Korodi: Trebuie făcute constant exerciţii de pregătire a primarilor în caz de inundaţii

„Toată lumea e pe front şi lucrează”, a susținut într-un interviu la RFI ministrul Mediului, Attila Korodi, în contextul în care se aşteaptă noi inundaţii în sudul României.

Attila Korodi dă asigurări că „toată lumea e pe front şi lucrează, dar debitele vor fi în continuă creştere şi numai datele care vin de la Institutul Naţional de Hidrologie pot să ne spună dacă vom avea un caz mai complicat sau mai puţin complicat decât a fost zilele trecute”.

Întrebat cum îşi explică bilanţul tragic al inundaţiilor din week-end, ministrul Mediului a răspuns: „Pur şi simplu, oamenii au fost pe teren şi au lucrat. Asta se întâmplă, nu este prima inundaţie, din păcate nu o să fie nici ultima. Şi eu am avut posibilitatea să coordonez câteva acţiuni. Important este ca orice instituţie care are responsabilitate să poată să demonstreze că a făcut tot posibilul, chiar dacă vorbim de Apele Române, chiar dacă vorbim de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă”.

Unii localnici s-au plâns însă că nu au fost anunţaţi că vor avea loc inundaţii. Attila Korodi crede că „din punctul acesta de vedere, continuu trebuie făcute exerciţii de avertizare şi de pregătire a primarilor”. „Primarii se schimbă din patru în patru ani. Este un exerciţiu constant care trebuie făcut şi o şcoală care trebuie făcută, pentru că altfel n-ai cum să acţionezi. Instituţiile subordonate Guvernului României au efective minime, dar primarii, conducătorii autorităţilor locale sigur au fost avertizaţi, pentru că există un sistem de avertizare constantă cu ceea ce vine din partea ANM, din partea Apelor Române, prin Institutul Naţional de Hidrologie şi de la ISU. Sunt sisteme constante, online, conectate pe terminalele mobile ale primarilor şi ale consilierilor locali”, a afirmat ministrul.

„Eu cred că inspectoratele pentru situaţii de urgenţă trebuie să facă constant, dar ştiu că se fac, pentru că eu cunosc realitatea din judeţul de unde vin, din judeţul Harghita, unde îmi spun primarii că se întâmplă, exerciţii în sensul de a sensibiliza că odată primit un semnal la Primărie, pe telefonul mobil, în care sunt avertizaţi despre coduri de avertizare, de pericol iminent, acestea trebuie automat diseminate şi populaţia locală anunţată. Dacă nu se întâmplă, este o responsabilitate a autorităţilor locale. Primarii sunt şefi pe situaţiile de urgenţă la nivel local”, mai spune ministrul Mediului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.