„La Carei se angajează numai maghiari”

Senatorul Valer Marian face noi dezvăluiri cu privire la comportamentul unor autorităţi ale statului.

Redăm mai jos o interpelare a acestuia adresată premierului Victor Ponta şi ministrului de Interne Radu Stroe, în care cere „sancţionarea abuzurilor, fraudelor şi derapajelor şovine ale primarului municipiului Carei”.

„Primarul municipiului Carei, Eugen Kovacs, se află la al treilea mandat de edil şef. Primul mandat l-a deţinut în perioada 1996 – 2000, când a candidat în numele unui partid românesc, Partidul Noua Democraţie din Nord-Vest, şi-a făcut mare tapaj că şi-a întemeiat o familie mixtă, soţia fiind româncă, iar copiii vorbind româneşte.
Celelalte mandate le-a câştigat candidând pe lista UDMR, profitând de faptul că populaţia maghiară deţine o pondere de 55% în municipiul Carei. Primarul Kovacs este actualmente unul dintre principalii lideri judeţeni ai UDMR, deţinând funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

La Carei se angajează numai maghiari
În ultimul an de mandat, primarul Eugen Kovacs a manifestat o serie de atitudini iredentiste, şovine, discriminând vădit populaţia românească din Carei. Astfel, după preluarea Spitalului municipal din Carei de către Primărie, majoritatea angajărilor la această instituţie s-au făcut pe criterii etnice, fiind selectate de către primarul Kovacs şi managera Elisabeta Racz persoane de naţionalitate maghiară, cărora li se pretinde suma de 1.000 de euro la angajare. Referitor la aceste aspecte, pe care le-am semnalat într-o conferinţă de presă, mi s-a comunicat că se efectuează cercetări de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie. De asemenea, cu ştiinţa primarului Kovacs, la fabricile construite în Carei de firme germane, dar având manageri maghiari, nu sunt angajaţi muncitori români dacă nu cunosc limba maghiară, fapt ce constituie o discrimare pe criterii etnice.

Sabotarea centenarului Vida Gheza şi abandonarea Monumentului Ostaşului Român

În toamna anului trecut, primarul Kovacs s-a implicat în difuzarea în şcolile şi instituţiile din Carei unei cărţi cu mesaje şovine, iredentiste, cu titlul „Traseul legendelor sătmărene”, care a fost retrasă ulterior în urma intervenţiei SRI. În cursul lunii februarie a.c., cu o săptămână înaintea sărbătoririi la Carei a centenarului Vida Gheza, sculptorul care a realizat şi Monumentul Ostaşului
Român din localitate, primarul Kovacs a dispus să fie scoase dalele din jurul monumentului pentru a împiedica sau a altera desfăşurarea festivităţii comemorative. Sub mandatul său, Primăria municipiului Carei a fost implicată într-un proiect de reabilitare a castelului Karoly în valoare de 4,5 milioane de euro, în timp ce Monumentul Ostaşului Român este lăsat să se altereze, nefiind
nici măcar curăţat chimic. Primarul Kovacs, favorizează presa locală maghiară ori pe ziariştii maghiari sau români de la publicaţiile româneşti care îi sunt total aserviţi, neaducându-i nicio critică şi lăudându-l continuu. De exemplu, pe ziaristul Szasz Lorand, originar din Carei, actualmente director al cotidianului Gazeta de Nord-Vest, căruia îi este naş de căsătorie, îl plăteşte cu suma de 4.000 de lei lunar, virată din banii Primăriei prin SC Media Total SRL, iar pe ziaristul Ciprian Bâtea, originar tot din Carei, actualmente redactor şef la Gazeta de Nord-Vest, cunoscut drept un apropiat al soţiei sale, îl plăteşte cu 3.000 de lei lunar, prin SC Nord-Vest TV Advertising SRL.

Neglijarea şi oropsirea salui Iaculeşti

Primarul Kovacs manifestă atitudinea cea mai şovină şi discriminatorie faţă de comunitatea românească din satul Ianculeşti, aparţinător municipiului Carei, în care trăiesc peste 2.000 de urmaşi ai coloniştilor moţi aduşi aici în 1924, după Marea Unire.Satul Ianculeşti a fost neglijat sau discriminat total de primarul Kovacs pe motiv că localnicii nu i-au acordat niciun vot, aceştia susţinând
candidaţii USL. Astfel, drumul de acces în Ianculeşti este plin de gropi, aproape impracticabil, iar drumurile interioare sunt precar pietruite. Vara trecută, primarul Kovacs le-a promis locuitorilor din Ianculeşti, parlamentarilor USL şi conducerii Consiliului Judeţean că va repara drumul de asfalt, dar nu a făcut nimic. Şcoala şi căminul cultural din sat se năruie, localnicii neputând organiza mese de nuntă, botez sau înmormântare. Satul nu are canalizare, nu are dispensar şi nu are asigurat niciun mijloc de transport public până în municipiul Carei, situat la o distanţă de 12 km. Săptămâna trecută, respectiv în data de 31 mai 2013, primarul Kovacs a impus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, în dimineaţa zilei respective, un proiect de hotărâre privind scoaterea la licitaţie
publică a păşunii satului Ianculeşti. Primarul UDMR vrea să-i lase astfel fără ultima sursă de subzistenţă pe locuitorii din Ianculeşti, marea majoritate persoane în vârstă, care trăiesc din creşterea de animale (vite, porci). Conduita primarului este abuzivă atât pe fondul problemei, având în vedere că în cartea funciară este înscris dreptul de uzufruct al Coloniei Ianculeşti asupra păşunii săteşti, cât şi sub aspect procedural, întrucât majoritatea consilierilor locali au primit proiectul de hotărâre doar în dimineaţa zilei pentru care a fost convocată şedinţa Consiliului Local şi acesta nu a fost discutat şi aprobat de comisiile de specialitate. Proiectul de hotărâre a fost amânat pentru a fi studiată documentaţia, după ce la şedinţă au venit 70 de locuitori din Ianculeşti, în frunte cu delegatul sătesc, iar primarul Kovacs a fugit din Primărie când a aflat că am fost invitat şi subsemnatul de către ianculeşteni.

Kovacs are greaţă la tricolorul românesc

Cu ocazia acestei şedinţe de Consiliu Local, am constatat că în sala de şedinţe nu era arborat drapelul naţional, ci numai cel al Uniunii Europene, şi am aflat că drapelul României nu este arborat nici în biroul primarului. Am aflat, de asemenea, că primarul Kovacs are obiceiul să scuipe pe cocarda tricoloră când este obligat să o arboreze pe piept la anumite festivităţi. Culmea tupeului, după ce în campania pentru referendumul de demitere a preşedintelui Băsescu din 29 iulie 2012, s-a deplasat pe toate străzile solicitându-le insistent careienilor , îndeosebi celor de naţionalitate maghiară, să nu meargă la vot, de câteva luni le solicită imperativ parlamentarilor USL să facă demersuri pe lângă Guvernul Ponta să aloce finanţări pentru proiectele Primăriei Carei.

 Anchetarea primarlui şovin

Având în vedere abuzurile şi fraudele semnalate la adresa primarului Kovacs Eugen, vă solicit , domnule prim-ministru şi domnule ministru de Interne, să dispuneţi Corpului de control să efectueze o verificare a activităţii Primăriei municipiului Carei pe perioada 2008 – 2013 şi să sesizaţi Direcţia Generală Anticorupţie pentru tragerea la răspundere penală a acestuia”.

Senator Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.