La vânătoare de leoparzi la Festivalul de Film de la Locarno

Un festival al filmului de frontieră

Cea de 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Locarno îl va avea ca director artistic pe tânărul torinez Carlo Chatrian, în vârstă de 42 de ani, care şi-a propus să aducă în prim-plan cinema-ul de autor, atât cu nume consacrate, dar şi cu noi descoperiri, o selecţie de filme spectaculoase care vor fi proiectate în Piazza Grande, ce poate primi 8.000 de persoane.

Ediţia din acest an a Festivalului balansează între acţiune şi comedie, înr-un cinema de frontieră. Va fi un spaţiu de întâlnire pentru filme cu stiluri diferite.

Chiar şi în perioada de criză, la Locarno s-a lansat concursul pentru Palatul Cinema-ului, în valoare de 32 de milioane de franci elveţieni, care se va deschide în 2015.

Actriţa Saoirse Ronan, starul din Mary Queen of Scots

Interesante se anunţă şi întâlnirile cu Sergio Castellitto, cu Victoria Abril, actriţa preferată a lui Almodovar, care va fi prezentă şi în pelicula “Legami”, în regia lui Pedro. Frumoasa Jacqueline Bisset va povesti din timpurile de aur ale Hollywoodului, cât şi despre marii actori alături de care a filmat, de la Steve McQueen la Sean Connery, de la Paul Newman la François Truffaut. Ea va prezenta “Bogate şi faimoase”, ultimul film al lui George Cukor, căruia îi este dedicată o retrospectivă.

Vor fi omagiaţi şi splendida actriţă Faye Dunaway, Douglas Trumbull şi Christopher Lee.

Werner Herzog va primi “Leopardul de Onoare”. “Premiul pentru întreaga carieră” va fi oferit unor regizori foarte diferiţi unul de altul, Otar Iosseliani şi Sergio Castellitto.

Pentru fanii filmelor horror englezeşti ale anilor ’70, vor sosi Sir Christopher Lee, legendarul Dracula, dar şi regizorul “cel mai nebun al lumii”, Werner Herzog. Vor fi proiectate pelicule de la “Fitzcarraldo”, la “Nosferatu” şi “Aguirre”.

Victoria Abril şi Francisco Rabal în Legami

Deschiderea va avea loc cu un thriller de super acţiune despre agenţii anti-drog, “Two Guns”, al producătorului şi regizorului islandez Baltasar Kormakur, avându-i ca protagonişti pe Denzel Washington şi Mark Wahlberg.

Jennifer Aniston, însoţită la festival de ultimul ei prieten, Justin Theroux, apare în pelicula “We’re the Millers” (Noi suntem familia Miller), în regia lui Rawson Marshall Thurber, o comedie în care un vechi traficant de marijuana îşi creează o aşa-zisă familie pentru a-şi acoperi traficul la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. O surpriză, Jennifer interpretează rolul unui stripper. Alături de ea evoluează şi Emma Roberts, Jason Sudeikis şi Ed Helms.

Corneliu Porumboiu este aşteptat la Locarno cu o premieră mondială

Dintre italieni, să-i amintim pe Jasmine Trinca în distribuţia filmului francez “Une autre vie”, pe Pippo Delbono, care prezintă în concurs “Sangue”, o peliculă autobiografică ce povesteşte întâlnirea dintre un artist de teatru şi cinema, budist şi seropozitiv, cu un fost tâlhar ieşit din închisoare, care hotărăsc împreună de a-şi retrăi pasiunile şi neliniştile, dar şi pelicula “La variabile umana”, în regia lui Bruno Oliviero, cu Silvio Orlando şi Giuseppe Battiston.

La Locarno va putea fi văzută Gillian Anderson în filmul “Mr Morgan’s Last Love”, de Sandra Nettelebeck, o comedie romantică cu Sir Michael Caine.

Omagiu lui Fay Dunaway. Aici în pelicula Chinatown a lui Polanski

În anul în care punk-ul domină oriunde, de la modă la expoziţia de la “Met” din New York, este proiectată şi pelicula britanică “Exhibition”, de Joanna Hogg, povestea despre destrămarea unui cuplu. Protagonistă este Viv Albertine, chitarista mitică a trupei punk “Slits”.

Pentru amanţii comediei englezeşti stil “Notting Hill” sau “Patru căsătorii şi o înmormântare” ori “Bridget Jones”, interesantă va fi întâlnirea cu o altă comedie romantică, “About Time”, de Richard Curtis, avându-i ca interpreţi pe Rachel McAdams, Bill Nighy şi Domhall Gleeson. Eroul descoperă că poate călători în timp şi această putere îi oferă şansa de a-şi găsi logodnica ideală.

Jennifer Aniston în Noi suntem familia Miller

Concursul va fi constituit din 20 de filme, dintre care 18 în avanpremieră mondială, cu o prezenţă semnificativă a cinema-ului asiatic, fiind etalate noile filme semnate de Shinji Aoyama, Kiyoshi Kurosawa şi Hong Sang-soo. Vor mai putea fi vizionate “What Now? Remind Me” de Joaquim Pinto, “Educaçao Sentimental” de Júlio Bressane, din Brazilia, “El Mudo” de Daniel şi Diego Vega, din Mexic, “Feuchtgebiete” al regizorului David Wnendt, din Elveţia, “Gare du Nord”, de Claire Simon, coproducţie Franţa-Canada, “L’Etrange couleur des larmes de ton corps” de Hélène Cattet şi Bruno Forzani, coproducţie Franţa-Belgia-Luxemburg, “Mary, Queen of Scots”, în regia lui Thomas Imbach, coproducţie Elveţia-Franţa, şi “Short Term 12”, în regia lui Destin Cretton din Statele Unite…

Secvenţă din pelicula The Chapman Report, prezentată în retrospectiva George Cukor

Şi tot în competiţie figurează spaniolul Albert Serra cu “Story of My Death”. Acţiunea se petrece în perioada de trecere de la secolul al XVIII-lea, cu Iluminismul şi Raţionalismul lui, la cel următor, dominat de Romantism şi obscurantism. Două personaje întrupează cele două lumi: Casanova şi Dracula.

Este aşteptată şi reîntoarcerea francezului Emmanuel Mouret, cu pelicula “O altă viaţă”, unde pot fi reîntâlniţi Virginie Ledoyen, Jasmine Trinca şi Joey Star.

Michael Caine şi Clemence Poency în Mr. Morgan’s Last Love

Un alt titlu este “L’experience Blocher”, în care personajul care se alătură mişcării de extremă dreaptă devenind antieuropean şi xenofob, film al documentaristului elveţian Stephane Bron, care vorbeşte despre Europa acestor ani.

Juriul competiţiei va fi prezidat de Philippin Lav Diaz, care va prezenta într-o ediţie specială şi filmul său “Norte, fin de l’histoire”.

Festivalul se va închide cu pelicula “Sur le chemin de l’ecole” a francezului Pascal Plisson, un documentar concentrat pe povestea a patru băieţi din diferite părţi ale lumii: Kenya, Maroc, sudul Indiei şi Patagonia.

Producţii româneşti în competiţie

Şerban Pavlu în Roxanne

Pelicula “Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolismul” a regizorului Corneliu Porumboiu va avea premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de la Locarno, alături de alte 19 titluri. Filmul de 93 de minute îi are pe afiş pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol şi urmăreşte relaţia complexă dintre un regizor şi actriţa din filmul său.

Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. A luat premiul pentru debut Camera d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru „A fost sau n-a fost?”, o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea “Un Certain Regard”, în 2009, cu „Poliţist, adjectiv”. Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii “Un Certain Regard”.

Secvenţă din About Time

Pelicula “Roxanne”, debutul în lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, selectată în secţiunea competiţională “Cineasti del presente”, dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea film, din cadrul Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, va avea premiera pe 16 august.

Festivalul de la Locarno va debuta săptămâna viitoare, pe 7 august, şi se va desfăşura până pe 17 august.

Premiera mondială a celui mai recent lungmetraj produs de Hi Film va avea loc vineri 16 august, ora locală 11.00, în prezenţa regizorului Valentin Hotea, a producătorului Ada Solomon, a actorilor Diana Dumbravă, Şerban Pavlu, Anghel Damian.

Pippo Delbono în lungmetrajul Sangue

“Roxanne” spune povestea lui Tavi Ionescu, 38 de ani, căruia încă îi place să copilărească. El îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi totul se va complica însă din ziua în care se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate.

Din distribuţia filmului fac parte actorii Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Valeria Seciu, Corina Moise.

Scenariul filmului este scris de Ileana Muntean şi Valentin Hotea, iar imaginea poartă semnătura lui Alexandru Sterian.

Jacqueline Bisset vorbeşte la Locarno despre vedetele Hollywoodului

Valentin Hotea a absolvit regia de film la UNATC în 1995 şi a regizat mai multe scurtmetraje, printre care “Unde mergi tu, mielule?”, “Şi ce dacă?”, “Meditaţia”, şi două documentare – “D’ale Bucureştilor” şi “Lucy Castle-Hotea”.

După premiera mondială de la Locarno, a doua zi, pe 17 august, “Roxanne” va fi proiectat pentru prima dată în România. Evenimentul va avea loc în închiderea Festivalului Internaţional de Film Anonimul de la Sfântu Gheorghe. Lungmetrajul lui Vali Hotea va ajunge în cinematografele din România în această toamnă, pe 11 octombrie. “Roxanne” va fi distribuit de compania Parada Film.

Films Boutique va fi distribuitorul internaţional al filmului “Roxanne”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.