să fie Prim-ministru! Ce este însă însă mai grav, e că Preşedintele nu-şi dă seama că prin acest referendum îndeamnă întreaga populaţie a ţării să încalce Constituţia!

Iată mai întîi ce se scrie în Constituţia României, în Secţiunea a 3-a – Legiferarea, mai exact la art. 74:

În acest articol 74, este specificat cine are dreptul la iniţiative legislative: Guvernul, deputaţii, senatorii sau un număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot proveniţi din cel puţin un sfert din judeţele ţării.

Atenţie, însă, la prevederile art. 74, al 2, unde se precizează: „Nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea! Aşadar, cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în privinţa amnistiei şi graţierii, nici pentru, nici împotriva acestor chestiuni.

Însă, printr-un referendum, aşa cum vrea să ceară preşedintele Iohannis, oricare ar fi opţiunea populaţiei, aceasta urmează să devină iniţiativă legislativă, urmînd să fie dezbătută în Parlament ca lege, adică exact ceea ce interzice Constituţia României!

Această interdicţie prevăzută de Constituţie are un raţionament cît se poate de logic, pentru că altfel un număr de 100.000 de cetăţeni ar putea să strîngă semnături pentru o lege care, de pildă, să anuleze toate taxele prevăzute în Codul fiscal! Sau, acelaşi număr de cetăţeni, ar putea să strîngă 100.000 de semnături pentru o lege care să amnistieze sau să graţieze toate pedepsele prevăzute în Codul Penal!

Cu alte cuvinte, Constituţia stabileşte aceste 4 domenii în care cetăţenii nu pot avea drept de iniţiativă legislativă, conferind aceste drepturi doar Guvernului, deputaţilor şi senatorilor, adică Legislativului (parlamentul) şi Executivului (guvernul), tocmai pentru a preveni idei năstruşnice, precum este aceasta la care s-a gîndit Klaus Iohannis.

Cei care s-ar întreba: atunci cum este posibil ca însuşi Preşedintele României să încalce atît de flagrant Constituţia pe care a jurat s-o respecte?, au primit deja răspunsul. Primul „sfătuitor” a fost Sebastian Lăzăroiu care, în 18 ianuarie 2017, pe pagina sa de Facebook, a postat mesajul: „Un referendum pe tema graţierii/amnistiei l-ar face pe Iohannis jucător şi ar băga PSD în corzi”! Întrucît a avut doar 684 de citiri, îl popularizăm noi mai jos:





A doua zi, adică pe 19 ianuarie 2017, mesajul a fost reluat de al doilea „sfătuitor”, Moise Guran, care, pe pagina „BiziDay.ro”, a publicat articolul „Domnule Preşedinte, chemaţi-ne la Referendum!”, unde scrie: „Rezultatul referendumului, indiferent care ar fi acela,devine obligatoriu pentru Parlament. Orice lege care l-ar contrazice devine neconstituțională”:





Articolul lui Moise Guran este atît de prost scris, încît nu merită comentat. Totuşi, pentru a avea o idee despre mecanismul de gîndire al autorului, reproducem finalul apocaliptic care ne trimite direct la logica lui Fidel Castro: „Putem ridica miza și mai sus – Un referendum poate consulta populația inclusiv referitor la înăsprirea pedepselor pentru fapte de corupție, căci la noi acestea sunt din ce în ce mai mici”! Vă daţi seama, poporul să se pronunţe asupra cuantumului pedepselor! Consecinţa firească, în logica lui Moise Guran, ar fi ca, tot prin referendum, poporul să dea şi sentinţele!

Să recapitulăm însă evenimentele:

– 18 ianuarie – Se alcătuieşte pagina „Corupţia ucide”, unde sînt anunţate protestele din toată ţara pentru perioada 18.01 – 01.02.2017.

– 18 ianuarie – Sebastian Lăzăroiu propune referendumul împotriva amnistiei şi graţierii

– 19 ianuarie – Moise Guran îi cere lui Klaus Iohannis să cheme populaţia la un referendum despre amnistie şi graţiere

– 20/21 ianuarie – izbucneşte incendiul de la clubul „Bamboo”

– 22 ianuarie – protestul din Bucureşti împotriva OUG despre amnistie şi graţiere, unde participă şi Klaus Iohannis

– 23 ianuarie – Klaus Iohannis anunţă că demarează procedura pentru un referendum pe temele amnistie şi graţiere.

Curată coincidenţă a faptelor, cum ar spune Caragiale! Dar, dincolo de aceste potriviri, rămîne întrebarea: cum e posibil ca Preşedintele ţării să nu cunoască nici măcar ce spune Constituţia şi să urmeze sfatul unor personaje caricaturale, precum Sebastian Lăzăroiu şi Moise Guran, aruncîndu-se cu capul înainte într-un asemenea demers neconstituţional, obligînd întreaga populaţie să încalce Constituţia prin simpla participare la referendum?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.