Kovesi, trimisă să-şi scrie demisia

„Nu trebuie aplicate sancţiuni penale pentru greşelile şi dezacordurile politice. Miniştrii trebuie să aibă o marjă de manevră pentru realizarea politicilor pentru care au fost învestiţi în funcţie, cu o largă marjă de eroare, fără ca ameninţarea sancţiunilor penale să planeze asupra lor”. Aceasta nu reprezintă declaraţia unui analist politic care are pijamalele în studiourile unui post de televiziune, unde este solicitat mereu să-şi dea cu părerea despre toţi şi despre toate, ci este un fragment din motivarea Curţii Constituţionale a României cu privire la ancheta DNA referitoare la emiterea OUG 13.

„Ministerul Public nu are niciun rol politic, niciun rol în procedura de legiferare, nu poate iniţia sau cenzura actele normative. Ministerul Public aplică legea, acţionând în limitele ei, şi nu controlează, din niciun punct de vedere, procedura de adoptare a unui act normativ”. Nu au spus-o nici Traian Băsescu, nici Victor Ponta, nici Alina Bica, nici Călin Popescu Tăriceanu şi nici vreun alt politician care poate fi bănuit că ar avea ceva de împărţit cu Laura Codruţa Kovesi ori cu Augustin Lazăr, ci aceeaşi Curte Constituţională.

„Miniştrii Guvernului trebuie traşi la răspundere politică pentru acţiunile lor politice, iar aceasta reprezintă modalitatea democratică corectă de a asigura angajarea răspunderii lor în cadrul sistemului politic. Procedurile penale trebuie aplicate doar faptelor penale. Acţiunile şi deciziile miniştrilor sunt adesea controversate din punct de vedere politic şi se pot, ulterior, dovedi neinspirate şi contrare intereselor naţionale. Dar aceste aspecte trebuie clarificate de sistemul politic”. Tot Curtea Constituţională a spus-o. E adevărat că nu toţi judecătorii împărtăşesc aceeaşi opinie. Decizia care stabileşte că procurorii nu aveau niciun drept să-i cerceteze pe membrii Guvernului în legătură cu emiterea Ordonanţei 13 a fost luată de opt din nouă judecători. Opinie separată a făcut Livia Stanciu, dar votul acesteia nu se pune, pentru că fosta şefă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este prea legată de preşedintele României, Klaus Iohannis, care a cerut Curţii Constituţionale să constate un conflict de interese între puterile statului, ca urmare a adoptării de către Guvern a OUG privind modificarea codurilor penale.

Conform unei vechi vorbe româneşti, dacă trei persoane îţi spun că te-ai îmbătat, atunci mergi acasă şi te culci. Dar când opt judecători ai Curţii Constituţionale îţi spun că ai călcat Constituţia în picioare, ce faci? Mergi acasă şi te culci? Nu. Mergi la serviciu şi-ţi scrii demisia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.