La Sălişte, judeţul Cluj, pădurea-i jefuită ca în vestul sălbatic

Raportul Curţii de Conturi privind administrarea pădurilor de stat în perioada 2010-2013, trimis parlamentarilor români, scoate la iveală un adevărat dezastru ecologic. Potrivit acestui raport, fondul forestier al României s-a redus de la peste 38% înainte de 1989 la 27,33 % din suprafaţa ţării în prezent. Surse din cadrul Ministerului Pădurilor afirmă că, prin publicarea acestor cifre, oficialii români vor să dea bine în ochii UE, luând în calcul şi locuri în care nu există pădure, doar vegetaţie forestieră, adică puieţi de câţiva centimetri înălţime. Începând cu 1991, pădurile au fost retrocedate numai pentru a fi tăiate, de pe teritoriul ţării noastre dispărând circa trei milioane de hectare. Specialiştii afirmă că, până în anul 2005, s-au tăiat peste 20 de milioane de metri cubi de lemn.

Doar anul trecut s-au restituit 16.000 de hectare de pădure. În perioada la care face referire raportul Curţii de Conturi, paguba rezultată din tăierile ilegale de pădure este de 355 de milioane de lei, amenzile aplicate fiind doar de 63 de milioane de lei.

Un calcul rece arată că în România s-au tăiat ilegal trei hectare de pădure în fiecare oră. rtaşi la dezastrul ecologic sunt politicieni, poliţişti şi silvicultori, adică exact cei care ar fi trebuit să intervină, să oprească tăierile ilegale de pădure.

Masacru ecologic

Dezastrul se vede cu ochiul liber şi în Cluj, judeţ în care autorităţile locale au dat o nouă dimensiune zicalei româneşti “s-a furat ca-n codru”. La sfârşitul anului trecut, EcoAssist, un ONG care activează în domeniul protecţiei mediului, constata că în judeţul Cluj s-au raportat prejudicii de 70 milioane de lei din tăierea ilegală a pădurilor.

„Aici erau dosare penale deschise încă dinaintea acţiunii noastre. Am constatat un prejudiciu evaluat la suma de 70.470.296,00 RON, cea mai mare pagubă pe care noi am depistat-o cu ajutorul hărţii tăierilor de păduri, de aceea, personal am concluzionat că în Cluj a fost precum în vestul salbatic. În timpul acţiunii noastre s-au dat două sancţiuni contravenţionale în timpul acţiunii de pe teren în valoare 4000 RON şi confiscarea a 12.5 m.c. lemn rotund în valoare de 1500 RON”, declara Liana Buzea, preşedinte EcoAssist şi fondatorul Hărţii tăierilor de păduri (vezi foto) la sfârşitul anului 2013.

Sătenii din Sălişte, o localitate aflată la numai 20 de km de municipiul Cluj Napoca în comuna Ciurila, spun că zicala de mai sus nu mai este valabilă, pentru că nu mai există codru. Pe parcursul anului trecut, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj a fost asaltat de sesizări ale localnicilor care atrăgeau atenţia asupra modului în care sunt jefuite pădurile din zonă. Oamenii spun că hoţii, localnici rromi, români şi afacerişti din zonă, au tăiat ilegal peste 150 de ha de păduri de stejar, mesteacăn şi alte esenţe tari.

Jaf pe mâna poliţiştilor, sub ochii pădurarilor şi ai primarului

Noiembrie 2014. La faţa locului, în împrejurimile comunei Sălişte, peisajul este selenar. Dealuri întregi au fost chelite de drujbele infractorilor. Pentru a vedea grozăvia, trebuie doar să iei urma rumeguşului lăsat de maşinării. Ici-colo, cioturile rămase după tăieri şi grămezile de crengi aruncate pe marginea drumului sunt dovada neputinţei autorităţilor de a face faţă jafului. Pe hoţi nu i-a interesat decât trunchiul rotund al arborilor. Sătenii spun că decopertările au fost făcute de infractori, cei mai mulţi de origine rromă, pe mână cu şefii de post, poliţiştii, pădurarii şi cu primarul. Furtul se petrece în zone mai greu accesibile, unde telefoanele mobile nu au semnal, iar maşinile obişnuite îşi fac loc cu greu. Pădurea constituită mai ales din arbori de esenţă tare este tăiată şi vândută ca lemn de foc. Cu toate acestea, locanicii spun că au surprins infractorii “la lucru” şi au sesizat la timp autorităţile. Poliţiştii şi jandarmii nu au venit sau au ajuns prea târziu. Uneori, cei care au sesizat furturile din pădure au fost ameninţaţi cu moartea de către jefuitori. Sătenii spun că pădurarii s-au îmbogăţit subit, având acum turme de oi şi maşini de lux.

Eu am fost odată la Poliţie şi am zis: «Păi domne ce facem că iar…». Zice către mine: « Ia, ce scrie aicea? Eu nu-s pădurar, io-s poliţai»“, povesteşte un sătean despre demersurile sale pe lângă autorităţile locale.

Sancţiunile nu sunt pentru hoţi

Lângă Sălişte s-au ridicat numeroase vile şi pensiuni, s-au construit terenuri de golf, dar afaceriştilor din zonă nici că le pasă de plămânii Clujului. Sătenii spun că centralele pensiunilor sunt alimentate cu lemn furat din pădure de ţigani. Despre prejudiciul adus mediului, despre atentatul la aer curat, la un mediu sănătos, silvicultorii, poliţiştii, afaceriştii şi politicienii nu vor să ştie. În presa centrală s-au tras numeroase semnale de alarmă despre modul în care sunt administrate pădurile statului de către Regia Naţională a Pădurilor. O instituţie-mamut, care îşi protejează angajaţii corupţi.

Sătenii din Sălişte au întocmit chiar o listă cu protectorii jefuitorilor de pădure: Popa Cristian – primar, Vlad – şef de post, Moldovan Ioan – ajutor şef de post, Florea Dorel – satul Sălişte, comuna Ciurila, Boitor Gheorghe – localitatea Crăieşti, comuna Petreşti, Ghiţă – Ţucudeni – comuna Crăieşti, Rusu – basarabean din Ciurila, alţi ţigani posesori de căruţe.

Ca să nu mai treacă prin sat pe la noi, merea pe la Hagău şi venea prin Sălceşti, prin Ciurila, unde-i şef de post, poliţie şi venea roată. Atâta o fost legătura încâlcită de nu o putut nimeni să ieie nicio măsură! N-o luat de fel mă, nici Poliţia, nici Primăria!”, povesteşte cu năduf unul dintre săteni despre modul în care autorităţile locale îi protejează pe jefuitori.

Dacă localnicii au sesizat autorităţile, tot ei au fost cei amendaţi.

Ne-am căutat duşmani. Cu păduraru’… ştie.” / „L-o prins că şi-o luat lemne de la capătul pământului şi i-o dat amendă !” / „Două tufe de alun aşa ca mâna le-am tăiat.” “Mi-o dat amendă, mi-o luat drujba şi o făcut circ. Să mă bată! Ioi de capul meu!”

În urma numeroaselor sesizări ale localnicilor, senatorul independent Valer Marian, originar din judeţul Cluj, a depus în data de 17.03.2014, în Senatul României, Întrebarea cu titlul: “Defrişarea ilegală a pădurii comunale din Sălişte judeţul Cluj”, prin care cerea să i se comunice dacă autorităţile în drept au efectuat acţiuni de control în zonă în ultimii doi ani şi dacă s-au luat măsuri pentru stoparea jafului, recuperarea prejudiciului şi pentru pedepsirea vinovaţilor. Atât Ministerul Afacerilor Interne, cât şi Departamentul pentru Ape Păduri şi Piscicultură au răspuns că au derulat zeci de controale şi verificări amănunţite, soldate cu amenzi nesemnificative (56 de acţiuni de control, trei infracţiuni silvice, 21 contravenţii silvice vezi documentele ataşate). Cât despre dosare penale sau vinovaţi, nicio vorbă. Jaful continuă.

Imagini cu jaful din pădurea Săliştei pot fi urmărite la următoarele adrese: http://youtu.be/rgi3rCuZZAs, http://youtu.be/5v2GLb8SXAE, http://youtu.be/2mbY8CjdFG8, http://youtu.be/LzEj6eqr3AY, http://youtu.be/c_nZFd3trHc, http://youtu.be/OkwPMs4t8Hc, http://youtu.be/JTTv72AHRMM, http://youtu.be/-MP9DtQEslU, http://youtu.be/JZSn6m0wc14, http://youtu.be/1SBgKFwEpoU, http://youtu.be/CV2aOK4-1×8.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 146 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.