La Mulţi Ani, AG Weinberger!

AG Weinberger, Mr. Blues al României, chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, îşi va sărbători cea de-a 50-a aniversare pe scenă, la Green Hours Jazz – Café, duminică 30 august, la ora 20.00.

Cel mai bun interpret de blues pe care l-a dat România vreodată, AG Weinberger se năştea în ziua de 30 august, 1965, la Oradea. 11 ani mai târziu, ştia deja că va deveni chitarist şi visa să cucerească lumea. Eforturile sale de a impune muzica blues în România s-au făcut simţite încă din anii ’80, critica de specialitate supranumindu-l Mr. Blues al României.

Ajunge în America în nenumărate rânduri, B.B. King considerând-l “un chitarist carismatic de cea mai înaltă clasă”. Se întoarce în România cu nu mai puţin de 7 selecţii de nominalizare la Premiile Grammy pentru primul album realizat în Statele Unite, Nashville Calling. Săptămânalul naţional american de divertisment Call Back Magazine îl numea cu această ocazie “un monument al tezaurului muzicii americane, Blues-ul”. Iar cotidianul The Jonesboro Sun aprecia: “În muzica lui există sinceritate şi o reală pasiune”.

Concertul aniversar AG Weinberger – 50 este o invitaţie la măiestrie şi virtuozitate, sensibilă inovaţie şi proaspătă abordare artistică, piese din repertoriul propriu, ale lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker, fiind redimensionate stilistic, în maniera ce poartă amprenta atât de personală a artistului. Îi vor fi alături pe scenă Virgil Popescu – bas, Puiu Pascu – pian, Titi Herescu – percuţie.

În 1998, AG Weinberger a fost invitat la Festivalul Bluestock, fiind singurul artist nonamerican acceptat să participe la celebra manifestare

În mai 2000, pleacă “în exil cultural” în Statele Unite”, intrând astfel în marea competiţie a pieţei muzicale din America.

Nashville Calling, întâiul album american semnat AG Weinberger, a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, iar în 2006 a fost propus pentru nominalizare la Premiile Grammy, pentru 7 categorii, fiind singurul artist de blues din Romania care a atins o astfel de performanţă artistică la nivel mondial.

Are 8 albume discografice, a scris muzica pentru 18 spectacole de teatru, între 2011 şi 2012 afost realizatorul şi gazda emisiunii Acadeaua – cea mai dulce emisiune, difuzate în fiecare duminică seara pe TVR2.

În 2011 afost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de către Preşedinţia României, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente. Despre AG Weinberger s-a scris mult atât în presa din România, dar şi în publicaţii din SUA, precum Big City Blues Magazine, cotidianul Las Vegas Review Journal, The Jonesboro Sun

Aşadar, sunteţi aşteptaţi duminică la Green Hours Jazz Cafe, să-i spuneţi „La mulţi ani” lui AG Weinberger şi să faceţi fotografii împreună cu el şi chitările sale!

Sunteţi invitaţi să susţineţi muzica bună şi cântată live, într-un concert de excepţie – străluciresonorăşi generozitate creativă, aşa cum doar în marile săli de concerte mai putem vedea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.