La Luncşoara, moţii înfruntă mafia lemnului (video)

50 de săteni din Luncşoara, judeţul Arad, au blocat de dimineaţă, la prima oră, accesul în pădurea lor al utilajelor de defrişare şi au întors din drum maşinile cu buşteni ale jefuitorilor de păduri. Reprezentantul moţilor, Doru Vânt, susţine că vechea conducere a Asociaţiei Composesoratului Urbarial, deşi are mandatul expirat, continuă să ia decizii în numele membrilor composesori, cu toate consecinţele păguboase care decurg de aici.

„Prin acordul de mediere, fostul preşedinte continuă să recunoască contracte ale căror clauze sunt expirate… Statutul spune că preşedintele convoacă Adunarea Generală a Membrilor la propunerea a 20 la sută din membri. Deşi cei 20 la sută, sau o cincime din membri, i-au cerut de două ori să convoace Adunarea Generală, acesta a refuzat. În plus, se foloseşte de o hotărâre judecătorească, în care se precizează că mandatul său încetează atunci când se va alege o nouă conducere. În aceste condiţii, în care refuză convocarea Adunării Generale, înseamnă că el va rămâne preşedinte pe viaţă”, a declarat Doru Vânt.

Acţiunea de protest este menită să atragă atenţia autorităţilor asupra situaţiei în care se regăsesc membrii Asociaţiei Composesoratului Urbarial din Luncşoara: aceştia au o conducere pe care nu o mai doresc, dar care ia decizii în numele lor, în pădurea lor. Mai multe echipaje de poliţie şi jandarmerie, precum şi lucrători silvici despre care sătenii declară că sunt complici cu mafioţii au ajuns la această oră la sătenii răsculaţi.

UPDATE 1. Prof. dr.av. Ioan Sabău Pop: ”Se profită de naivitatea şi de sărăcia moţilor care trăiesc în Luncşoara!”

„Din documentele pe care le-am studiat la faţa locului, se pot trage câteva concluzii preliminare: tăierile abuzive se fac în parcele puse la dispoziţie printr-un proces-verbal al Comisiei Locale care nu este valabil, nefiind validat. Acest lucru a făcut posibilă exploatarea în afara suprafeţei existente în titlu. Suprafeţe de sute de hectare au fost transferate, fără o minimă verificare, tocmai pentru a se permite exploatarea. Pe de altă parte, Composesoratul nu are acordul adunării generale privind exploatarea şi modul de distribuire a veniturilor. Se profită de naivitatea şi de sărăcia moţilor care trăiesc în Luncşoara… Se impun stoparea de urgenţă a tăierilor ilegale şi o anchetă la faţa locului, stabilirea prejudiciului şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi!”, ne-a declarat prof. dr.av. Ioan Sabău Pop.

UPDATE 2: Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Poliţia din Luncşoara, „asistată” de un domn comisar din Sebiş, i-a luat la post pe moţii care au „îndrăznit” să-şi apere pădurile pentru a le întocmi dosare penale. Deşi au văzut cu ochii lor jaful din pădure, unde au fost conduşi de către săteni, poliţiştii trec la această oră la deschiderea dosarelor penale tot împotriva celor care au vrut să le arate adevărul. Cei „identificaţi la ochi” de poliţişti ca fiind liderii protestului au ajuns la secţie. Ceilalţi săteni au declarat că vor merge alături de cei „invitaţi” pentru declaraţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.