La Cluj, în oraşul lui Boc, dintr-o casă răsar trei blocuri

În oraşul păstorit de fostul premier Emil Boc – omul cu partid şi candidat, dar mare amator de Fundaţie şi susţinător de adversar politic al partidului său -, bâlciul imobiliar este la el acasă. Spre disperarera celor din zonă, în Cluj, pe Strada Romulus Vuia, la doi paşi de stadionul CFR, creşte frumuseţea de ansamblu de blocuri între case. Deşi zona este una eminamente una de case, graţie primăriei clujene şi mai ales a Consiliului Local Cluj Napoca, cei din zonă vor fi răsplătiţi pentru taxele şi impozitele plătite cu un superb ansamblu de trei blocuri, regim de înălţime P+4 etaje, plus birouri şi parking subteran, totul pe o înălţime de peste 22 de metri. Culmea este că pe lângă faptul că cei din zonă îşi pot lua adio de la intimitate, linişte şi traiul calm, de casă, blocurile, graţie situaţiei din teren, au aparent şapte niveluri. Concret, blocurile sunt adiacente la mai multe străzi, iar cum terenul este în pantă, geamurile de la parter sunt de fapt peste nivelul unei case obişnuite în zona sub cota zero, cotă care este dată la nivelul cel mai ridicat al străzilor care mărginesc complexul. Mai mult, la noua construcţie, subsolul (termen care prin definiţie înseamnă sub nivelul solului) are geamuri şi este la nivelul acoperişului caselor în partea de sub cota zero, fiind un veritabil etaj, ceea ce duce la un regim de înălţime P+7! Iar toate acestea au fost posibile la Cluj Napoca, atenţie!, printr-o autorizaţie de extindere casă! Da, în oraşul lui Boc, o extindere casă poate ajunge la realizare a trei blocuri P+4. Hilar este faptul că, fiind vorba de extindere, unul din zidurile vechii case, care se extinde în 3 blocuri, este păstrat pe întreaga durată a ansamblului.

Epopeea mastodontului din cartierul Gruia a început în august 2007, când Consiliul Local Cluj Napoca, în virtutea prevederilor din PUG privind zona de centru de cartier, a votat un PUD pentru construirea a trei blocuri cu patru etaje pe Strada Romulus Vuia nr 8-10. Apoi, după protestele vehemente ale locuitorilor din zonă, primăria a refuzat să elibereze autorizaţia de construire. Ulterior, în 2011, după o sentinţă judecătorească, primăria clujeană a fost obligată să elibereze buclucaşa autorizaţie de construire. Curios este faptul că, premergător votului din Consiliul Local, în 2007, la capitolul consultarea celor din zonă privind obiectivul, investiţia a fost anunţată de către primărie ca urmând să fie ridicată pe Strada Romulus Vuia nr. 810! Locaţie care nici nu există. Iar cei din zonă, normal, nu au avut de obiectat, întrucât pe cei de la numerele 6-8-10-12 nu îi privea un bloc de la numărul 810. Acesta a fost de altfel şi motivul pentru care primăria clujeană, iniţial, nu a aeliberat autorizaţiile de construire. Mai mult, chiar şi REFERATUL Nr. 68537/ 43/ 22.08.2007 al Direcţiei Urbanism din primaria clujeană privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu pentru clădire de spaţii comerciale, birouri şi locuinţe vorbeşte de str. Romulus Vuia nr. 810 şi însăşi HCL spune “str. Romulus Vuia nr. 810”. (Vezi aici actul)

După demararea şantierului, în 2013, Prefectura Cluj a cerut administraţiei locale clujene să ia măsuri pentru protejarea vecinilor, dar instituţia condusă de Emil Boc s-a spălat mâini, spunând că nu a făcut altceva decât să respecte o sentinţă definitivă şi irevocabilă a justiţiei. Apoi, o echipă mixtă de control a Prefecturii Cluj şi a celor de la Inspecţia de Stat în Construcţii, ISC, a verificat la faţa locului modul în care se respectă autorizaţia de construire. Prefectul Gheorghe Vuşcan s-a declarat atunci extrem de nemulţumit de activitatea celor de la ISC, afirmând că aceştia au realizat în ultimii ani 1.500 de controale şi au dat 15 amenzi amărâte, în valoare de numai 29.000 lei. Prefectul a cerut atunci chiar şi o comisie de control de la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a verifica aceste aspecte, dar, de atunci, nu s-a mai auzit nimic. Culmea este că deşi locuitorii din zonă au început să sesizeze autorităţile imediat după ce s-a aflat că mastodonţii răsăriţi din extinderea de casă vor fi la 10 metri de ei, autorităţile au început să se agite în momentul în care nu mai era nimic de făcut. Primăria respectase o sentinţă judecătorească, Consiliul Local respectase PUG-ul care prevedea că în zonă, fiind centru de cartier, se poate merge până la un regim de înălţime P+10, iar Prefectura nu mai putea ataca în contencios administrativ autorizaţia de construire emisă la finele lui 2011, pentru că nu mai era în termenul prevăzut de lege! Toate acestea, deşi locuitorii din zonă protestau din toamna lui 2007 după ce a fost eliberat PUD, prin hotărâre de consiliu local.

Pe de altă parte, realizatorii proiectului susţin că ansamblul respectă absolut toată legislaţia în vigoare şi că din punctul de vedere de al designului se va încadra în zonă. Legat de cota zero, se afirmă că legislaţia nu reglementează modul de stabilire a acesteia, de obicei raportarea făcânduse la acces. Şi în cazul nostru, bineînţeles, accesul şi implicit cota zero sunt pe strada cea mai înaltă. Aşa că, pe străzile de mai jos, subsolul e de fapt la acoperişul casei, iar parterul e mult peste nivelul casei. Totuşi, la finele anului trecut, atât Prefectura Cluj, cât şi vecinii au cerut sistarea lucrărilor şi anularea autorizaţiei de construire. Numai că săptămâna trecută Tribunalul Cluj a respins cererea vecinilor privind anularea autorizaţiei, spunând că este tardivă. În ceea ce priveşte cererea prefecturii, aceasta are puţine şanse de reuşită întrucât ea a fost conectată cu cea a vecinilor.

În aceste condiţii, la Cluj, în oraşul păstorit de fostul premier Emil Boc, care se iubeşte politic cu Elena Udrea, deşi e măritat cu Iohannis, avem toate şansele să tăiem panglica la trei blocuri ce se ridică între case. Blocurile au subsolul la nivelul acoperişului caselor iar parterul e cu mult peste media de înălţime a caselor. Totul cu o autorizaţie de construire pentru extindere casă, aşa că unul din zidurile casei va rămâne acolo pentru eternitate. Primăria lui Boc nu mai poate face nimic pentru că instanţa a obligat-o să emită autorizaţia după un PUG însuşit de ea şi după un vot al Consiliului Local, iar Prefectura s-a deşteptat prea târziu. Locuitorilor din zonă (Romulus Vuia 8-10) li s-a servit gogoaşa că blocurile vor răsări pe Romulus Vuia 810, iar proiectantul este convins că ansamblul respectă Legile şi că e OK din punctul de vedere al designului. Totul într-o zonă eminamente de case…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Petean 155 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.