La Mulţi Ani, copii frumoşi!

Concert de Ziua Internaţională a Copilului, la Sala Radio

Ziua Internaţională a Copilului va fi marcată printr-un concert special în stagiunea Sălii Radio! Miercuri, 1 iunie, la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio (dirijor: Voicu Popescu) se vor reuni pe scena sălii de concert bucureştene, alături de invitata specială a serii, tânăra violonistă Maria Marica – 18 ani, laureată a numeroase competiţii naţionale, iar întregul eveniment se va derula sub bagheta dirijorului Sabin Păutza. Artistul a fost aplaudat în Europa, America şi Australia, pe scene celebre precum Carnegie Hall – New York, Santa Cecilia – Roma, Fr. Chopin – Varşovia sau Philharmonic Hall – Sydney.

Îl veţi aprecia pe Sabin Păutza şi în calitatea sa de compozitor, prin două lucrări ce îi aparţin – Suita Canti Prophani pentru cor de copii şi orchestră şi Vrem pace în lume – şi prin două partituri pentru pian, interpretate în aranjamentul său pentru orchestră – Claude Debussy – S. Păutza: Colţul copiilor şi Serghei Prokofiev – S. Păutza: Viziuni fugitive.

Dintr-un concert simfonic dedicat copiilor nu putea lipsi Mozart, copilul geniu al muzicii din toate timpurile, care a compus începând de la vârsta de 5 ani. În evenimentul de la Sala Radio veţi asculta Concertul nr. 5 în la major pentru vioară şi orchestră.

Corul de Copii Radio

Compozitor, dirijor, profesor, manager sunt patru ipostaze ce definesc personalitatea muzicianului român Sabin Păutza. A fost director artistic şi dirijor principal al celei mai vechi orchestre din New Jersey: Plainfield Symphony, fiind Conductor Emeritus pe viaţa al ansamblului.

Un moment cheie în cariera sa l-a constituit debutul în prestigioasa sală Carnegie Hall din New York (1985), când s-a prezentat în dublă ipostază: aceea de dirijor la pupitrul Orchestrei New York University Symphony şi de compozitor – în program figurând şi lucrarea sa Haiku. Numeroase distincţii în ţară şi în străinătate stau dovadă a aprecierii compoziţiilor sale: Diploma de onoare la Concursul Internaţional de Compoziţie de la Salt Lake City – Utah (1985), Premiul Rudolph Nissim al Uniunii Compozitorilor din Statele Unite (1990), Premiul Martin Luther King Jr. pentru compoziţie (1994).

Elevă la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, tânăra violonistă Maria Marica a primit numeroase distincţii la competiţii naţionale, precum: Marele Premiu la Concursul „George Georgescu” – Tulcea (2015), Trofeul Lira de Aur la Concursul Lira de Aur – Suceava (2015), Marele Premiu la Concursul „J. S. Bach” – Cluj-Napoca (2008, 2013), Marele Premiu la Concursul „Tinere Talente” – Oradea (2010), Premiul I la Concursul Mozart – Cluj-Napoca (2015) ş.a.

A fost deja apreciată ca solistă în concerte prezentate alături de Filarmonica de Stat „Transilvania”, Cluj-Napoca, Filarmonica „Ion Dumitrescu”, Râmnicu-Valcea, Orchestra de tineret „Junior” şi a fost membră a Orchestrei Fundaţiei Principesa Margareta a României (2015), a Romania Sinfonietta Orchestra (2015) şi a Orchestrei “Junior” (2013, 2014). Maria Marica a prezentat recitaluri în mai multe oraşe ale României: Cluj-Napoca, Braşov, Sinaia etc., dar şi în străinătate la Bad Endorf – Germania (2014), Montepulciano – Italia (2015) şi Menlo-Atherton – California, SUA (2015).

Clasic e fantastic

Irina Sârbu cântă în Clasic e fantastic

Cea de a şasea stagiune Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica se încheie duminică, 5 iunie, ora 11 cu Copilăria lui Bach, un concert-spectacol dedicat copiilor, realizat în colaborare cu Centrul de artă Tinerimea Romană, Institutul Goethe din Bucureşti şi Teatrul Odeon.

Johann Sebastian a fost cel de al optulea copil al lui Johann Ambrosius Bach si al soţiei sale, Elisabeth. S-a născut în anul 1785 în orăşelul german Eisenach şi, din clipa în care a deschis ochii, a fost în permanent contact cu muzica. De nouă generaţii familia Bach se lăuda numai cu muzicieni de excepţie. Tatăl lui Johann Sebastian era un foarte preţuit muzician şi profesor, renumit pentru seriozitatea şi severitatea lui. Crescuse şi formase mulţi muzicieni buni. Copiii lui respirau muzica aşa cum respirau aerul. Sebastian se pare ca nici nu a avut nevoie de lecţii de muzică, a învăţat singur, s-a dezvoltat singur uimindu-i pe toţi cu talentul lui. A învăţat întâi să cânte la vioară şi la violă. Apoi, a descoperit orga! Dragostea copilului pentru acest instrument era pe zi ce trecea tot mai mare. Câte se puteau face cu orga… dacă trăgeai registrul potrivit suna ca un ciripit de păsărele, ca un flaut, ca o voce umană, ca o trompetă, ca un oboi, ca un fagot… Băiatul de opt ani era fascinat. Îşi va găsi în muzică alinarea atunci când, la nouă ani, rămane orfan de mamă. Deseori stătea de vorbă cu bunii lui prieteni, Sică, Rică şi cu Lola povestindu-le câte lucruri fantastice se pot face cu sunetele şi cât de minunată poate deveni viaţa atunci când ţi-o dedici muzicii.

Dan Racoveanu şi Fernanda Romila

Interpretează: Filip Ristovski, Valeria Cristia, Monica Ciuta, Irina Sarbu, Alexandra Badea, Alexandru Unguru, Raluca Ouatu, Monica Bustean

Îşi dau concursul: Dan Racoveanu (orgă), Fernanda Romila (clavecin), Emil Racoveanu (pian),

Comentează: Cristina Sârbu

De 1 iunie, liber la teatru!

Sarea în bucate în regia Mihaelei Grigoraş Drăghici, la Teatrul Gong

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu prezintă miercuri, 1 iunie, de la ora 18.00, spectacolul Sarea-n bucate. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.

Mihaela Grigoraş şi Monica Baldea aduc basmul românesc pe scena Teatrului „Gong”. Reprezentaţia extraordinară a spectacolului Sarea-n bucate după Petre Ispirescu marchează Ziua Internaţională a Copilului şi face o incursiune fascinantă în lumea poveştilor de demult. În producţia teatrului sibian fantasticul se întrepătrunde cu realul cu ajutorul Menestrelului, într-o aventură minunată ce vorbeşte despre iubire, adevăr şi prietenie. Sarea-n bucate în regia Mihaelei Grigoraş este unul dintre cele mai apreciate spectacole ale teatrului sibian, cu 181 reprezentaţii jucate atât pe scena de la Sibiu, cât şi în Azerbaidjan, India, Spania şi SUA.

Tot de 1 iunie, la Teatrul „Gong” vor mai avea loc două reprezentaţii cu spectacolul Rapunzel în regia lui Gavriil Pinte, precum şi două ateliere de creaţie coordonate de sculptorul Tudor Băncioiu. Aceste evenimente sunt prezentate în circuit închis, pe baza protocoalelor de colaborare cu unităţile de învăţământ sibiene.

Teatrul Ţăndărică

Încântătoarele marionete din Eu, Oblio

Un program atractiv oferă şi Teatrul dedicat exclusive copiilor.

Miercuri, 1 iunie, la ora 10.00, în Sala Lahovari, este programat spectacolul Eu Oblio deNona Ciobanu.

Cine nu-l ştie pe Oblio, băieţelul cu capul ţuguiat? Cine nu s-a uitat la desenele animate? Dar oare toţi ştiu de unde a pornit personajul? Harry Nilsson, un cunoscut muzician al anilor80, ascris o poveste despre un băieţel cu capul ţuguiat, ce trăia în Ţara Ţuguiului, a Vârfului, a Piramidei, sau a Sensului, o ţară care avea legi proprii şi unde copiii nu se puteau juca după pofta inimii. În limba engleză „point” înseamnă punct, dar şi sens/rost. După o boroboaţă, Oblio este trimis în Pădurea Fără sens/rost, în căutarea “punctului/ sensului” pierdut, alături de căţelul său. După mai multe peripeţii în călătoria sa prin pădure, timp în care întâlneşte câteva personaje stranii, dar pilduitoare, Oblio înţelege că toate lucrurile au un vârf (rost) pe lumea asta, chiar şi Pădurea fără rost, doar că cineva trebuia să observe acest lucru. Apoi, povestea a devenit musical, desen animat şi album. Nona Ciobanu s-a inspirat şi a adaptat povestea lui Nilsson apelând la o scenografie interesantă, spectaculoasă, la animaţii video,o muzică inspirată şi mult umor. Tehnologia digitală devine personaj în spectacol, element de decor, extrem de sugestiv. Ce este sensul, nu cel de mers, ci cel al vieţii, este întrebarea care te urmăreşte. Putem da fiecare un răspuns pe măsură. Printre rânduri, adulţi pot citi că mesajul este subtil şi râde de totalitarism, de egalizarea opiniilor, de uniformizarea trăită de unele ţări, în vremuri nu de mult apuse. Rămâne poezia, candoarea personajului devenit celebru pentru multe generaţii de copii.

Inspirat de The Point! de Harry Nilsson, cu câteva versuri de Gellu Naum şi Ana Blandiana, spectacolul este interpretat de Liliana Gavrilescu, Gabriel Apostol, Ioan Brancu, Florin Mititelu, Cristina Țane.

Scenă de poveste din Lampa lui Aladin

Tot miercuri, la ora 10.00, în Parcul Lumea Copiilor puteţi viziona Lampa lui Aladin după o poveste din 1001 nopţi, în regia şi scenografia lui Cristian Pepino şi cu muzica semnată de Dan Bălan.

Spectacolul surprinde momentul când Aladin este rugat de derviş să aducă o lampă fermecată, aflată într-o peşteră. De aici, decurg tot felul de aventuri, pline de haz. Noutatea este perfecta integrare a tehnicii digitale în structura spectacolului.

În distribuţie: Adrian Alexandru Neculcea / Leonard Dodan, Mihai Dumitrescu / Ioan Brancu, George Năstase / Dan Codreanu, Graţiela Ene, Ana Maria Bălescu / Cristina Țane, Roxana Vişan / Ioana Chelaru Popovici, Adrian Lefter / George Simian.

Cei trei purceluşi

Joi, 2 iunie, la ora 10.00, cei mici sunt invitaţi în Sala Lahovari, la Cei trei purceluşi.

Spectacolul de la Ţăndărică reprezintă revenirea la una din tradiţiile teatrului de păpuşi, marioneta cu fire lungi, cu pasarelă. Punerea în scenă se bazează pe povestea clasică pe care o respectă, dar toate aventurile celor trei purceluşi sunt privite cu ironie.

Scenografia, costumele şi păpuşile: Daniela Drăgulescu, Matei Dumitrescu, Elena Nucă, Mihai Ungureanu, Silviu Spirescu

Muzica: Mihai Bisericanu

Distribuţia: Florin Mititelu, Paul Ionescu, Cristina Roşiianu/Adrian Lefter, Florentina Tănase/Roxana Vişan, Andreea Ionescu, George Simian.

Capra cu trei iezi

În Parcul Lumea Copiilor va fi prezentat, tot joi, de la ora 10.00, spectacolul Capra cu trei iezi, după Ion Creangă, în care apar actori la vedere, păpuşi mari şi măşti, într-un decor ce sugerează lumea satului românesc. Regizorul Gabriel Apostol a tratat textul clasic în linie accentuat folclorică, de la decor la costumele stilizate ale personajelor, la diferitele obiecte sau la linia melodică. Este un mod de a ne aduce aminte de rădăcini.

Adaptarea: Cristian Pepino

Scenografia: Carmen Raszovski

Muzica: Dan Bălan

Distribuţia: Daniel Stanciu/Gabriel Apostol, Ioana Chelaru Popovici/Eugenia Barbu, Liliana Gavrilescu/Graţiela Ene, Mihai Dumitrescu/Florin Mititelu, Dora Ortelecan Dumitrescu.

Spectacolul este programat şi la Sala Lahovari, vineri, 3 iunie, la oa 10.00.

VedeTeatru

Peter Pan, prietenul meu imaginar

Festivalul VedeTeatru de la Buzău are, de asemenea, spectacole dedicate copiilor, în secţiunea Vedete pentru Copii, evenimente dedicate profesorilor şi elevilor (secţiunea „Ateliere”) şi evenimente dedicate specialiştilor (secţiunea „Conferinţe/Lansări de carte”).

Miercuri, 1 iunie la orele 9.00 şi 11.30, poate fi vizionat spectacolul Peter Pan – prietenul meu imaginar, realizat după o idee de J.M. Barrie de Octavian Jighirgiu, care semnează regia, ilustraţia muzicală şi costumele

Coregrafia: Edi Stancu. Concept video-proiecţie şi decor: Andrei Cozlac.

Cu: Anca Pascu şi Vlad Willy Volf şi un grup de elevi de la Colegiului Naţional „Mihai Eminescu“ şi Liceul de Arte „Margareta Sterian“, din Buzău.

Bambi, un spectacol al Teatrului Excelsior

Vineri, 3 iunie , la ora 11.00, Teatrul Excelsior din Bucureşti prezintă Bambi de Felix Salten.

Regia: Attila Vizauer

Decorul: Viaceslav Vutcariov. Costume: Claudia Castrase.

Coloana sonoră: Ioan Gyuri Pascu. Coregrafia: Vava Ștefănescu

În distribuţie: Mădălina Ignat, Ana-Maria Irimia, Cristiana Ioniţă, Cosmina Dobrotă, Anca Florescu, Ştefania Dumitru, Andrada Fuscaş, Oliver Toderiţă, Dumitru Georgescu, Lia Gherman, Ioana Repciuc, Robert Radoveneanu, Dragoş Spahiu, Eugeniu Cozma, Dan Clucinschi, Ana Turoş, Andreea C. Hristu, Smaranada Găbudeanu, Alina Dumitrelea, Alexandra Stroe, Meda Topârceanu.

Spaima Zmeilor, prezentat de Teatrul Ion Creangă la Festivalul de la Buzău

Sâmbătă, 4 iunie, la ora 11.00, este rândul Teatrului „Ion Creangă“ din Bucureşti, cu Spaima Zmeilor, după Ioan Slavici şi Ion Pop Reteganul.

Regia: Gelu Colceag

Scenografia: Ioana Pashca. Muzica: Călin Grigoriu. Coregrafia: Ştefan Lupu

Versurile: Alina Suărăşan şi Gelu Colceag

Cu: Vlad Corbeanu, Graţiela Teohari-Duban, Cristian Irimia, Alexandrina Halic, Marcela Andrei, Ilinca Atanasiu, Marius Nănău, Vlad Benescu, Dan Clucinschi, Cristian Boeriu, Gabriel Costin, Ion Ionuţ Ciocia/ Eduard Cîrlan, Nicoleta Rusu, Liliana Donici, Iuliana Costiniu.

“Cultural Junior”, un radio de-o zi pentru copii

Un radio de o zi pentru copii

Radio România Cultural lansează, pe 1 iunie, pe toate site-urile Radio România, Cultural Junior, un radio de-o zi, care, timp de 24 de ore, va difuza online programe dedicate copiilor, de la Mickey Mouse la Planes, Hercule, Tarzan sau Rapunzel

Gazda postului, Lidia Laic, invită părinţii şi copiii în călătorii prin parcurile şi muzeele lumii, le spune poveşti auzite, citite sau inventate, joacă teatru, recomandă cărţi, filme, spectacole, benzi desenate şi desene animate. La Cultural Junior, cei mici fac cunoştinţă cu alţi copii şi vorbesc despre ştiinţă pe înţelesul tuturor.

De la ora 19.00, copiii şi părinţii păşesc în lumea Disney. 120 de minute în universul muzicii şi personajelor lui Walt Disney.

Programul serii propune întregii familii poveştile operei, poveşti cu Hänsel şi Gretel, cu piraţi, cu domniţe şi cavaleri, cu prinţi şi prinţese. Dar şi câteva poveşti clasice, precum Motanul Încălţat, Ţugulea şi Neghiniţă.

Cultural Junior a apărut ca urmare a unei necesităţi pe o piaţă media care are prea puţine produse de calitate, educative, dedicate exclusiv copiilor. Cultural Junior este un proiect pilot de o zi pe care postul public îşi doreşte să-l permanentizeze la un moment dat.

“Mi-ar plăcea ca băieţelul meu de cinci ani şi jumătate să fie atras de sound-ul modern şi de subiectele abordate pentru vârsta şi pe limba lui la acest post de radio”, a declarat managerul Radio România Cultural, Radu Croitoru.

O singură zi, o zi doar pentru copii

1 iunie la Istanbul

Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a făcut o incursiune inedită în lumea celor mici, sâmbătă, 28 mai, organizând un eveniment dedicat sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului.

Timp de două ore, atât copiii înscrişi la cursurile de limbă română, cât şi cei din comunitatea română, proveniţi din familii mixte, au luat parte, cu mic, cu mare, la o serie de activităţi amuzante, dar şi educative, sub îndumarea profesoarei de limba română Andreea Vlad.

Joaca s-a desfăşurat în aer liber, în curtea interioară a institutului, şi a adus cu sine: concursuri, ghicitori, desene pe asfalt cu tema zilei, rebusuri etc. Elevii cursurilor de limbă română pentru copii au pregătit un moment artistic cu marionete, Limba română ca o poveste. Tot în aceeaşi zi, Galina Yarbil, absolventă a Școlii de Artă din Chişinău, Studiul Ansamblului Academic de dans popular ,,Joc” i-a introdus pe tinerii musafiri în tainele dansului popular românesc.

La finalul peterecerii inedite, cu scopul de a îi educa în spiritul responsabilităţii faţă de natură şi mediul înconjurător, copiii au plantat flori în grădină pe care au prins câte un mesaj în limba română.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.