La aşa cap, aşa cultură!

V-am văzut de nenumărate ori la Antena 3, domnule ministru Daniel Barbu, atunci când USL se afla în campanie pentru referendumul de demitere a președintelui. Făceați spume la gură împotriva guvernării PDL și a Băsescului. Toată vara, cu fața dumitale acoperită de țepii dizgrațioși ai unei bărbi de două săptămâni (în paranteză fie spus: barba asta “la modă” e și ea “între două”, nici cu carne, nici cu brânză — simptomatic, nu?) ne-ai privit cu ochișorii deveniți două gămălii în spatele ochelarilor cu ramă “trendy” și ne-ai ținut teorii despre felul în care PDL-ul și tartorul de la Cotroceni distrug România economic și cultural.

Acum, discret, v-ați instalat la Ministerul Culturii, o instituție care, în cele mai multe țări civilizate ale lumii, lipsește cu desăvârșire. Numai noi, Franța și Rusia avem așa ceva. Cu ce folos? Ce boală contagioasă se află lipită de scaunul de ministru al culturii? V-ați molipsit rău de tot, domnule ministru! Vă trage cineva de buzunare de ați decis să-i batjocoriți pe cei de la Asociația Alburnus Maior? Sau v-a dat ordin prim-ministrul care înțelege să se facă preș în fața oricui pentru a fi lăsat să “guverneze” întru prosperitate? Am fost ambasador la UNESCO și știu că Ministerul Culturii și semnătura șefului său, alături de Comisia Națională pentru UNESCO sunt esențiale în procesul includerii unui sit în patrimoniul universal. Legislația românească este astfel concepută încât instituția pe care o conduceți are un rol primordial în susținerea proiectelor țării în fața forurilor internaționale și orice eșec este imputabil, în primul rând, tot Ministerului Culturii. Cum îndrăzniți să pretindeți că sunteți neputincios pentru că vă lipsește acordul politrucilor locali, în majoritate aflați în solda Roșia Montană Gold Corporation direct sau indirect? Sau poate așteptați să vină UNESCO să vă întrebe dacă minele romane de la Roșia Montană merită să fie prezervate în patrimoniul umanității?

Cel mai mult mă scoate din sărite tonul scrisorii dumneavoastră de răspuns: cinic și disprețuitor. Nu găseați o exprimare mai potrivită în cazul în care ați avea dreptate și Ministerul Culturii este doar o clădire care înghite bani de la buget, iar matale un neputicios care nu vede în Roșia Montană decât AUR! AUR! AUR! O să vă vină de hac tuturor Mamon! Ce școală v-a învățat duplicitatea, domnule ministru? V-ați luat și în asta doctoratul? Îndată ce v-ați proțăpit la putere, ați dat dracului toate principiile!

Pentru ce ați acceptat să conduceți ministerul sau ați ocupat scaunul blestemat ca să promovați anumite interese? Ale cui? Știm ce fire îl mânuiesc pe prim-ministrul Ponta… S-au activat ele și în cazul dumneavoastră?

Rușine, domnule ministru!

P.S. Este curios că nimeni nu se interesează de activitatea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Rolul ei în promovarea patrimoniului românesc este cel puțin la fel de important ca al ministerului. Pe site-ul acestei instituții nu se pomenște nimic despre situl de la Roșia Montană, dar se fac achiziții de aranjamente florale și servicii catering!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugen Mihaescu 67 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.