Kovesi a recunoscut că a fost acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor din 2009

Am uriaşe semne de întrebare că Laura Codruţa Kovesi cunoaşte sensul exact al cuvintelor şi expresiilor pe care le foloseşte. După acea „decapare instituţională”, semnele de întrebare s-au înmulţit. Confirmarea a venit mai repede decît ne aşteptam, odată cu interviul şefei DNA, acordat (cui altcuiva?) Ioanei Ene Dogioiu de la „ziare.com”.

Să recitim un pasaj scurt din acest interviu:

Ioana Ene Dogioiu: Aţi fost la Gabriel Oprea acasă în seara alegerilor prezidenţiale din 2009?

Laura Codruţa Kovesi: Este deja o întrebare retoricădacă am fost sau nu am fost. Este o temă lansată în spaţiul public de un inculpat şi între timp a devenit o temă de can-can, nu comentez can-can-uri, dar vă răspund la întrebări care nu vizează can-can-uri”.

Deci, este o „întrebare retorică”! Nu sînt sigur că Laura Codruţa Kovesi ştie sensul acestei expresii, altfel ar fi evitat s-o folosească. Şi un elev de clasa a opta ştie că întrebarea retorică este aceea la care nu se aşteaptă un răspuns, el fiind subînţeles ca fiind pozitiv! De pildă, dacă întrebi pe cineva: „Şi tu ai vrea să cîştigi marele premiu la 6/49?”, nu aştepţi un răspuns, căci persoana din faţa ta se presupune că ar vrea, dacă, desigur, este întreagă la minte, să cîştige acel premiu. Deci, aceasta este o întrebare retorică! La fel ca aceea pe care ţi-ar pune-o iubita atunci cînd vrei s-o inviţi la o cină într-un restaurant: „Stai să mă îmbrac, vrei să vin aşa, goală?”. Şi aceasta este întrebare retorică întrucît, chiar dacă ţi-ai dori s-o vezi dezbrăcată pe femeie, se presupune că nu vrei să meargă aşa pe stradă!

Cu alte cuvinte, cînd Laura Codruţa Kovesi îi spune lui Dogioiu că întrebarea acesteia privind prezenţa sa în casa lui Gabriel Oprea „este una retorică”, îi spune, de fapt, că răspunsul se presupune a fi unul afirmativ, adică a fost acolo! Este, de altfel, ceea ce ştie întreaga opinie publică, în ciuda faptului că Gabriel Oprea, George Maior sau Anghel Iordănescu au refuzat să răspundă prin „da” sau „nu” la întrebarea dacă Laura Codruţa Kovesi a fost la acea „cină de taină”.

Nici unul dintre ei nu-şi dă seama că invocarea unei „întîlniri private” este deja un răspuns afirmativ! Este ca şi cum, întrebat fiind dacă a servit masa de prînz pentru a-i adresa o invitaţie la restaurant, cineva ar spune: „nu pot să-ţi răspund pentru că este vorba de intimitatea mea şi de spaţiul meu privat”, în loc să refuze, spunînd simplu că a mîncat deja!

Cu atît mai absurdă este poziţia tuturor celor menţionaţi, cu cît despre prezenţa lor în casa lui Gabriel Oprea nu avem în faţă un zvon care ar circula prin oraş, ci chiar mărturisirea unuia dintre participanţii la acea întîlnire: jurnalistul Dan Andronic!

Mai mult decît atît, logica strîmbă a Laurei Codruţa Kovesi aduce şi un alt argument că sîntem, într-adevăr, în faţa unei „întrebări retorice” atunci cînd este întrebată dacă a fost în casa lui Gabriel Oprea! În loc să răspundă simplu, prin „da” sau „nu”, Kovesi încearcă să-l decredibilizeze pe cel care a făcut dezvăluirea: „Este o temă lansată în spaţiul public de un inculpat şi între timp a devenit o temă de can-can”! O fi Dan Andronic în postura de inculpat, dar a fost acolo, în casa lui Gabriel Oprea, deci a fost martor la întîlnirea la care a participat şi Laura Codruţa Kovesi!

Această ciudată optică a şefei DNA ne face să ne întrebăm dacă ea ştie ce înseamnă cuvîntul „retoric”. În DEX, definiţia principală este „arta de a vorbi frumos”, însă întîlnim şi sensul peiorativ referitor la stilul sau felul de a vorbi al cuiva, adică „emfatic”, care înseamnă „pretențios, bombastic, umflat”! De aici, din această umflare în pene a Codruţei Kovesi, vin şi erorile de exprimare, specifice aceluia care cunoaşte aproximativ limba în care vorbeşte!

În psihologie, acest lucru se numeşte „expresivitate involuntară”, adică atunci cînd cineva spune fără să vrea un adevăr, încercînd, de fapt, să-l ascundă! Sau, mai simplu, cu o vorbă din popor: gura păcătosului adevăr grăieşte! Asta face şi Laura Codruţa Kovesi: încercînd să ascundă prezenţa sa în casa lui Gabriel Oprea, alături de politicieni şi şefi de partide, de fapt tocmai mărturiseşte că a fost acolo, alături de „inculpatul” Dan Andronic!

Ar fi ceva de zis şi despre „cancan”-urile pe care Kovesi nu vrea să le comenteze, dar ce rost are să-i spunem că acest cuvînt vine din latinescul „quamquam”, care înseamnă „deși”, cuvînt cu care începeau de multe ori discursurile universitare („Dicţionaru’ limbii româneşti”, 1939)! În limbajul curent, „cancan” nu este altceva decît o „vorbă răutăcioasă răspândită pe seama cuiva”, nu ce crede Kovesi.

Pentru cultura generală a Codruţei Kovesi, iată ce spunea Mihai Eminescu în ms. 2275b: „Nu noi sîntem stăpînii limbii, ci limba e stăpîna noastră!”. De aceea, cînd nu prea ştii limba în care te exprimi, cuvintele te lovesc mai rău decît o vacă în călduri şi te fac să mărturiseşti ceea ce ai vrea să nu se ştie!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.