LafargeHolcim ar trebui să vândă 43% din capacitatea de producţie din România

Grupul LafargeHolcim, care va rezulta din fuziunea producătorilor de ciment Lafarge şi Holcim, ar trebui să vândă o mare parte din active în mai multe ţări pentru a se alinia legilor concurenţei, între care şi 43% din producţia din România, potrivit estimărilor Deutsche Bank, citate de WSJ, scrie MEDIAFAX.

Producătorii de ciment Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) au anunţat luni că vor fuziona, creând cel mai mare conglomerat din lume în domeniul materialelor de construcţie, cu afaceri anuale de 43 miliarde de dolari, o capitalizare de piaţă estimată la 50 miliarde de dolari şi operaţiuni în întreaga lume, de la Germania şi Franţa la Brazilia şi India.

Companiile estimează că vor fi nevoite să vândă active care generează venituri anuale de aproximativ 5 miliarde euro, pentru a se alinia legilor anti-monopol şi a obţine astfel avizul autorităţilor pentru tranzacţie.

Aproximativ două treimi din vânzările de active planificate vizează operaţiuni din Europa, au precizat cele două companii.

Holcim şi Lafarge s-au arătat încrezătoare că vor putea aplana orice conflict cu autorităţile pentru concurenţă.

Fuziunea trebuie aprobată de adunarea extraordinară a acţionarilor Holcim, de Comisia Europeană şi de autorităţile pentru concurenţă din statele unde noul grup are operaţiuni.

„Vom începe imediat discuţiile cu Comisia Europeană şi alte autorităţi de reglementare”, a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va fi CEO-ul noii companii.

Analiştii Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, constată într-un raport citat de Wall Street Journal (WSJ) că operaţiunile LafargeHolcim ar avea o cotă de piaţă de peste 50% în opt ţări. De asemenea, în alte 12 state, grupul ar înregistra cote de piaţă ridicate.

Astfel, fuziunea ar impune vânzarea unor unităţi de producţie din Franţa, Canada, Ecuador, Serbia, România, Ungaria, Maroc şi Filipine, pentru a aduce cotele de piaţă ale LafargeHolcim din aceste ţări sub pragul de 40%, nivel care ar putea fi considerat satisfăcător de către autorităţi, potrivit Deutsche Bank.

În România, noul grup ar fi nevoit să vândă 43% din capacitatea de producţie pentru a obţine avizul autorităţilor, potrivit estimărilor Deutsche Bank.

Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.

Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor, şi îşi derulează activitatea în aproximativ 40 de situri industriale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.