Klaus Iohannis, „indignat” de demersul Avocatului Poporului

Președintele Klaus Iohannis a reacţionat după ce Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a contestat la CCR legea care nu le permite condamnaților penali să dețină funcții în Guvern, lege care îi interzice, de asemenea, lui Liviu Dragnea să devină premier.

„Strădaniile unei persoane care vrea să devină premier nu intră în atribuțiile Avocatului Poporului”, a transmis Administrația Prezidențială prin intermediul purtătoarei de cuvânt Mădălina Dobrovolschi.

„ Preşedintele trage un semnal de alarmă ca toţi românii să înţeleagă cât de periculos este acest demers, care poate deschide poarta condamnaţilor penal să ne conducă”, a mai spus Dobrovolschi.

De asemenea, Mădălina Dobrovolschi a declarat că preşedintele Klaus Iohannis este „indignat” de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001, fiind surprins că acesta acţionează „în beneficiul unui singur om”.

Dobrovolschi a mai spus că preşedintele României este surprins şi de „rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreşte să devină util noii majorităţii politice”.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională pe legea care prevede că membrii Guvernului nu pot fi persoane care au suferit condamnări penale. Acest act normatic l-a împiedicat pe președintele PSD, Liviu Dragnea, să pretindă funcția de premier, din postura de lider al coaliției PSD-ALDE, câștigătoare a alegerilor din 11 decembrie.

În sesizarea depusă la CCR, Avocatul Poporului a argumentat că art. 2 din Legea nr. 90/2001 contravine mai multor articole din Constituție, Convenției pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, Declarației Universale a Drepturilor Omului și Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.