×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:09
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Cum a ajuns în fruntea DNA
Laura Codruța Kovesi – de la glorie la decădere
Doamna de Fier, gânditoare pe drumul înfundat al politicii
Doamna de Fier, gânditoare pe drumul înfundat al politicii

Laura Codruța Kovesi este procurorul-șef al celei mai temute instituții publice din România – Direcția Națională Anticorupție. Instituție ce dă bătăi de cap și face zile negre multor politicieni, funcționari de stat, înalți demnitari. În 2006 era numită Procuror general pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind prima femeie cel mai tânăr Procuror general din istoria României și singurul funcționar public care a deținut această funcție pe toată durata mandatului său.

Din 2013, când a ajuns la conducerea DNA, au fost puși sub urmărire penală primari, parlamentari, miniștri și chiar un prim-ministru, în persoana lui Victor Ponta, tocmai cel care a nominalizat-o. La bilanțul instituției din 2015, Kovesi declara că, „în dosarele trimise în judecată, banii dați mită au fost de 431 milioane euro“.
Kovesi continua tradiția familiei sale. Tatăl, Ioan Lascu, a deținut timp de 30 de ani, între 1980 și 2010, funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș. Și fratele ei, Sergiu Lascu, este din 2010 director general adjunct al Direcției Tehnologia Informației și Comunicare al uneia dintre companiile strategice ale statului român, Transgaz.

Într-un sondaj realizat în septembrie 2015 de către INSCOP Research, se arată că 61,2% din români aveau încredere în DNA.

Cum a ajuns Laura Codruța Kovesi în fruntea DNA

Declarații hotărâte, pozitive, pline de încredere și speranță

Victor Ponta, prim-ministru în 2013, explica felul în care sunt numiți procurorul general și șeful DNA:
„Am discutat cu președintele Băsescu dacă agreează această procedură prevăzută de lege, iar președintele mi-a confirmat faptul că da, agreează această procedură: ministrul propune, CSM avizează și preşedintele numeşte“.

Întrucât la acel moment postul de ministru al Justiției era vacant, propunerile au fost făcute de premierul Victor Ponta către Consiliul Superior al Magistraturii. În prealabil, el declarase că procurorul general şi şeful DNA urma să fie selectați în urma unei proceduri conduse de viitorul ministru al Justiţiei.

Ponta și-a justificat atunci decizia nominalizării Laurei Codruța Kovesi prin susținerea de care ea se bucura din străinătate: „Partenerii noștri europeni aveau nevoie de o garanţie că USL nu a venit la putere să pună mâna pe DNA ca să oprească anchetele anticorupţie“. Întrebat dacă o consideră „omul lui Băsescu“, Ponta a afirmat că nu ştie, adăugând: „Întrebaţi-o pe ea dacă e. Partenerii noştri europeni nu o cred omul lui Băsescu“, și a continuat: „Să renunţăm la teoria asta totuşi un pic copilărească, cum că ne plecăm în faţa partenerilor europeni. Nu ne obligă nimeni să ne plecăm, putem să facem ce vrem, dar atunci haideţi să nu ne mai plângem că nu suntem trataţi la egalitate, că nu suntem primiţi în Schengen, că nu avem mai multe fonduri europene. Dacă nu ne interesează Europa şi îi dăm cu flit….“

Doi ani mai târziu, în 2015, Victor Ponta bătea calea DNA-ului, anchetat în dosarul Turceni-Rovinari, alături de fostul senator PSD Dan Sova. Procurorii îl acuzau pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor.

„În ce o priveşte pe doamna Kovesi, pot să vă spun foarte clar că nu am niciun semn de întrebare şi nicio îndoială. Rezultatele obţinute de DNA sunt impresionante. Ba mai mult, pot să vă spun ca am semnat decretul de numire a doamnei Kovesi pentru un nou mandat de trei ani în fruntea DNA-ului (…) Sunt foarte mulţumit de rezultate, sunt foarte mulţumit de abordare şi am toată convingerea că DNA-ul va continua în forţă“, declara președintele Klaus Iohannis pe 6 aprilie 2016, când a semnat decretul prin care Kovesi era numită pentru un nou mandat de 3 ani la conducerea DNA.

Reacții adverse

Nominalizarea în 2013 a dnei Kovesi pentru șefia DNA de către premierul Victor Ponta l-a determinat pe liderul PNL Crin Antonescu să precizeze, în cadrul unei conferințe de presă: „În chestiunea propunerilor pe care Victor Ponta le-a făcut către preşedintele României, noi ne-am precizat punctul de vedere: NU suntem parte şi NU suntem de acord cu o înţelegere politică făcută cu Traian Băsescu. NU suntem de acord cu propunerea Laura Codruţei Kovesi (…)“. Această decizie luată de primul ministru este o premieră în istoria USL-ului: nu ne-am consultat asupra ei, ci ne-a fost comunicată. NU suntem parte la acest compromis, pentru că NU este o decizie pentru România. Numirea Codruţei Kovesi este un compromis, Victor Ponta crede că este un compromis pentru România“.

Chris Terheș, președintele Coaliției românilor din SUA împotriva corupției, susține, într-o postare pe Facebook din 6 ianuarie 2016, că numirea Laurei Codruța Kovesi nu a fost susținută din exterior spre interior, ci, dimpotrivă, lucrurile au stat exact pe dos:

„După luna ianuarie 2013 s-a început o campanie de lobby pe extern pentru promovarea Laurei Codruța Kovesi, care era la Bruxelles, ca fiind cea mai bună opțiune pentru conducerea DNA. Astfel, pe data de 26 februarie 2013 a avut loc o întâlnire în Congresul SUA, la care a participat o delegație din România. Alături de Cătălin Predoiu, în calitate de fost ministru al Justiției: Sorin Mîndruțescu (CEO, Oracle România), Alexandra Gatej (Presidential Economic Advisor; Exxon Advisor), Răsvan Radu (CEO, Unicredit Bank), Marcelus Suciu (Founder, Marty Caffe). Pe lista de invitați, la întâlnire era și Laura Codruța Kovesi. Aceasta nu a participat însă atunci, am auzit vorbindu-se intens, în discuții private, despre numirea ei la DNA“.

Și Tercheș a continuat: „Pe data de 9 aprilie 2013 Victor Ponta a numit-o (…) la DNA fără nicio procedură transparentă. Inițial, au fost proteste vehemente (…) În scurt timp însă, protestarilor li s-a «explicat» că e mai bine așa și au tăcut. Exact cum au tăcut în 2016, când Kovesi a fost numită tot fără proceduri transparente“.
În încercarea de a se disculpa, Victor Ponta îl atacă mai târziu, în 2016, pe Liviu Dragnea: „Numirea din 2013 a doamnei Kovesi am discutat-o amândoi, eu și Liviu, acum am rămas eu omul rău. Nu am fost doar eu, am fost doi“. La rândul său, Liviu Dragnea contracarează: „Numirea lui Kovesi la DNA s-a făcut de Ponta. Eu, Antonescu și Pivniceru, ne-am opus“, și a dat detalii: „Undeva, în primăvara anului 2013, în birou la Crin Antonescu, Victor Ponta, premier la acea vreme, a venit cu o hârtie în buzunar pe care erau trei nume: Tiberiu Nitu, Alina Bica și Codruța Kovesi… Mona Pivniceru a spus că nu va semna așa ceva și că preferă să își dea demisia. Ulterior, așa s-a și întâmplat. Eu nu am participat la nicio negociere care a generat acele nume“.

La rândul său, Elena Udrea, deputat PMP, spunea în 2016 cum a ajuns Kovesi la DNA: „Întorcându-mă strict la momentul în care am discutat cu domnul Ponta numirea doamnei Kovesi, am făcut-o din proprie iniţiativă pentru că îşi dorea foarte mult preşedintele Traian Băsescu să o numească pe doamna Kovesi la DNA şi pentru că domnul Ponta avea altă propunere şi pentru că nu se putea debloca situaţia în sensul dorit de domnul Traian Băsescu. Şi atunci, din proprie iniţiativă, am discutat cu domnul prim-ministru şi, repet, mi-a spus foarte clar: «Ok, treaba voastră. O să vezi că tu şi Băsescu veţi fi primii arestaţi de doamna Kovesi»“.

La începutul acestui an, și fostul deputat Sebastian Ghiță a făcut dezvăluiri spectaculoase cu privire la numirea lui Kovesi la conducerea DNA: „Ce nu s-a spus public până acum e faptul că Victor Ponta a fost şantajat pentru a o numi pe Laura Codruţa Kovesi. Practic, în faţa mea, Florian Coldea i-a spus că dacă nu o va numi pe Laura Codruţa Kovesi la DNA, atunci vizita pe care Ponta o avea programată în America, pentru a se întâlni cu Biden sau cu Obama, va fi anulată. Mai mult, lui Victor Ponta i s-a spus că anunţul cu privire la anularea vizitei va fi făcut în apropierea alegerilor prezidenţiale, iar chestiunea aceasta îl va distruge“.

Ce spune Laura Kovesi despre numirea ei la conducerea DNA

„Da, contribuţiile unor persoane la numirea mea, mai ales a celor cercetate de noi, a fost o temă în ultimii trei ani. La fiecare dosar nou deschis, auzeam că altă persoană a intervenit. Eu am fost numită într-o procedură stabilită de lege, lucram la Bruxelles, am fost sunată într-o zi, după ce informaţia că am fost propusă a apărut în spaţiul public, am fost sunată de un consilier al domnului Ponta, la acea vreme interimar la Justiţie, să îmi exprim consimţământul, apoi am fost contactată de CSM pentru a trimite documentele necesare în procedură, apoi am venit de la Bruxelles, m-am prezentat la interviu şi ulterior am fost numită în funcţie de preşedintele României. Restul sunt poveşti“.

Fotografie de pagină din volumul "Prădarea României", de Victor Gaetan şi Ciprian Nastasiu, Editura Compania, 2009

Giulia AnghelPublicat Duminică, 19 martie 2017
25869
 | 25
 | 89
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Speranta
0
Kovesi este singura speranta a tarii de a iesi din mocirla in care a impins-o coruptia din ultimele decenii, din pacate ea este singura si e atacata de toti hotii si banditii Romaniei. Singura nu poate face mult. Ar mai trebui cel putin 3-4 ca ea. Iar legea trebuie schimbata: hotii trebuie sa stea in puscarie pina returneaza toti banii furati, cu dobinda. O sa vedeti atunci cit de repede creste tezaurul tarii.
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
cititor
+2
Cel mai mare dusman al dnei Kovessi nu este coruptia ci gramatica limbii romane :in cele noua randuri ale propriei declaratii de mai sus face trei greseli evidente ...
Publicat Marţi, 21 martie 2017
+Răspunde
Speranta @ cititor
0
Tara arde si Cititor se piaptana
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
Octavian Pupaciosul
+5
Cum se explica cedarea petrolului si industriei petrochimice unor societati austriece, industria siderurgica si a aluminiului, acum distrusa dupa ce au intrat in posesia ei? Sa dai francezilor industria cimentului, distributia apei, gazelor si italienilor distributia energiei electrice? Indienii Bolivienii s-au revoltat cind capitalistii au vrut sa faca profit pa apa potabila, iar Romanii nici atat?? Presedintel tarii, premierul si ministrii, precum si parlamentarii sa accepte distrugerea industriei tarii, fabricile de avioane, masini grele, enorme, fabricile de tractoare, autocamioane si autobuze, pana la industria locala? Pe cine au slujit acesti tradatori ajunsi in posturi de comanda in tara, pentru ca ei nu au slujit poporul roman care a fost nevoit sa emigreze in alte tari? Tre facuta curatzene totala an Romania. Jigodiile astea capitaliste sorosiste au distrus totul, mai effectiv comparat cu bomba atomica sau o catastrofa naturala gen Fukusima. Nimic nu-i uitat. Nimic nu-i iertat. Atz loat inventar da la numitul soros, sa daramatzi Romania, jigodii capitaliste. Daia sa duce Romanul shi prefera puscaria in fatza paradisului sorosist pa care latzi instaurat pa fostul teritoriu, candva cunoscut drept Romania. Va vine vremea, stati linistiti. Tranzactiile de inventar prin banca au lasat urme. Rugatzil sa va dea "munca", joburi, prin judetzul hungaria. Atacul asta terrorist din frantza na fost dat nicaieri in pressa spana din apus si meazanoapte. In conseqventza, ambasadele Romane si burghezia politica din Romania, neprotestand cu vehementza la marsavia asta crunta la adressa Romanie, trebuie arestati in totalitate si bagati pa veata in puscarie, fara tribunal si avocati. Totasa cum fac cu romanii arestati si bagati la puscarie in apus fara processe. Totasa cum au facut cu Ceausescu, fara tribunal si fara avocati. Tre se se faca curatenie total in Romania.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Gmbplay
-2
Oare de ce se bucura atîta lume cînd dna o da in bara? Deci nu kovesi sau nu stiu ce procuror este vorba despre instituție ca atare.Pe cei de la a3 ii cred,pe cei de la rl ii cred pe cei de la otv ii cred,dar restul(poate si ei s-au adăpat de la surse ilicite?).
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
DDS
+5
O tropetă vândută intereselor străine - nimic mai mult - această tristă plagiatoare Koveși. I-a sunat ceasul, în curând va zbura din fruntea DNA.
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Speranta @ DDS
0
Bucura-te ca sigurul obstacol in fata coruptiei este atacata. Stii ce? Nu va mai plingeti de hoti, ii meritati din plin.
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
Speranta @ DDS
0
Unde sint banii cu care a fost cumparata? Dupa ce va zbura ea sa nu va mai plingeti de intetirea hotiilor fara rusine.
Publicat Marţi, 16 mai 2017
+Răspunde
Camelia
-20
nu a decazut aceasta Kovesi...sunteti voi decazuti demult. Kovesi este cea mai serioasa si competenta femeie din Romania
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
IQ100 @ Camelia
+7
tu esti o admiratoare mov? sau singurul student din promotioa ei care a avut o medie de absolvire mai mica? iti dai seama, cu tatal mare procuror, sa termini cu 6,41?? /inseamna ca a stritde 4.61 de fapt, ....
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
??????
-11
Cum comentați totuși că aceia care sunt calificați și au atribuțiile de a verifica activitatea doamnei CodruțaKovesi, la conducerea DNA, nu formulează "reproșuri", activitatea dumneaiei fiind apreciatå , în mod public, până și de SOV ?
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Mihai
+21
Excelent!! Sa vorbeasca despre grava incalcare a Constitutiei, precum si despre ramanerea in functie, dupa aceasta fapta. Sa vorbeasca si depre conflictul constitutional generat constatat de CCR ( acesta constituie un precedent extrem de periculos - oricine poate incalca Constitutia fara nici o consecinta legala). Ce poate fi mai grav, decat incalcarea Constitutiei, de catre cei pusi sa respecte si sa aplice legea? Cum s-ar proceda in in tarile respective? Poate va fi intrebata despre toate acestea, despre politica structurii pe care o coduce, despre dosarele facute la comanda politica, etc. Demisia URGENTA!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Fefeleaga
-28
Nu este nici o decadere. Este in plina glorie.Coruptii sa incerce numai sa-si reia indeletnicirile mizerabile impotriva statului ce se vor lamuri rapid cum este cu gloria si decaderea, dar in nume propriu!
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
??????
0
Cum comentați totuși despre faptul că Traian Băsescu, fiind deja pensionar, mai este și parlamentar ? Referitor la independența funcționării justiției cum comentați despre nominalizările pentru funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public, inclusiv DNA, așa cum sunt procedurile de la numirile anterioare ? Asigură acele proceduri de nominalizare a celor ce urmează a fi numiți în funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public, inclusiv DNA, funcționarea independentă a justiției , față de puterea executivă și legislativă, politizate de regulă ? Incomptibilitățile pentru procurori și judecători sunt reglementate de către Constituție și prin lege ? Dacă au asemenea incompatibilităi reglementate de ce considerați că ar trebui inclus "politicul" la nominalizarea în funcții de conducere precum cele anterior menționate, în vreme ce la CSM funcțiile de conducere sunt stabilite prin alegeri interne ?
Publicat Luni, 20 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 15 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 50 minute
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 3 minute