La umbra cinematografului în floare

După isteria de la Cannes, mai ales cea a ediției trecute, Karlovy Vary pare un tărâm al unei liniști nefirești pentru un mare festival. Nu-ți vine să crezi că se mai poate trăi atât de așezat, fără spaime, fără controale la intrarea în săli ca la aeroporturi, fără nervozitatea lungilor așteptări, fără interdicții de tot felul.

Când am ajuns, împreună cu alți câțiva critici invitați, în holul hotelului Thermal, centrul festivalului, pentru a ne ridica acreditările, tocmai se curăța covorul roșu, pe care urmau să calce, peste trei ore, oaspeții galei de deschidere. Ne-am târât valizele fără ca nimeni să se uite urât, să ne bruscheze. Sper să nu supăr zeii și acest colț de lume să nu fie atins de aripa răului acestui secol.

Uma Thurman și Casey Affleck, Globuri de Cristal

Bănuiesc că cei doi oaspeți de seamă ai festivalului, Uma Thurman și Casey Affleck, au simțit acest privilegiu al lipsei de încordare, pentru că, cel puțin vedeta din Kill Bill, pe care am mai avut prilejuri să o cunosc, mi s-a părut mai destinsă ca oricând. Poate de aceea ținuta ei a fost incredibil de simplă, iar machiajul – aproape inexistent. A fost emoționantă pe scenă, ținând în mână trofeul Globul de Cristal oferit de președintele Jiri Bartoska, atunci când și-a rezumat viața: „Am intrat în lumea filmului la 16 ani, acum am 47, ceea ce înseamnă că 31 de ani i-am dăruit publicului. Cunosc doar o parte din el, de aceea îmi place să călătoresc, de aceea mă aflu aici, pentru a fi mai aproape de cei pe care nu-i știu. Într-o epocă în care se vorbește mult, în fapt, comunicăm foarte puțin“. Într-un fel, Casey Affleck, distins cu același premiu, i-a continuat ideea: „La un moment dat, în meseria noastră, te resemnezi la gândul că facem lucruri pe care, probabil, mulți oameni nu le vor vedea niciodată. De aceea sunt aici, în acest loc minunat, pentru a împărți cu dumneavoastră ceea ce, altfel, poate ar rămâne necunoscut pentru mulți“.

Trei titluri românești în principalele secțiuni

Dacă mai era nevoie de un argument proaspăt al prestigiului de care se bucură festivalul de la Karlovy Vary, acesta ar putea fi însuși sejurul lui Casey Affleck (precedat în timp de Robert De Niro, Michael Douglas, Robert Redford, Richard Gere), cel mai nou deținător de Oscar, pentru Manchester by the Sea. A venit nu numai pentru a-și onora premiul, ci și pentru a prezenta cel mai recent film al său, A Ghost Story, unul dintre succesele marca Sundance, realizat de David Lowery. Împreună, vor susține astăzi o conferință de presă. Sper să înceapă la timp, altfel se va suprapune cu premiera filmului nostru Marița, așteptatul debut al lui Cristi Eftime, unul dintre cele trei titluri românești aflate în principalele secțiuni ale festivalului: Breaking News al Iuliei Rugină în competiție, Ouăle lui Tarzan, de Alexandru Solomon, la Documentare, și amintitul prim film Marița, inclus în The East of the West, compartiment dedicat unor autori aflați la primul sau al doilea film, cineaști din Europa Centrală și de Est, din Balcani, Turcia și unele țări ale fostei Uniuni Sovietice.

Un festival ocolit de tinerii noștri cineaști

Se cuvine de menționat că, anul acesta, jumătate din filmele Competiției sunt și ele opera primă, un alt indiciu al prestigiului festivalului. Un debut a deschis seria, Bărbații nu plâng, de Alen Drijevic (Bosnia și Herțegovina), dramă șocantă despre sechelele războiului. Mă bucur că, pentru cel de-al treilea film al său, Breaking News, cel dintâi exercițiu lung, în registrul grav, după seria comică Love Building, Iulia Rugină a candidat la Karlovy Vary. Chiar dacă este un festival de categoria A, unii dintre tinerii noștri cineaști îl ocolesc. Hrăniți cu mitul Cannes-ului, își păstrează operele pentru liga seducției supreme. Croazeta, Croazeta, hai și Berlinul, fie și un Locarno. Veneției i s-a dus buhul că nu ne vrea. S-au dus vremurile când, modest, Cristi Puiu își ducea Marfa și banii la Salonic și lua Premiul Fipresci. A fost demult, prin 2001. Dar asta este o altă poveste.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magda Mihailescu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.