La Radio România Actualităţi: Huţa pe schiurile unui purtător de cuvânt

Matinal de pomină cu Turcan şi primarele de Sinaia

Ce le putea pune Moşul sub brăduţ ascultătorilor Matinalului de la Radio România Actualităţi, în ajun de Crăciun, decât inedita surpriză a unui interviu zaharos cu Valeriu Turcan, purtătorul de vorbe al lui Traian Băsescu? Moşul care ni l-a adus pe Turcan pe undele hertziene nu a fost cel tradiţional care vine sâmbăta aceasta, ci Moş Gerilă! Şi ce surpriză şi mai mare a mai adus Moş Gerilă la RRA? Pe Vlad Oprea, primarul de Sinaia, în dialog cu Turcan. Nici moderatorul, nici cei doi nu au spus că dincolo de relaţia amicală actuală a fost şi una profesională: Turcan i-a făcut campania electorală din 2004 lui Oprea.

Dacă de la microfonul RRA se aud de obicei eseuri, alteori panseuri, de data aceasta s-au auzit … panseluţe. Cu gingaşa şi duioasa floricică cel mai adesea mov pot fi comparate spusele omului de pe lângă lungul birou al lui Traian Băsescu. Dacă era cineva ferm convins de genialitatea şi umanismul lui Băsescu, a ratat ocazia, neascultând emisiunea de la RRA, de a primi confirmarea duioasă de la domnul purtător de cuvânt al şefului statului.

Smiorcăieli de potentat şi de ducător de mapă de potentat s-au auzit tot timpul glumei radiofonice care l-a avut drept protagonist pe V.T. Şi au fost de genul: „Vai! Nu am timp liber”, „Am foarte puţin timp liber din păcate”.

Realizatorul matinalului, altfel un apreciat jurnalist de radio, îl încolţise cu întrebări clare şi la obiect: „Ştiu că sunteţi un excelent schior”. Aşa s-a născut văicăreala domnului consilier de stat de la Cotroceni.

Vorbind de T. Băsescu, Turcan a fost aboslut … îngrozitor de decent în aprecieri la adresa celui care îi semnează lună de lună statul de plată:

„Are o excepţională capacitate”,

„Extrem de foarte bine”,

„Formidabila poziţie”,

Pentru CSM „a avut un mesaj corect şi foarte clar”.

Diaolgul Turcan-Vlad Oprea a fost chintesenţa candorii umane şi parcă era o varianta radiofonică a emisiunii TV „Surprize-Surprize”:

„Îl salut pe domnul primar”;

„Îl salut pe domnul Valeriu Turcan”;

„Îl aştept pe domnul Turcan la Sinaia să pună în picioare schiurile”.

Radio România Actualităţi poate liniştit să inagureze, după această emisiune, rubrica „P’asta o spune Turcan”. Iată o viziune adâncă spusă de Turcan despre anexa politică a lui Traian Băsescu, PDL:

„Primarii PDL au schimbat din temelii faţa României”;

„PDL are primari extraodinari”.

Şi încă una, care spusă de unul de-ai lui Băsescu, poate fi inclusă în categoria:” Asta sună ca Dracu’ „:

„PDL promovează valori creştin-democrate”.

De vreţi să ştiţi, aflaţi cam cum se derulează formidabila relaţie Cotroceni – televiziuni, V. Turcan vine cu muuult drag în întâmpinarea dumneavoastră, arătând cum îl deranjează de trebile casnice mass-media:

„Seara când spălăm copilul, sună câte o doamnă de la o emisiune:”Ştiţi, dezbatem cutare subiect, aşteptăm o reacţie”. În loc să ne sune mai devreme… Nu poţi răspunde pe loc”.

Despre cum reflectă televiziunile, eterna obsesie a Cotrocenilor, realitatea acestor vremuri, zisa domnului Turcan e memorabilă şi arată fără să vrea poate cât de tare supără adevărul prezentat de jurnalişti:

„Nu e corect să spui „Vin inundaţiile !” când ştii că afară în mod sigur o să plouă !”

Obsesia cu televiziunile e una accentuată la Cotroceni: „Există posturi de televiziune care nu-şi doresc un dialog cu noi”.

În lanţul evocărilor lui Turcan la RRA, în care au curs laudele şi aprecierile, oricui îi era lesne să se simtă ca la dialogul Eugeniei Vodă cu marea Herta Muller.

În loc de încheiere, redăm finalul apoteotic al gazdei emisiunii al cărei musafir a fost Turcan:

„A fost o adevărată plăcere să îl avem studio pe domnul Valeriu Turcan”.

Aferim!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.