Klaus Iohannis: Ponta ne-a făcut de râs în lume

Klaus Iohannis, candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, a susţinut în cadrul unei conferinţe de presă că premierul „ne-a făcut de râs în lume”, în contextul organizării deficitare din secţiile de votare din străinătate.

„Ponta ne-a făcut de râs în lume prin organizarea defectuoasă din secţiile de votare din Diaspora. Românii au fost umiliţi. Cer Guvernului, MAE, să se apuce urgent de treabă, să găsească o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare astfel încât, dacă românii din Diaspora vor să-şi exercite dreprul la vot, să o poată face”, a declarat Iohannis.

„Mulţi români sunt consternaţi de cum au fost trataţi. Sunt mii de sesizări care s-au trimis pe adresa BEC, din partea unor români care nu au putut să voteze. Dacă exista la Victor Ponta, în Guvernul României, o urmă de demnitate şi respect faţă de românii din Diasporă, solicit să rezolve problema”, a mai liderul ACL.

Întrebat ce soluţii există pentru votul din Diaspora, acesta a declarat: „Sunt convins ca Guvernul Ponta poate da peste noapte ordonanţă de ugenţă prin care să înfiinţeze noi secţii în Diaspora.”

El a precizat că, la sesizarea ACL de a înmulţi numărul secţiilor de votare şi de a crea oportunitatea de votare, iniţial li s-a transmis că acest lucru nu este posibil. „Iată că Biroul Electoral Central a interpretat, ieri, articolul 54, alineatul 1, din legea 370/2004, privind alegerea preşedintelui României, şi a arătat că acest lucru este valabil doar în interiorul ţării. Aici nu se poate schimba numărul secţiilor de votare. Concluzie, unde nu există liste permanente, toţi votează pe liste suplimentare, s-au creat premisele înfiinţării unor noi secţii”, a explicat candidatul ACL la prezidenţiale.

Klaus Iohannis a cerut Guvernului şi Ministerului de Externe „să se apuce urgent de treabă şi să găsească urgent o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare, în aşa fel încât acolo unde românii din diaspora vor să îşi exercite dreptul la vot, să găsească o posibilitate practică pentru a o face”.

Iohannis a prezentat, de asemenea, mai multe sesizări ale românilor din diaspora, care ş-au declarat „consternaţi” de modul în care au fost trataţi la primul tur al alegerilor, el adăugând că sunt „mii de astfel de sesizări care s-au trimis pe adresa BEC-ului”.

Iohannis a mai anunţat că ACL va pune pe internet, la dispoziţia tuturor românilor, formulare pentru declaraţia pe proprie răspundere. „Vom avea la secţiile de votare din diaspora voluntari, care să explice oamenilor ce să facă. Aceste lucruri le facem noi, pentru că Guvernul este incapabil. În mod normal, aceasta ar fi treaba Guvernului”, a mai spus Iohannis.

Referitor la dezbaterea televizată pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, Iohannis a susţinut că doreşte acest lucru, însă nu la o televiziune privată, ci acolo unde să aibă acces toată presa.

„Nu e Ponta în poziţia să-mi facă mie program. Dincolo de aroganţa specifică, e totuşi unul din candidati. Mass-media nu e doar TV, ci TV, presa scrisă, media pe internet, plus alte forme de comunicare. Un minimum respect faţă de media presupune o platformă pe care au toţi acces. O astfel de dezbatere nu poate fi într-un studio al televiziunilor private”, a mai spus Iohannis.

Iohannis a comentat şi declaraţia ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, potrivit căreia nu există nici măcar un draft de buget pentru anul 2015.

„Spun de câteva săptămâni că nu avem nici măcar un draft de buget, nu e în regulă. Spun de luni ca Guvernul Ponta nu are nicio viziune pentru România şi iată, am primit confirmarea oficială, ministrul Finanţelor confirmă că nu avem un prim draft de buget pt 2015. Acest lucru este grav. Zilnic aflăm de noi pomeni electorale, aflăm noi minciuni de la Ponta şi nu au o bază aceste promisiuni, sunt vorbe în vânt. Dacă Ponta şi Guvernul doresc să mă contrazică, să poftească cu proiectul de buget în Parlment”, a conchis Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.