”La Moscova ar putea să se discute pe marginea federalizării Republicii Moldova”

Igor Dodon și Irina Vlah, bașcanul autonomiei găgăuze ar putea promova la Moscova ideea federalizării Republicii Moldova, a apreciat, într-un interviu la RFI, analistul moldovean Oazu Nantoi.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, începe luni prima sa vizită oficială la Moscova, fără a se cunoaște prea multe detalii ale agendei discuțiilor.

În opinia politologului moldovean, Igor Dodon se comportă deocamdată ca un agent de influență al Federației Ruse: ”Lipsa de transparență în ceea ce privește agenda chestiunilor abordate de președintele Dodon confirmă constatarea tristă că suntem un stat captiv. Participarea Irinei Vlah vine în favoarea presupunerii că Igor Dodon și bașcanul Găgăuziei vor promova ideea de federalizare a R. Moldova. Să nu uităm cum Vlah a fost desemnată de Kremlin în calitate de bașcan al autonomiei găgăuze. A avut loc o ingerință absolut brutală și necivilizată din partea Federației Ruse în favoarea Irinei Vlah și toți ceilalți candidați din start au fost lipsiți de orice șansă”.

”La Moscova, ar putea să se discute pe marginea federalizării R. Moldova, dar Igor Dodon nu are competențele necesare pentru a lua vreo decizie. Rămâne deschisă întrebarea privind relațiile lui cu Vlad Plahotniuc, care controlează această țară. Sunt dispus să cred că domnul Dodon nu poate să aibă o agendă necoordonată cu domnul Plahotniuc. Revin la constatarea tristă și univocă – un stat captiv nu are nici o perspectivă europeană. Prin urmare, Vlad Plahotniuc va încerca să creeze niște punți cu Kremlinul. Igor Dodon ar putea avea funcția de mediator și poziția lui demonstrativ pro-rusească este determinată de ideea ca să i se deschidă ușile la Kremlin”, consideră Oazu Nantoi.

”Nu exclud că Igor Dodon ar putea să negocieze cu Vladimir Puțin susținerea mediatică și politică, într-o măsură oarecare, în perspectiva alegerilor parlamentare din R. Moldova. Dacă în urma scrutinului, Partidul Socialiștilor se va alege cu un număr considerabil de voturi, atunci Igor Dodon va deveni mult mai influent și ar putea încerca să iasă de sub controlul lui Vlad Plahotniuc,(liderul Partidului Democrat din R.Moldova). Dar oricum, este evident, domnul Dodon principalmente nu poate să rezolve nici o problemă ce ține de interesele naționale ale R.Moldova”, a mai apreciat comentatorul.

Citește și Cu cine se întâlnește Igor Dodon la Moscova

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.