Klaus Iohannis laudă SRI şi arată cu degetul spre procurorii Codruţei Kovesi

Elementul-şoc al conferinţei de presă a preşedintelui Klaus Iohannis a fost această afirmaţie: „Şefii instituţiilor vor trebui să verifice dacă au ajuns acele informări, de ce nu au fost luate în seamă. Avem procurori noi, aştept să îşi facă treaba, Inspecţia Judiciară să îşi facă treaba, să verifice. SRI îşi face treaba, dar sunt anumite instituţii care nu îşi fac treaba.

În acest fel, Klaus Iohannis arată cu degetul către Laura Codruţa Kövesi, nu atît în calitatea ei de acum, ca şefă DNA (deşi nu este exclus), cît mai ales în funcţia de Procuror General al României pe care aceasta a deţinut-o între 02.10.2006 – 02.10.2012, perioadă în care au apărut şi primele informări ale SRI despre dezinfectanţii folosiţi în majoritatea spitalelor din România.

Iohannis se situează pe aceeaşi poziţie exprimată de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) prin Comunicatul de miercuri, semnat de preşedinta acestei asociaţii, judecător Dana Gârbovan. În acel Comunicat se spune: Uniunea Națională a Judecătorilor din România a solicitat plenului CSM pe data de 16 mai 2016 să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica și comunica public modul în care parchetele au valorificat ’datele și informaţiile’ primite în ultimii 10 ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma, fapte ’referitoare inclusiv la posibile licitații trucate și diluarea de mii de ori a dezinfectanților vânduți spitatelor’. SRI a recunoscut într-un comunicat public din data de 9 mai 2016 că numai în ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informări despre ’chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești’, informări în care ’au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară’.

UNJR a mai precizat, de asemenea că: Valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni şi evita îmbolnavirea şi moartea a mii de români în ultimii 10 ani, adăugînd că „se naşte întrebarea ce a făcut justiţia în toţi aceşti ani pentru a preveni această situaţie înfricoşătoare pentru orice om care se internează în spital”!

După cum se observă, cele două instituţii, Preşedintele şi UNJR, cer INSPECŢIEI JUDICIARE din cadrul CSM să verifice cum au fost valorificate informările trimise de către SRI în ultimii 10 ani, adică începînd din anul 2006, adică exact anul în care Laura Codruţa Kövesi a fost numită Procuror General al României, calitate în care a devenit destinatar direct al rapoartelor SRI!

Într-adevăr, în Raportul SRI, prezentat în faţa Comisiei parlamentare de control a acestei instituţii, se precizează: SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni. Menţionăm faptul că, în momentul de faţă, conform comunicării publice, există în desfăşurare anchete ale organelor de urmărire penală”. În acelaşi Raport se mai spune: „În planul acţiunilor de contracarare realizate de SRI au fost remise organelor de aplicare a legii mai multe informări conţinând aspecte referitoare la: favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanţi şi acordarea de contracte preferenţiale; nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini şi lipsa conformităţii ofertelor; vicierea procesului de atribuire a contractelor etc”.

Din Raportul SRI rezultă că acele informări au fost trimise şi către Preşedinţie, Guvern, Ministerul Sănătăţii etc., numai că ultimii doi preşedinţi, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, nu-şi mai amintesc dacă au primit informările de la SRI, iar premierii din ultimii 10 ani n-au spus nici măcar atît! În ceea ce-i priveşte pe toţi cei care au deţinut portofoliul de la Sănătate, responsabilitatea acestora vizează doar modul în care a fost verificată calitatea produselor cumpărate.

Dintre toate aceste instituţii, se pare că Parchetul General este direct responsabil pentru că partea penală a achiziţionării produselor de la Hexi Pharma nu a făcut obiectul vreunei anchete! Conform Raportului SRI, Parchetul General a primit informări despre „favorizarea firmei ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanţi şi acordarea de contracte preferenţiale; nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini şi lipsa conformităţii ofertelor; vicierea procesului de atribuire a contractelor”, însă acestea nu s-au materializat în declanşarea unor dosare penale care să ducă la anchetarea celor implicaţi!

La acest lucru se referă atît Preşedintele României, cît şi UNJR, motiv pentru care ambele instituţii cer INSPECŢIEI JUDICIARE din cadrul CSM să verifice modul în care s-au valorificat aceste informări! Cum, în perioada octombrie 2006 – octombrie 2012, Procuror General al României era Laura Codruţa Kovesi, este cît se poate de clar că, deşi nu a fost nominalizată direct, actuala şefă a DNA este în vizorul Preşedintelui şi al UNJR!

Din acest motiv, propoziţia rostită de Preşedintele Iohannis („Aştept ca INSPECŢIA JUDICIARĂ să îşi facă treaba, să verifice; SRI îşi face treaba, dar sunt anumite instituţii care nu îşi fac treaba”) ar trebui să-i dea fiori!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.