×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:50
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Kovesi cu două fețe
Ioan Buduca
Ioan Buduca

În intervalul 2005-2013, Laura Codruța Kovesi a fost șefa Parchetului General și nu s-a remarcat decât prin închiderea unor dosare periculoase pentru președintele de atunci (ARO - Băsescu). În 2013, a fost propusă de Victor Ponta, ministru interimar al Justiției, șefă la DNA. Peședintele Băsescu a fost mulțumit de propunere și a validat-o. Fostul ministru al Justiției Mona Pivniceru era pe cale să pună în funcțiune o procedură mai severă (mai profesională, de fapt) de selectare a propunerilor, dar Crin Antonescu a renunțat, în favoarea PSD, la drepturile PNL de a administra acest minister, renunțând, în fapt, la principiul parității posturilor guvernamentale ce fusese cheia formării USL.

Cedarea acceptată atunci de PNL a fost mai mult decât ciudată. Ea a permis continuarea procedurilor politizate de propunere a șefilor de Parchete tocmai când Mona Pivniceru obținuse de la Comisia Europeană toate avizele pentru depolitizarea acelor propuneri.

Avem, în jocul evenimentelor de atunci, un semn destul de clar că factorii externi de influențare a propunerilor de șefi de Parchete (la DNA în principal) au venit dinspre Washington mai abitir decât dinspre Bruxelles. Restul (Udrea, Ghiță etc.) este anecdotică locală. Ponta (influențat de Coldea) și Băsescu (influențat de propria sa obediență față de SUA) au făcut tot jocul, iar Crin Antonescu a fost… prostul satului. Ponta s-a prefăcut că a cam fost nevoit s-o propună pe Codruța Kovesi la DNA, în cel mai bun stil al său: două fețe are jocul.

Surpriza anilor 2013-2016 a fost că pisica blândă Kovesi a scos și ea la iveală cea de-a doua față și a transformat DNA într-un abator politic cum nu fusese pe vremea lui Daniel Morar. În principal, l-a scăpat pe Ponta de cea mai rea concurență politică din PSD (Hrebenciuc, Mitrea etc.). Apoi, l-a înconjurat pe fostul președinte Băsescu (încă în ultimul său an de mandat) de victime… familiale („trei de-ai mei au arestat alți trei de-ai mei“). Ce dorea, oare, Washingtonul? Întărirea poziției Kovesi într-atât, încât vechea politizare băsistă a DNA să nu poată fi transformată într-o politizare pesedistă, iar fostul președinte să rămână fără capacitatea de influențare a noii scene politice. SUA nu aveau încredere în USL și se asigura că Justiția noastră nu are să cadă din nou sub cizmele politicului, ca în perioada 2000-2004. Kovesi primea, în felul acesta, o coroniță de regină a cătușelor la care nu visase neam de neamul ei. Succesiunea lui Băsescu punea o singură problemă mai grea din punct de vedere al SUA: să fie atins orice potențial politic de luptă pentru controlul asupra Justiției. Anul 2012 (așa-zisa lovitură de stat dată de USL) fusese o dezvăluire prematură (și naivă) a intențiilor USL de a prelua acest control.

Kovesi n-ar fi devenit regina cătușelor dacă americanii n-ar fi înțeles în acest sens „lovitura de stat“ din 2012.

Cel mai greu de descifrat, acum, este în ce măsură SUA mai percep PSD-ul lui Dragnea ca fiind un jucător interesat să înlocuiască dictatura procurorilor cu o dictatură de partid. Sunt semne că și-au schimbat, parțial, pozițiile.

Ioan BuducaPublicat Luni, 11 septembrie 2017
4445
 | 14
 | 15
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Coper nic
+5
Solutia : Desfiintarea SRI si infiintarea unui serviciu similar a doua zi, in care sa fie reangajati din fostul serv. doar de la maior in jos
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Coper nic
+6
Cred ca este o analiza foarte aproape de adevar : CIA a facut jocurile prin unealta sa SRI. Sigur ca in continuare agentii recrutati de CIA in SRI .....raman acolo !
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Csalas
+10
Daca liderii politici demonstreaza ca au sange-n instalatie atunci vor primi si respectul strainilor. Daca vor face precum Basescu ce declara in mod masochist ca el suge la licuriciul mare , atunci nu vor primi nimic , noi la fel.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
QX
+8
Romania ca taram al eternelor cozi de topor ("... iar daca dintre toate are cate ceva, a fost populata cu romani ...", romani ca definitie a cozi de topor - las, sluga, corupt si zbir pentru ai lui si mielusel cu limba fina pentru oricine nu-i de sange).
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
traian @ QX
+16
Ce fac tinerii ,dupa ultimile dezvaluiri facute de Dragomir,om ce a apartinut sistemului, nu mai ies in strada!?Inca odata ca acea iesire din ianuarie a fost pura MANIPULARE.Kovesi si MACOVEI ar merita o judecata pe masura ,enorm de mult rau au facut tarii ,chiar daca nu se poate,ar merita si cetatenia de ROMAN ,LUATA.In istoria noastra ,parca un blestem,mereu acele cozi de topor se afla .Unde este indignarea acelei isterice PORA.Ar trebui aflat si cum revista 22 ,mereu sponsorizata din bani publici.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Andronic din sufragerie cu Codruzza
+22
Dar Codruzza din sufrageria lui Oprea ce fata are? Desigur de eroina a ambasadelor care sprijina sistemul neo-securist.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+23
Ce-i mai grav este că s-au făcut înregistrări prelungite ( şi până la 5 ani !) pe mandat de atentate la siguranţa naţională, de către SRI , după care ajunsă şefă la DNA Kovesi a cerut toate dosarele şi le-a folosit pentru scoaterea din joc a adversarilor politici şi a oamenilor de afaceri români, în timp ce străinii erau nu doar protejaţi, dar şi îndrumaţi să jecmănească România ! Numai asta şi ar fi de ajuns pentru schimbarea şi tragerea la răspundere a ei şi apoi a celor sub supravefherea şi la îndemnul cărora a făcut toate mârşăviile astea !
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Stilist
-28
N-aveti o alta poza mai fotogenica cu Maestrul ? Pare obosit si suferind...
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Singur in noapte @ Stilist
+1
Draga domnule Stilist, pe timpuri era o vorba : " noapte vesel, ziua trist, c'asa-i viata de artist..." Ioan Buduca , artistul nostru , dragul de el noapte e vesel si odihnit, ziua e trist si obosit si chiar pare suferind cum bine ati remarcat. Dumneavoastra ca stilist ati observat ca poza e facuta ziua in amiaza. Cereti-le o poza cu nea Buduca noaptea, sa vedeti ce barbat bine e pe-ntuneric. Cand ati folosit pentru "artistu' " Ioan Buduca cuvantul Maestrul cu M mare ati aratat si multa generozitate pe langa stil.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
mihai @ Stilist
+6
Bai Stilist-de ce deviezi de la subiect?Esti dubios.
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Balanel
+40
Domnule Buduca, de ce nu duci analiza pana la capat? Ce avem noi de fapt? Avem un DNA pe post de Guvernator pentru SUA. Practic in Romania nu votul popular decide, nu politicienii sunt importanti. Cu o institutie ca DNA controlezi tot jocul politic, toti judecatorii, tot ce misca in conducerea Romaniei! Misca cineva prin ministere sau in justitie, pac dosarul, sau doar o sperietura, si gata. Castiga un partid ca PSD o majoritate daramatoare? Nici o problema: liderii partidului isi fac rost de niste dosarele. Misca cineva in front impotriva Rosia Montana, sau a redeventelor de la exploatarea aurului sau gazelor? Pac la razboiul, intra in functiune DNA. Face cineva o OUG "noaptea ca hotii" pac sare DNA sa ancheteze cu niste dosarele, chiar daca ulterior devin neconstitutionale. Dar atunci, si cu sprijinul "dezinteresat" a unei mase mari de semi-docti, #rezistenti la tratamentele impotriva prostiei, obiectivul a fost atins. Deci practic DNA si Kovesi sunt in fapt "guvernatorul" SUA in Romania. Practic daca controlezi DNA controlezi tot in Romania, si politic si business. Aceasta este si miza bataliei de acum. De asta tin americanii cu dintii de Kovesi, indiferent cat de incompetenta, corupta si neajutorata intelectual este cucoana. De aici si tupeul jigodios al acesteia. Cam asta este situatia d-le Buduca. De la aceasta concluzie trebuie plecat in analiza.
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Obuz
-30
Nu mai aveti subiecte ? ca ni se face greata numai Kovesi si Iohannis....
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
koko @ Obuz
+24
Te ustura, tefelistule ?
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
segentul maldar si agenta sculii @ Obuz
+7
Cobuz, calm, asa cum va invata la training la K2,T4, etc , calm...
Publicat Marţi, 12 septembrie 2017
+Răspunde
Lache
+20
vax albina...e vorba numai de bani...de foarte mulți bani...
Publicat Luni, 11 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 11 ore şi 19 minute
36.419 mandate de ascultare emise în 12 ani
Publicat acum 4 ore şi 17 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 6 ore şi 20 minute
Trump, discurs ieftin, stupid
Publicat acum 5 ore şi 25 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 7 minute