Kosovo – un Molenbeck al Balcanilor

În titlul articolului său de ieri, cunoscuta revistă pariziană „Le Point” asemuieşte cunoscutul cartier Molenbeck din Bruxelles, oaza jihadismului din Belgia şi chiar din vestul european, cu Kosovo, minusculul teritoriu din fosta Iugoslavie devenit stat datorită hachiţelor lui Bill Clinton, secretarului său de Stat, Madeleine Albright, şi unor consilieri cinici.

„Contaminată de banii şi predicatorii veniţi din Arabia Saudită, această mică ţară din fosta Iugoslavie a devenit un centru de recrutare pentru Daech”, numele sub care mai este cunoscută sinistra grupare jihadistă Statul Islamic, arată săptămânalul „Le Point” încă din şapoul articolului său. Este o piesă în plus ce trebuie inclusă în dosarul dublului joc făcut de Arabia Saudită, ale cărei anumite acţiuni subminează lupta dusă de ţările democratice împotriva celor care însângerează Irakul şi Siria, aruncând milioane de refugiaţi pe drumurile spre Europa, şi sunt în spatele tuturor acţiunilor teroriste care au semănat moarte la Paris şi Bruxelles din ultimele luni, scrie Michel Colomes în publicaţia citată.

O lungă anchetă publicată în prestigiosul cotidian „New York Times” a dovedit-o: cu complicitatea capitalurilor şi clerului integrist din Arabia Saudită, Kosovo, proporţional cu populaţia sa, a devenit ţara care a furnizat cei mai mulţi combatanţi străini din Statul Islamic pentru a i se permite să-şi continue acţiunile criminale. Banii saudiţi l-au ajutat să importe wahhabismul în această ţară cu populaţie albaneză, care, până la începutul anilor 2000, practica un islam moderat. „O doctrină care este forma cea mai rigoristă şi ancronică a religiei musulmane”, se spune în „Le Point”. Metoda folosită de saudiţi: zeci de studenţi invitaţi în şcolile şi universităţile coranice ale regatului. Construcţia a 240 de moschei – o treime mai mult decât avea Kosovo la început – cu imami străini sau formaţi local, predicând, toţi, un islam pur şi dur.

Rezultatul îl reprezintă moscheile tradiţionale, mormintele şi monumentele distruse. Sunt aceste fete cu voal pe faţă într-un loc în care nu era obiceiul de a se acoperi capul. Ameninţări şi atacuri împotriva politicilor şi jurnaliştilor consideraţi necredincioşi şi prea moderaţi. Rezultatul? Este reprezentat în special de această cifră: 314 de tineri kosovari plecaţi să se alăture Statului Islamic pentru a face jihadul. 314 la o populaţie cu puţin mai mare decât a Marii Marsilii! Doi au murit în urma unor atentate comise chiar de ei ca fiind kamikaze, unul în Irak, altul în Turcia. 67 dintre complici sau dintre cei care încercau să ajungă în Siria au fost arestaţi de autorităţile kosovare. Nu este o întâmplare că, de fapt, un mare ziar american a denunţat această derivă neliniştitoare şi această nouă pipe-line pentru a sifona tinerii fragili şi uşor de îndoctrinat spre a îngroşa rândurile Daech.

Sunt două motive pentru a face aşa ceva: primul este că Statele Unite sunt din ce în ce mai ulcerate de jocul dublu al regatului saudit, devenit, după Al Doilea Război Mondial, partener privilegiat al Washingtonului în această regiune a lumii. El a fost principalul furnizor de petrol al SUA, beneficiind, în schimb, de protecţie militară din partea Americii şi a altor aliaţi occidentali, precum Franţa, cum a fost cazul în timpul mişcării fundamentaliste din noiembrie 1979 împotriva uneia dintre marile moschei din Mecca. Or, americanii, chiar dacă le-a trebuit un anume timp, şi-au dat seama că anumiţi saudiţi, dacă nu chiar Arabia Saudită, nu au încetat, de peste 20 de ani, să-i joace pe la spate. Resentimentul este atât de mare încât mai mulţi americani au depus plângere împotriva acestui regat de unde au venit practic teroriştii care au comis atentatele de la 11 septembrie. Iar rezultatul său politic este că Washingtonul s-a apropiat de Teheran în detrimentul Ryadului. Ceea ce, de altfel, reprezintă un alt fel de risc.

Al doilea motiv al decepţiei americane este acela că SUA au ajutat mult Kosovo să-şi câştige independenţa în 2008, după ce implicaseră NATO în războiul împotiva Serbiei, care nu voia să accepte autonomia fostei sale provincii. Acest lucru a provocat tensiuni vii cu Rusia, aflată de partea Belgradului. Este unul dintre episoadele pe care Vladimir Putin nu încetează să le reamintească atunci când i se reproşează anexarea Crimeii, întrucât, şi într-un caz şi în altul, dreptul internaţional a fost efectiv încălcat! Ulterior, SUA au exercitat un fel de protectorat asupra Kosovo, considerat un model de ţară islamică moderată, dar fără a vedea că, pe la spatele lor, saudiţii, cu binecuvântarea lor, finanţau un fel de a 5-a coloană jihadistă. Toleranţa, fără luciditate, este sinonimă adesea cu orbirea, se încheie tranşant articolul din cunoscuta revistă pariziană.

Reamintim în final titlul din „Le Point”: Kosovo – un Molenbeck al Balcanilor! Şi când te gândeşti, între altele, că, prin 2015, după ce „rezolvase” problemele ţării, în elanul său pupincurist, un premier bucureştean nu mai putea de grija de a recunoaşte diplomatic făcătura numită statul Kosovo, această avangardă jihadistă în inima Europei!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.