Lăsaţi-mă dracului cu SIPA voastră. Justiţia are multe alte probleme

Chestiunea cu SIPA este aşa:

Dacă acolo există informaţii despre judecători/procurori corupţi, este normal să-i ştim; nu văd nici un secret aici.

Dacă au fost persoane dintre noi – judecători, procurori, grefieri etc. – care au sesizat fapte de corupţie, nu văd aici nici un secret. Nici cei „acuzaţi” nu trebuie ţinuţi la secret, ba dimpotrivă; iar „acuzatorii” trebuiau/trebuie să-şi asume răspunderea pentru ce declară. Mai mult, nu era nevoie de un serviciu secret pentru aceste declaraţii/reclamaţii/dezvăluiri. „Bunii cetăţeni” care aveau ceva de reclamat ar fi trebuit să se adreseze organelor abilitate: poliţie, parchet, instanţe, guvern, CEDO, Haga, treaba lor.

Dacă au existat turnători nenoriciţi care au făcut „poliţie politică” în sensul CNSAS, adică au mîncat rahat despre unii şi alţii la modul gratuit (sau plătit) şi inventat – cu atît mai mult trebuie să-i ştim şi pe aceştia.
În fine, despre cei ce au imaginat, creat, condus, dirijat acest caraghios serviciu secret, idem: să ştim totul despre toţi; de ce ar fi secret?

(Paranteză: cu ani în urmă, o colegă a zis aşa: secretele sînt de trei feluri: militare, comerciale şi intime. Atît. Nu pot să uit această vorbă, şi nu pot să imaginez altfel de secrete într-o societate democratică şi liberală.)

Concluziile mele sînt simple şi ferme:

Această arhivă trebuie desigilată, descuiată şi scoasă pe „piaţă”, pe piaţa media, fără nici o oprelişte, dar sub pază severă faţă de cei care ar vrea să ascundă anumite informaţii.

Şi cu asta, gata: noi, societatea, guvernul, ministrul justiţiei, partidele politice, presa liberă şi cea aservită – toţi trebuie să trecem la rezolvarea problemelor reale, concrete şi presante ale justiţiei, ca de exemplu:

– avem o constituţie imperfectă;

– avem o inflaţie legislativă tulburătoare de cap;

– trei sferturi din legislaţie reprezintă ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă care nu au răspuns nici unei urgenţe, dar nu au fost emise de organul legislativ, ci de altul;

– avem un cod civil plin de instituţii inventate sau copiate de pe alte meleaguri – ăsta e păr la ceas, nu deranjează pe nimeni, dar să vedeţi ce urmează:

– avem coduri penale pline de prostii, dar în afară de Curtea Constituţională nimeni nu s-a gîndit că trebuie făcut ceva;

– avem un cod de procedură civilă de-a dreptul idiot şi criminal, care îşi bate joc zilnic de toată lumea: căuzaşi, avocaţi, judecători şi grefieri, iar de acesta nu s-a ocupat nimeni, nici măcar marii constituţionalişti. Eu mă mir ca tîmpitul de ce nu fac grevă toţi ăştia, mai ales avocaţii, şi nu blochează o activitate care şi aşa este înţepenită, de vreme ce la fiecare pas se anulează cereri, iar o ordonanţă preşedinţială primeşte termen după cîteva luni – şi cîte, cîte altele.

Iar pe noi ne freacă grija SIPA, şi ascultăm cursurile universitare ale domnului ministru, care ne spune ce/cît/cum/cînd va desecretiza, pe ce temei legal, cu ce precauţii procedurale şi în cîţi ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Jud. Gheorghe Morosanu 3 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.