×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:19
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Kovesi, la machiaj

După o bună perioadă de tăcere, în sfîrșit, Laura Codruța Kovesi iese la rampă. Unde? Pe un site pe care merită să-l citim mai ales atunci cînd suntem curioși să aflăm cam care mai este temperatura și încotro bate vîntul pe la SRI și prin Binom. Adică și pe la DNA. Cînd scrie, Ioana Ene Dogioiu se poziționează întotdeauna de parcă ar fi din echipa de sprijin civil al celor două instituții. La sfîrșitul articolelor sale rezultă destul de clar cam care este comanda și ce preocupări există prin SRI. Și cam ce ar trebui făcut pentru punerea la respect a adversarilor.

Ce ne transmite acest interviu-fluviu? O să rîdeți. Chiar dacă are un vagon de vorbe, el nu spune mare lucru. Cu scriptul acestui dialog-fluviu plus cîteva fotografii cu Laura Codruța Kovesi și cu arestați pentru corupție, ridicînd victorioși brațele încătușate, se poate scoate o cărțulie de propagandă privind combaterea corupției. În ciuda dimensiunilor sale, interviul nu conține noutăți spectaculoase. Aceleași afirmații despre DNA care nu cedează, aceleași răspunsuri privitoare la obiecțiile făcute de presă și politicieni. Ele reprezintă doar atacuri de răspuns ale celor corupți, „ale mafiei“. Cu alte cuvinte, orice obiecție făcută activității DNA este o reacție de tip mafiot, menită a prejudicia activitatea instituției și a bloca dosare importante.

„Nu eu sunt problema. Problema este eficienţa DNA. Ea îi disperă pe unii care vor ca noi să nu ne mai facem treaba. Eficiența DNA e problema. Orice procuror-șef ar fi, este sau va fi, dacă va fi eficient, va fi și el o problemă. De aceea suntem atacați, de aceea mafia ne atacă, de aceea sunt presiuni, de aceea sunt hărțuiri, pentru că suntem eficienți. Dacă nu investigam pe nimeni, dacă nu ne atingeam de nimeni, toată lumea ne lăuda și ar fi fost foarte bine. Am deranjat persoane care au deținut funcții importante, care au deținut averi importante. Este un asalt asupra DNA pentru eficiență.“

Toate nedumeririle despre cum a acționat DNA în cazurile Transgaz, RCS-RDS, Aeroprtul din SIBIU etc. nu sunt decît obrăznicii și comportamente de tip mafiot. Așadar, cei arestați și condamnați sunt politicieni corupți. Cei care critică DNA-ul reprezintă mafia preocupată de eficiența DNA. Care eficiență? Cea obținută prin heirup și raportată în diverse interviuri? Sau cea de dai Doamne, invocată în celebra deja înregistrare de la RTV? Sigur, Laura Codruța Kovesi vorbește despre succesele sale atît de apreciate în presa străină, nu despre obiecțiile mafiei din România.

Rămîne de lămurit povestea cu mafia. Oamenii de afaceri arestați erau mafioți? Parlamentarii arestați erau mafioți? Miniștrii arestați erau mafioți? Atunci, mafioți erau și procurorii și judecătorii arestați pentru tot felul de relații cu aceștia.

Această perspectivă asupra lucrurilor ne arată cît de rudimentar gîndește șefa DNA.

Cine are altă părere decît șefa DNA este mafiot și vrea răul instituției. Cine n-o crede are ceva de ascuns. Cine prezintă înregistrări este dușmanul instituției. Dovezile prezentate sunt categoric false.

Un capitol important în acest interviu este dedicat minimalizării înregistrărilor prezentate de RTV.

„- Nu sunt autentice, sunt prelucrate. Sunt pasaje dintr-o discuție pe care am avut-o în cadrul unei ședințe de lucru desfășurate în interiorul DNA. Ceea ce s-a prezentat la TV sunt pasaje prelucrate. Sunt anumite afirmații pe care nu le-am făcut.

Mi se pare important să vă explic contextul. Încă de la începutul anului, am dispus efectuarea unor controale la diverse structuri ale DNA, centrală și din teritoriu. În activitatea noastră obișnuită avem astfel de ședințe cu procurorii, în care discutăm situația unor dosare, în special a dosarelor vechi, adică înregistrate în urmă cu un an, doi ani.

- Vă sunt atribuite niște formulări să le zicem colocviale: «mânca-ți-aș», «curul pe dosare», «decapați». Ați spus aşa ceva?
- Categoric, nu. Nu am folosit aceste expresii.
- Dar dacă nu le-ați spus, cum de se aud totuși cu vocea dvs?
- E foarte simplu atunci când prelucrezi o înregistrare audio să faci anumite colaje din cuvinte. Există softuri comerciale disponibile și pe Internet, cu ajutorul cărora poți să faci aşa ceva. Nu am folosit niciodată acele expresii. Niciodată nu vorbesc într-un asemenea mod cu colegii.“

Ca unul care a văzut pe viu cum DNA-ul administrează probe în instanțe, pot să afirm că aproape toate erau prelucrate. Sunt niște colaje de materiale după înregistrările SRI. La fel este și interviul acordat de Laura Codruța Kovesi admiratoarei sale Ioana Ene Dogioiu. Este suficient să derulați înregistrarea video și să revedeți imaginea dintre minutele 12 și 13, exact acolo unde vorbește despre înregistrări, pentru a vedea ce sărituri sunt în cadru. A fost prelucrată imaginea? A fost înregistrarea întreruptă pentru ca un consilier de imagine să-i reamintească șefei DNA ce trebuie să spună? Sau aceasta a scăpat un porumbel care ar fi putut fi folosit mai apoi de împricinați?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Luni, 17 iulie 2017
8349
 | 30
 | 31
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Nastratin
-25
90 % din scamatorii care comenteaza sunt rusnaci angajati cu ziua balerini la salonul de dans ,, KOPEIKA GAURITA '' de la Lubianka , cu filiala la Tiraspol ! Unul dintre ei care isi zice doar ,, Eduard '' ( desi cu ceva timp in urma am depistat acelasi comentariu , identic si la fel , pe un site semnat ,, Eduard '' si pe alt site semnat cu nume si prenume , nu mai retin ! ) iti sparge retina cu formulari sovietice din anii '50 : '' tradator de tara si element dusmanos '' , '' complicii sai neonazisti spioni internationali germani '' , '' invinuiri false plasmuite diabolic '' ! Bre amarastene , v-am mai spus-o de o mie de ori , invatati bre limba romana pe care o vorbesc romanii ACUM , nu aia din gazetele de perete de acum 50 de ani de la Chisinau , Tiraspol sau Moscova , si care '' infierau cu manie proletara '' '' elementele dusmanoase '' , '' fascistii si nazistii '' ! In felul asta nu mai vorbeste NIMENI acum in Romania ! Treaba voastra , dar continuati sa mirositi a obiele sovietice de-ti pica parul din nas !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
KHALIDASSA - @ Nastratin
+12
... slăveşte-l pe marele , incomparabilul tovarăş Stalin (prietenul popoarelor) . Studiază în detaliu viața lui . Cea autentică ; nu cea din propagănzile fasciste , hruşcioviste , ceauşiste şi băsiste . Analizează şi caută să înțelegi măreția faptelor lui . Pricepe bine genialitatea lui . Bucură-te de victoriile lui . Dar mai presus de toate înclină-te umil şi cu spăşeală multă întru cinstirea memoriei lui . Şi-atuncea o să ieşi din ignoranță , din îndobitoceli . Vei renunța la provocări boskorodite iud . La propagănzi clocite în cotețe de amerikani .
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Alex
+12
"Această perspectivă asupra lucrurilor ne arată cît de rudimentar gîndește șefa DNA." Cu ce sa gandeasca, are la dispozitie doar bretonul insa ce se ascunde sub breton poate fi o comoara pt specialistii in antropologie !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Alex
+1
O fi Lucy (sau Lili, nu retin exact), veriga lipsa?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+8
Pt.George. Discuta pe sticle mai mult sau mai putin mogulizate cei care sunt inaintarea baietilor cu ochii albastrii ! Daca sefa DNA este protejata '' colegilor americani '' respectiva '' persoana umana '' face ceva moderabil pe oricine si orice organ abilitat al statului, face ceva moderabil pe PARLAMENTUL ROMANIEI ... , respectiva ''persoana umana '' este '' stat in stat '', ea, asa cum declara cu mult tupeu ,'' isi face triaba '' ! !Sanatate maxima !
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
N-ai stil
+14
S-a dus la machiaj si a iesit mai rau de cum era ; nu i-a facut nici un serviciu ( din contra ! ) pupatoarea aia de papuc . Linguseala total penibila , cap coada .
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
INA
+12
Din limba turca am preluat expresia ,,sictir,,.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
ALTUL
+16
la cat de indoctrinat esti mai UNU ,e clar ca nu te duce tertecuta sa-ti cauti un NICK NAME pentru uzul tau,dar oricum asa ati fost invatati sa furati de la altii ca apoi sa tipati ca ati fost voi cei furati, si apropo vezi ca nu se mai poarta ,,PORTOCALIUL,, DAR NU CRED CA TE-AI PRINS.E greu rau cu gandirea,ASA-I?
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Eduard
+21
Parata Laura Codruta Kovesi Procuror Sef la DNA de etnie maghiara este tradator de tara si este element dusmanos Romaniei si locuitorilor Romaniei din cauza faptului ca s-a lasat mituita cu milioane de euro de catre complicii sai neonazisti spioni internationali germani si maghiari pentru ca sa destabilizeze Romania ca sa fie mai usor de dezmebrat ,milioane de euro pe care i-a depus in Bancile din Elvetia.Parata si complicii sai intocmesc Dosare Penale cu invinuiri false plasmuite diabolic si fac linsaj mediatic impotriva reprezentantilor Romaniei,ii izoleaza in penitenciare nevinovati ca sa isi atinga scopul sa provoace destabilizarea totala a Romaniei.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Lili de la Sibiu @ Eduard
+1
Edi, daca ai vrut sa fiisubtil - ironic ,sa stii ca nu ti-a iesit. Ai fost mai aproape de adevar decat puteai sa-ti imaginezi. Doar ca nu sunt numai AVO si BND care au treaba cu aici, ci mai ales Tanticia.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
unu
-43
hai codruta, scapa tara de penali! asta e treaba ta. vei ramane in istorie de partea buna a ei.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Cicero @ unu
+25
Cartile de specialitate au o definitie la situatia ta: "retard".
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Lache
+17
..noaptea minții....
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
KHALIDASSA -
+50
năimita kioveşă a fost fardată de cel ce îi e stăpân şi şef suprem . de klemm - ambasadorul ghiutănştain şi-amerikan . a fost spoită-n fețe cu văxuieli sinistre , otrăve . ce poartă-n ele duşmănia de popor .
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Revoluția neurochirurgiei
Publicat acum 11 ore şi 56 minute
Un maidan numit CSM: A doua zi e mai cumplit
Publicat acum o oră şi 39 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 12 minute