La cină cu un milionar român din America

L-am cunoscut pe Nick Rădoi în urmă cu câteva luni pe Facebook. Mi-a urmărit activitatea, apoi mi-a scris că admiră faptul că am fondat un ziar românesc în America şi că doreşte să ne cunoaştem mai bine. Şi să mă sprijine. Nick este originar din Caransebeş şi a venit în America la 19 ani. Acum are 52. I-au trebuit 33 de ani să construiască un adevărat imperiu în industria americană de transport. A fost expulzat din România comunistă a lui Ceauşescu împreună cu tatăl său, care vorbea des la Europa Liberă şi devenise incomod regimului. Într-o zi, securiştii, care îi urmăreau pas cu pas, i-au oprit în plină stradă şi Nick s-a luptat cu ei să-şi salveze tatăl. Ambii au ajuns într-un lagăr de refugiaţi din Italia. Apoi în America. Aici, la New York. Avea trei slujbe. Ziua muncea în fabrică şi noaptea făcea gogoşi. Apoi s-a angajat şofer pe un camion şi a traversat America în lung şi-n lat. Căra salate şi fructe. A strâns bani şi şi-a cumpărat primul camion. Apoi încă unul. A înfiinţat prima companie de transport, devenind propriul stăpân. Asta şi-a dorit când a ajuns în această ţară. Anii au trecut şi munca lui a început să dea roade. Conturile din bănci s-au umplut rapid cu zeci de milioane de dolari şi „visul american“ a prins contur. Uneori făcea şi o sută de mii de dolari pe zi! S-a căsătorit cu prima sa soţie, cu care are trei fete. Toate sunt bine. Şi-a cumpărat un palat în California şi mai multe maşini de lux. Nu pentru a-şi expune bogăţia. Dorea să se bucure de munca lui şi organizează petreceri pentru prieteni. Este generos şi ştie să împartă succesul. Vecinii lui sunt numai celebrităţi: Paris Hilton, Oscar de la Hoya sau Mike Tyson. Nu există nicio petrecere la care să nu se nască o nouă idee de afaceri. Nick ştie bine ce face.

Sâmbătă, 22 noiembrie, am primit un telefon. Era Nick. Mi-a spus că e în trecere prin New York şi m-a invitat să luăm cina împreună la restaurantul românesc „Harmony Terrace“, unde făcuse rezervare. Ne întâlneam pentru prima oară şi l-am aşteptat în faţa localului la ora stabilită. Îmi închipuiam că voi vedea o limuzină de lux şi câţiva bodyguarzi deschizându-i uşa lui Nick. Nu a fost aşa. Milionarul român a coborât dintr-o limuzină normală şi era însoţit de un prieten muzician. Ne-am aşezat la masă şi Nick a comandat tot felul de bunătăţi pentru noi, dar el a mâncat puţin şi a băut cu măsură. În restaurant erau mai mulţi români care mă cunoşteau şi au venit să mă salute. I-am prezentat pe toţi lui Nick, care s-a ridicat în picioare de fiecare dată. A fost primul semn că bogăţia nu contează când eşti bine crescut şi ştii să-ţi respecţi semenii. Mai ales când ai plecat de jos! Am discutat despre ziar şi Nick s-a oferit să facă o donaţie, deşi nu-i cerusem nimic. Am făcut fotografii şi ne-a prins dimineaţa în restaurant discutând despre viaţa lui Nick şi drumul lui spre succes.

Ne-am luat rămas bun după o seară în care am învăţat multe de la un emigrant român care şi-a construit bunăstarea în 33 de ani de muncă şi ne-a dovedit tuturor că bunul-simţ şi modestia sunt calităţi care nu se măsoară în conturile de la bancă! Succes în tot ce faci, dragă Nick!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Grigore L. Culian 182 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.