La al 5-lea congres, Sepp Blatter, reales

Federaţiile africane si asiatice l-au menţinut pe Blatter în funcţie. Ce spune şeful UEFA. Limbaj marca” PSD. Marele Franz Beckenbauer îl apără pe Blatter. O nouă anchetă: atribuirea mondialelor Rusiei şi Qatar-ului.

Federaţiile africane şi asiatice au fost decisive

Sepp Blatter va continua să fie şeful FIFA. Vineri seara el a câştigat pentru a 4 oară preşedenţia forumului fotbalistic mondial, înregistrând în primul tur 133 de voturi, în timp ce contracandidatul său, prinţul iordanian Ali Bin Al Hussein a avut 73. (3 voturi au fost anulate). Turul II de scrutin nu s-a mai ţinut, prinţul iordanian retrăgându-se din cursă. Votul a fost secret, dar se ştie, Ali Bin Al Hussein a fost masiv susţinut de ţările europene şi de preşedintele UEFA, Michel Platini. Se pare că dintre cele 54 de federaţii afiliate la UEFA, cel puţin 4 sau 5 au votat cu Blatter, acesta fiind puternic susţinut de federaţiile din Africa (56 de federaţii sunt sub egida CAF) şi Asia (47 de federaţii compun AFC).

Un limbaj „marca” PSD

Toată lumea ştie, alegerile de la FIFA s-au desfăşurat pe fondul unui scandal monstru. 7 înalţi oficiali FIFA au fost reţinuţi de poliţia elveţiană şi urmeză să fie extrădaţi în SUA, pentru grave acte de corupţie legate evident de fotbal. S-a propus până vineri dimineaţa amânarea alegerilor, dar federaţiile africane şi asiatice s-au opus. Mai mulţi oficiali ai UEFA (dar şi politicieni, în special din Marea Britanie) au solicitat lui Sepp Blatter să demisioneze şi să nu participe la alegeri. Evident, acesta a refuzat. Imediat după anunţarea rezultatului şi retragerea prinţului iordanian, Jerome Valcke, secretarul general al FIFA, un adulator necondiţionat al lui Blatterm a făcut o declaraţie şocantă. „Printul Ali are merite mari. 73 voturi, reprezintă un lucru bun. Dar Blatter este Blatter. FIFA este o victimă. Ea a fost cea care a depus o plângere la justiția elvețiană”. Şi Sepp Blatter a şocal la rândul lui. Referindu-se la reţinerile efectuate chiar înainte de alegeri, Blatter a afirmat: „Sunt oameni care spun că este o coincidenţă, dar eu am mici semne de întrebare (…) Cei vinovați sunt persoane fizice, nu întreaga organizație”. Un limbaj care, nouă, românilor ne sună foarte cunoscut pentru că îl auzim destul de des dinspre zona PSD.

Se lasă sau nu cu boicot?

După aflarea rezultatului, preşedintele UEFA, Michael Platini a făcut următoarea declaraţie: „Sunt mândru că UEFA a apărat și sprijinit o mișcare de schimbare la FIFA. Schimbarea care, în opinia mea, este esențială în cazul în care această organizație este să-și recâştige credibilitatea. Îl felicit pe prietenul meu Printul Ali pentru campania sa admirabilă şi eu imi asum disponibilitatea de a mulțumi deschis tuturor asociațiilor naționale care l-au susținut”. Tot şeful UEFA a mai spus că „schimbările la organismul fotbalului mondial sunt cruciale şi vor avea loc, în ciuda victoriei lui Sepp Blatter”. Acum rămâne de văzut dacă se va ajunge la mult cerutul boicot. Reamintim, mai mulţi oficiali din câteva federaţii europene şi politicieni de rang înalt au solicitat ca în situaţia în care Sepp Blatter va fi reales, ţările din Europa să boicoteze turneul final al Campionatului Mondial din 2018 din Rusia. Worldfootball.net, în articolul în care relatează tot ce s-a întâmplat în ziua alegerilor, scrie clar în final: „Platini said UEFA could discuss measures against FIFA on June 6 if Blatter wins” (Platini a spus ca pe 6 iunie UEFA ar putea pe 6 iunie să discute măsuri împotriva FIFA dacă Blatter câştigă). O informaţie de ultimă oră venită din zona autorităţilor elveţiene, sună astfel: poliţia elveţiană a demarat o anchetă separată privind modul în care s-a atrinuit organizarea turneelor finale ale CM în 2018 în Rusia şi în 2022 în Qatar, motivând că există suspiciuni privind acte de corupţie înregistrate în procedurile de desemnare. Pe de altă parte, cei mai mari sponsori ai FIFA, Hyundai Motor, Coca Cola, Addidas, Budweiser şi McDonald au solicitat forumului fotbalului mondial să îşi reevalueze situaţia.

Cele mai dure reacţii anti Blatter

Luis Figo (o legendă a fotbalului portughez): „Astăzi, FIFA a pierdut, dar mai presus de toate, fotbalul a pierdut (…) Alegerile au reprezentat un plebiscit, care a avut scopul de a furniza puterea absolută unui om”.

Greg Dyke (preşedintele Football Asociation – Anglia): „Ideea că Blatter ar putea reforma FIFA este absurdă. Aş fi surprins dacă peste 2 ani, Blatter va mai fi în funcţie”

Pactul „Ribentropp-Molotov” pro Blatter

În timp ce aproape toată Europa a fost şi este împotriva lui Blatter, o legendă a fotbalului mondial, Franz Beckenbauer, un fost preşedinte al federaţiei germane de fotbal, Theo Zwanziger şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin s-au situat pe alte poziţii. „Franz Beckenbauer Refuses to Blame Sepp Blatter for FIFA Woes” scrie NDTV Sports, caredă şi două citate. „It’s not the man himself (who is to blame)” – Nu este omul însuşi (Sepp Blatter – n.a.) care trebuie blamat” (Beckenbauer); „How can you control 209 countries? You’re always going to have a few irregularities. We need a new system. I’m not sure which one” – „Cum poţi controla 209 de ţări? Întotdeauna sunt nereguli. Noi avem nevoie de un nou sistem. Eu nu sunt sigur care”. Tot Beckenbauer a mai afirmat citat de Bild.de, că „un boicot nu a adus niciodată ceva bun”. O poziţie care îi este favorabilă (cel puţin indirect) lui Blatter a avut şi preşedintele Rusiei. Vladimir Putin a criticat în termeni foarte duri extrădărea ăn SUA a celor 7 oficiali FIFA.

Lista celor 7 „magnifici”

Publicăm din nou numele celor 7 oficiali care sunt acuzaţi de acte grave de coruţie.

Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF,

Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA

Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA,

Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF

Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA,

Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL

José Maria Marin (Brazilia), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru Jocurile Olimpice.

Blatter este a 8-lea preşedinte FIFA

Preşedinţii FIFA au fost:

  • Robert Guerin (Franţa): 1904 – 1906

  • Daniel Burley Woolfall (Anglia): 1906 – 1918

  • Jules Rimet (Franţa): 1921 – 1954

  • Rodolphe Seeldrayers (Belgia): 1954 – 1955

  • Arthur Drewry (Anglia): 1955 – 1961

  • Sir Stanley Rous (Anglia): 1961 – 1974

  • Dr. João Havelange (Brazilia): 1974 – 1998

  • Sepp Blatter (Elveţia): 1998 – ?

(surse utilizate: Worldfootball.net, Kicker.de, L’Equipe.fr, Bild.de)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.