La Romgaz va fi numit manager privat un fost angajat

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat luni numele noilor directori generali de la Transgaz şi Romgaz: Petru Văduva, respectiv Virgil Metea. Cele două propuneri trebuie aprobate oficial şi în AGA.

În cazul Transgaz, Adunarea extraordinară a acţionarilor nu a putut să ia astăzi nicio decizie, deoarece nu s-a întrunit cvorumul necesar. Prin urmare, şedinţa în care va fi aprobat noul manager privat a fost amânată pentru mâine.

În prezent, director general al Ţiriac Holdings, Petru Văduva a absolvit un MBA la Yale Business School din SUA şi are experienţă de management în domeniul investiţiilor financiare. El are domiciliul în SUA şi a revenit în România ca director de investiţii la Intreprid GEM, iar din 2009 este CEO al Ţiriac Holdings. La momentul respectiv, presa a relatat că Văduva este cunoscut mai mult în străinătate decât în România deoarece a ocupat poziţii cheie în băncile de investiţii JPMorgan şi Bear Stearns, precum şi în companii ca Renaissance Capital, Caspian Securities, SEB Investment Mgt, CLSA London şi UralSib. La Moscova a condus diviziile de brokeraj şi de business internaţional din casa de brokeraj UralSib.

Din Consiliul de administraţie al SNTGN Transgaz SA mai fac parte trei persoane propuse de Ministerul Economiei: Radu Ştefan Cernov (avocat, fost asociat al ministrului Dan Şova, la firma Şova&asociaţii); Mihaela Preda (director la OPSPI) şi Ion Sterian (reprezentant al statului în AGA a Transgaz, numit de PNL), plus economistul Claudiu Liviu Doroş, propus în CA de către SIF Moldova. Cele cinci propuneri au fost anunţate la începutul lunii aprilie.

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” S.A. este deţinută în proporţie de 73,5% de stat, prin Ministerul Economiei. Fondul Proprietatea S.A. deţine 15% din capitalul social, iar 11,5% alţi acţionari.

La Romgaz, manager privat va fi un fost angajat

În cazul Romgaz, noul director general va fi cel mai probabil Virgil Metea, după cum a anunţat tot ministrul delegat pentru Energie. Metea a fost şef-serviciu dezvoltare la Romgaz, în perioada 2001-2002. Din 2003 a ocupat postul de director general la Distrigaz Nord/Eon Gaz România. În prezent, el este director general al E.ON Gaz Distribuţie.

Virgil Metea a absolvit Institutul de Petrol şi Gaze Ploieşti în 1985 şi un MBA, în 2010, la ASE Bucureşti.

Salariile directorilor din companie ajung şi la 14.000 de lei pe lună.

Romgaz SA este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din România, în care statul, prin Ministerul Economiei, este acţionar majoritar, cu 85%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.