Klaus Iohannis: Referendumul este necesar

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, marţi, că în zilele următoare va anunţa data şi întrebarea de la referendumul său, nedorind să comenteze recomandările făcute de Parlament în avizul acordat luni.

„Acest referendum este necesar. De aceea am început demersurile. Ce voi face o să vă spun în zilele următoare. În zilele următoare o să vă spun când se convoacă referendumul. (…) Dacă dumnealor au considerat că trebuie să îmi facă recomandări, le-au făcut„, a spus Iohannis.

Întrebat dacă va ţine cont de recomandările Parlamentului, preşedintele a răspuns ironic: „Altă întrebare”.

Despre proteste

Iohannis a mai declarat marți că rezolvarea pentru proteste trebuie căutată și găsită de cei care au creat problema, indicând PSD.

„Rezolvarea trebuie să fie căutată și găsită de cei care au creat problema. Problema a fost creată prin felul în care Guvernul a încercat să legifereze în domeniul Justiției. Un demers care, evident, a fost susținut de PSD și atunci tot PSD-ul trebuie să vină cu soluțiile”, a spus șeful statului, într-o declarație susținută la Palatul Cotroceni.

În opinia sa, protestele continuă deoarece oamenii sunt nemulțumiți. „Și-au pierdut încrederea în Guvern, și-au pierdut încrederea în PSD și acest lucru îl spun ei foarte clar în piață, iar cine are urechi să audă”, a completat șeful statului.

Întrebat dacă membrii Guvernului ar trebui să demisioneze, președintele a arătat că „oamenii care protestează spun ce își doresc ei, politicienii ar face bine să asculte și să tragă niște concluzii”.

Cât privește manifestațiile de la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a spus că oamenii au dreptul să protesteze.

„Oamenii au tot dreptul să protesteze și pentru a arăta că eu recunosc acest drept am ieșit și am încercat un dialog cu protestatarii. A fost un pic dificil din cauza zgomotului, dar am înțeles mesajul lor. Nu voi demisiona, dar ei, sigur, au dreptul să își spună nemulțumirea”, a afirmat Iohannis.

El a susținut că rămas în zona rezervată președintelui țării, respectiv cea de mediator.

„Cu siguranță am rămas în zona care este rezervată președintelui, însă mediator nu înseamnă doar să vorbesc cu oamenii și să accept orice abordare. Mediator înseamnă că inclusiv atunci când cineva face un pas greșit să îi atrag atenția că este un pas greșit. Medierea include și acest aspect”, a afirmat Klaus Iohannis.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.