La Mulţi Ani, George Banu!

Azi, la ora 18.30, la ceainăria Cărtureşti din Capitală se lansează ediţia ilustrată a volumului Istoria teatrului universal, coordonat de John Russell Brown.

Participă criticul de teatru George Banu şi regizorul Felix Alexa.

Evenimentul va prilejui şi o întâlnire cu volumul Convorbiri teatrale de George Banu. Cartea cuprinde conversaţii cu cei mai importanţi creatori din România şi din străinătate, prezenţi în ultimii trei ani la FITS: Felix Alexa, Eugenio Barba, Klaus Maria Brandauer, Dragoş Buhagiar, Constantin Chiriac, Alexandru Dabija, Pippo Delbono, Emmnuel Demarcy-Mota, Lev Dodin, Declan Donnellan, Benard Faivre d’Arcier, Jean-Jacques Lemêtre, Krystian Lupa, Piotr Skiba, Mihai Măniuţiu, Wajdi Mouawad, Silviu Purcărete, Peter Stein, Erhard Stiefel. Aceste conversaţii reprezintă şi ele o istorie vie, din arhivele inedite, a teatrului actual românesc şi străin.

La Festivitatea greacă, frumoasă şi nobilă

Instrument indispensabil pentru oricine studiază azi artele spectacolului, Istoria teatrului universal este o incursiune fascinantă în istoria, ştiută şi mai puţin ştiută, a artei teatrale de peste 4500 de ani, de la Egiptul Antic şi până la formele multiculturale de azi. Dramaturgi, actori, regizori, compozitori, spectacole, mişcări artistice şi teatre importante îşi arată diferitele lor feţe, dezvăluite într-un parcurs care are încă multe enigme. Muzica şi scenografia ies, şi ele, la lumină. Experţii au cercetat încă o dată arhivele din Europa, America şi Asia şi ne invită pe scenă şi în culise, scriind cuprinzător povestea teatrului, spectacol fără sfârşit.

George Banu este numit Prospero al teatrului. Pasionat, erudit, un adevărat Magister şi un eminent teatrolog, un visător lucid. Iubeşte teatrul cu patimă. A colindat marile festivaluri. A privit dincolo de scenă. Lucian Pintilie consideră: „Biţă e un clasic în viaţă. Principala calitate este evitarea prin slalom elegant a hipertensiunii polemice. Dacă destinul, mai precis stilul, acesta îi este – să fie academician precoce -, ei bine, el îşi urmează destinul fără nicio sfială sau ruşine ipocrită”.

Când vorbeşte, vezi spectacolele pe care le-a văzut.

Cărţile lui eveniment, cărţi-spectacole de gândire vie, desăvârşite prin eleganţa rafinată a stilului, sunt citite cu mare pasiune. Să amintim doar câteva dintre ele: „L’Espace théâtral”, „Les costumes de théâtre”, „Bertold Brecht ou le petit contre le grand” (Premiul Criticii Dramatice), „Le Théâtre, sorties de secours” (Premiul Criticii Dramatice), „Brook, voie de la création théâtrale”, „L’acteur qui ne revient pas”, „Le Rouge et Or” (Premiul Criticii Dramatice), „Le Théâtre ou l’instant habite”, „Le Rideau ou la felure du monde”, „Notre théâtre, la Cérisai”, „Exercises d’acompagnement, d’Antoine Vitez a Sarah Bernhardt”, „L’Oubli”, dar şi unele apărute recent în limba română, printre care „Ultimul sfert de secol teatral”, „Spaţiul supravegheat de la Shakespeare la Genet”, „Actorul pe calea fără de urmă”, „Teatrul memoriei”, „Repetiţiile”, „Peter Brook, teatrul formelor simple”, „Livada de vişini, teatrul nostru”, „Spatele omului”, “Nocturne”, “Japonia, Imperiul teatrului”, “Shakespeare, lumea e un teatru”, “Parisul meu personal”.

Ales pentru trei mandate succesive Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru, în prezent Preşedinte de Onoare, Director al celebrei „Academii Experimentale de Teatru” de la Paris, profesor al „Universităţii Sorbona”, deţinător a trei doctorate în artă şi teatru, George Banu este o personalitate care a dat prestigiu criticului de teatru în lumea artelor. Despre el, marele regizor Peter Brook afirma: „Este unul dintre teoreticienii cei mai fini şi atenţi la realitatea fenomenului teatral”.

Este de trei ori laureat al „Criticii Franceze” pentru cea mai bună carte de teatru şi a fost distins cu „Premiul UNESCO” pentru cel mai bun documentar despre teatru. A fost răsplătit cu „Premiul Criticii Franceze” de patru ori, cu „Les Palmes Academiques”, „Ordinul Artelor şi Literelor” din Franţa, Ordinul „Meritul Naţional”, Franţa, Premiul Oraşului Sao Paolo din Brazilia, Premiul Oraşului Bologna (Italia), Premiul de Excelenţă UNITER, Premiul „Prometheus – Opera Omnia”. Este Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene, dar şi al Universităţii „George Enescu” din Iaşi şi al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Pentru extraordinara carieră pedagogică şi pentru permanenta cercetare a fenomenului teatral românesc şi internaţional, Senatul Universităţii din Craiova i-a acordat, la sfârşitul primăverii, înaltul titlu de Doctor Honoris Causa.

Recent, George Banu a primit distincţia Doctor Honoris Causa al Universităţii din Salonic, ce poartă numele marelui filosof Aristotel.

Pentru prima oară Academia Franceză a acordat unui intelectual şi om de cultură român Le Grand Prix de L’Academie Française. George Banu a avut un rol important, cultivând de mulţi ani legătura dintre culturile celor două ţări, Franţa şi România, între teatrele şi artiştii lor.

De o viaţă, George Banu a primit studenţi români la Sorbona şi a invitat oameni de teatru francezi la Bucureşti.

George Banu, intelectual de o extraordinară suprafaţă, continuă să se interogheze şi să formuleze ipoteze despre teatru.

La decernarea Premiului Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

El călătoreşte în numele dorinţei de a vedea teatru şi de cunoaşte artişti care lucrează în spaţiul lor. George Banu este şi un îndrăgostit de artele vizuale, colindând muzeele pentru a se reîntoarce încărcat cu experienţe. Este tipul renascentist care ne impresionează cu aplombul marilor navigatori, care aduc pentru teatru, cu fiecare cronică, cu fiecare carte, un nou continent.

În timpul Festivalului de Teatru de la Sibiu, care şi-a lăsat cortina aseară, George Banu a dialogat în cadrul conferinţelor şi seminariilor cu personalităţi marcante ale teatrului internaţional, precum Thomas Ostermeier, Evgeny Mironov, Luk Perceval, Jaroslaw Fret, Vincent Baudriller, Eugenio Barba…

George Banu se joacă precum Ariel cu propriile senzaţii de spectator, pe care apoi, ca un alchimist, le prelucrează în retorte invizibile şi ni le dăruieşte sub forma cărţilor sale. De aceea scrisul său nu este niciodată sec sau rigid, nu ai niciodată senzaţia că dă un verdict, ci că te poartă în lumi paralele, nobile, stranii, fascinante şi care, citindu-i cărţile, devin surprinzător de apropiate”.

George Banu se situează între Prospero şi Ariel”, completează Felix Alexa, despre amestecul de poezie şi frumuseţe, de mister şi de rafinament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.