La 11 ani, Radu Varia l-ar fi întîlnit în 1951 pe Mircea Eliade la Chicago, deşi acesta era la Paris

La Realitatea TV, în emisiunea „Jocuri de putere”, a rulat în buclă timp de cîteva ore o informaţie şocantă: Radu Varia l-ar fi cunoscut pe Mircea Eliade în 1951, la Chicago, cînd avea doar 11 ani! Mai mult chiar, Varia ar fi stat de vorbă mai multe ore cu marele istoric al religiilor. Aceasta nu este prima enormitate „culturală” de la Realitatea TV.

În ediţia specială din această săptămînă, Rareş Bogdan l-a avut ca invitat pe Radu Varia, soţul celebrei soliste Mariana Nicolesco. Timp de două ore, Varia a povestit despre întîlnirile sale cu mulţi dintre oamenii celebri ai secolului trecut: Emil Cioran, Mircea Eliade, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Dali etc. Pe burtieră erau reproduse în buclă cîteva citate din declaraţiile lui Radu Varia despre aceste întîlniri.

Radu Varia l-a întîlnit pe Eliade în 1951 la Chicago, deşi acesta era Paris

La un moment dat, pe ecran apare următorul text: „PE ELIADE L-AM CUNOSCUT ÎN 1951, LA CHICAGO”! M-am frecat la ochi şi mi-am zis că este vorba despre o greşeală a celor din regia de emisie, pe care o vor îndrepta imediat, numai că, pînă la sfîrşitul emisiunii, nimeni nu a făcut acest lucru:

Din cîte ştiam noi, în 1951 Radu Varia avea doar 11 ani, căci este născut în anul 1940, aşa cum scrie în Wikipedia! Tot din aceeaşi sursă am aflat că Radu Varia l-a întîlnit pe Mircea Eliade abia în anul 1971, nu în anul 1951, cum scrie Realitatea TV:

Trebuie precizat aici că Mircea Eliade era în 1951 la Paris, ajungînd la Chicago abia în anul 1956!

Ceea ce surprinde este faptul că nici Radu Varia, care era în platou, nici Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii, nu au observat această informaţie eronată care a rulat pe tot parcursul interviului. Telespectatorii care ştiau cîte ceva despre Radu Varia şi Mircea Eliade au rămas, desigur, perplecşi în faţa unor întrebări şocante:

– Radu Varia, un copil de 11 ani, era lăsat singur la Chicago, aşteptîndu-l 5 ani pe Mircea Eliade, care avea să sosească acolo abia în 1956?

– Ce putea să discute acest copil de 11 ani cu Mircea Eliade timp de cîteva ore?

Cine a avut însă curiozitatea să verifice informaţiile s-a convins însă că, în realitate, era vorba despre o gravă eroare a „tehnicului” de la postul Realitatea TV, pe care, pînă la sfîrşitul emisiunii, n-a îndreptat-o nimeni. Nici măcar la reluarea emisiunii!

Aureliano Buendia nu este personajul din romanul „Colonelului n-are cine să-i scrie”, ci din „Un veac de singurătate”

Dar aceasta nu este prima gafă de proporţii din cadrul emisiunii „Jocuri de putere” de la Realitatea TV. Tot Rareş Bogdan a comis o altă ispravă culturală în ultimele luni. Avîndu-l ca invitat pe Ion Cristoiu, Rareş Bogdan vorbea despre singurătatea lui Klaus Iohannis, pe care nimeni nu-l contacta, şi a vrut să-l compare cu un personaj din literatură, numai că a greşit „omul”!

Astfel, Rareş Bogdan a spus că Iohannis „ar semăna cu colonelul Arcadio Buendía, eroul romanului „Colonelului n-are cine să-i scrie” (El coronel nu tiene quien le escriba)” al lui Gabriel García Márquez, care ar fi aşteptat o… scrisoare! Ion Cristoiu l-a corectat pe Rareş Bogdan: „Nu aştepta o scrisoare, ci pensia. Şi parcă nu-l chema Arcadio Buendía, ci Aureliano Buendía”!

Rareş Bogdan a fost de acord cu corecţiile făcute de Ion Cristoiu, dar nici unul nu şi-a dat seama că erau tot în eroare, căci nici Arcadio Buendía şi nici Aureliano Buendía nu sînt personaje din romanul „Colonelului n-are cine să-i scrie”! Acesta din urmă, Aureliano Buendía, este personajul principal al romanului „Un veac de singurătate” (Cien años de soledad), care îi aparţine tot lui Gabriel García Márquez!

Astfel de gafe culturale ar trebui pe viitor să fie evitate, căci la televizor se uită şi copiii, ei putînd reţine informaţiile eronate ca adevăruri auzite din gura unor oameni pe care-i cred „culţi în cap”. Soluţia este simplă: ori angajezi oameni care să se priceapă la cultură, ori eviţi astfel de subiecte dacă nu le stăpîneşti!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.