La ce foloseşte Constituţia României?

Bibliotecarul

La ce foloseşte Constituţia României?

27 December 2011

Multă lume ar spune că documentul numit Constituţia României este lucrul cel mai de preţ într-o societate, cu atât mai mult într-o democraţie şi o ţară care se doreşte a fi un stat de drept. Evident însă că România nu a funcţionat nici un moment ca o democraţie, cu atât mai mult nu a existat nici un moment dimensionarea României sub forma statului de drept.

Anul trecut, pe vremea asta, ministrul Ialomiţeanu spunea că… „Filozofia bugetară pentru 2011 este următoarea: cât mai mulţi bani pentru investiţii şi cofinanţare. România nu poate să elaboreze un buget numai să plătească salarii şi să finanţeze cheltuielile sociale”. Şi continua… „Există o decizie foarte clară a Guvernului României privind raţionalizarea cheltuielilor sociale. Ministrul Muncii are această responsabilitate, de reducere a cheltuielilor sociale. În momentul de faţă aceste cheltuieli au pondere însemnată în bugetul consolidat” (vezi romanialibera.ro/bani-afaceri/economie/ialomitianu-in-2011-mai-multi-bani-la-investitii-si-reducerea-cheltuielilor-sociale-208132.html)

Iată ce se spune zilele acestea, de data aceasta din partea ministrului Gherghina. „El a subliniat că dacă vrem bani de autostrăzi şi de alte investiţii este nevoie să fie continuată strategia de reducere a cheltuielilor statului, mai ales a celor legate de asistenţa socială, care au crescut de la 9,1% din PIB în 2004 la 12,8%.” (vezi gandul.info/financiar/gherghina-ministerul-finantelor-fiscalitatea-interna-a-ramas-la-nivelul-din-2004-deficitul-bugetar-a-ajuns-la-3-in-noiembrie-9102053)

Este totuşi o problemă.

Constituţia spune aşa:

„ARTICOLUL 1 – Statul roman

(3) Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate. „

şi mai spune

„ARTICOLUL 32 – Dreptul la invatatura

(4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate si celor institutionalizati, in conditiile legii. „

şi mai spune

„ARTICOLUL 34 – Dreptul la ocrotirea sanatatii

(1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.

(2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.

(3) Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate si recuperare, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatilor paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii. „

şi mai spune

„ARTICOLUL 41 – Munca si protectia sociala a muncii

(2) Salariatii au dreptul la masuri de protectie sociala. Acestea privesc securitatea si sanatatea salariatilor, regimul de munca al femeilor si al tinerilor, instituirea unui salariu minim brut pe tara, repausul saptamanal, concediul de odihna platit, prestarea muncii in conditii deosebite sau speciale, formarea profesionala, precum si alte situatii specifice, stabilite prin lege. „

mai spune

„ARTICOLUL 47 – Nivelul de trai

(1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent.

(2) Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii. „

şi încă

„ARTICOLUL 49 – Protectia copiilor si a tinerilor

(1) Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor.

(2) Statul acorda alocatii pentru copii si ajutoare pentru ingrijirea copilului bolnav ori cu handicap. Alte forme de protectie sociala a copiilor si a tinerilor se stabilesc prin lege.”

Oricât am căutat prin Constituţie, nu am citit nimic despre construcţia autostrăzilor. Te-ai aştepta ca cineva care a citit măcar o dată Constituţia să gândească că anumite lucruri sunt obligatorii, cum ar fi protecţia socială a cetăţenilor, şi anumite lucruri în măsura posibilităţii, cum ar fi investiţiile în infrastructură. Ei bine, nu ştiu de ce se tot vorbeşte despre schimbarea Constituţiei, oricum nu o respectă nimeni.

http://bibliotecarul.blogspot.com/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.