Laura Codruţa Kovesi nu e singura care a furat din textele Tamarei Makarenko

Cea mai spectaculoasă „decoraţie” a Laurei Codruţa Kövesi va rămîne cea de PLAGIATOR. Oricît s-ar evita acest subiect de către „presa fricoasă”, Kövesi nu va putea să scape de această acuzaţie pentru că, în calitate de şefă a DNA, trebuie să-i ancheteze pe hoţi, iar plagiatul nu este altceva decît un „furt intelectual”!

S-au împlinit de curînd 4 ani de cînd Mugur Ciuvică a descoperit că Laura Codruţa Kövesi a plagiat masiv în teza sa de doctorat susţinută în anul 2011 la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara.

Zilele trecute, cotidianul.ro a reluat acest subiect, atrăgînd atenţia asupra unui fapt de neimaginat: Kövesi nu numai că n-a citit cărţile la care face trimitere, dar a şi pocit pe tot parcursul tezei numele unui autor: TAMAM Makarenko, în loc de TAMARA Makarenko! Kövesi nu știe nici măcar care este numele de familie al doamnei „TAMAM”!

Numărul fanilor Tamarei Makarenko este mult mai mare

În articolul respectiv, subliniam un fapt ciudat: Kövesi nu este singura care citează din Makarenko! Alţi doi autori, Nicolae Lupulescu (de la care se pare că a furat Kövesi) şi Ciprian George Gîrleanu, au folosit exact acelaşi pasaj dintr-un eseu al Tamarei Makarenko.

Continuînd cercetările, am descoperit că numărul celor care s-au folosit de eseul Tamarei Makarenko este mult mai mare. Priviţi şi minunaţi-vă unde a ajuns hoţia intelectuală:

Seria aceasta incredibilă nu este nici pe departe completă, ci reprezintă doar eseurile văzute de noi. Este cît se poate de limpede faptul că aproape toţi cei de mai sus nici măcar nu au văzut studiul Tamarei Makarenko, darămite să-l fi citit. Nici măcar unul dintre cei de mai sus nu a reprodus în ghilimele vreun pasaj citat din Tamara Makarenko!

Nota comună a tututor „specialiştilor” citaţi mai sus este că nici măcar unul nu a scris în Note titlul original, în engleză, al studiului Tamarei Makarenko pe care-l citează, care este The connections between terrorism and criminality!

Absolut toţi au aceeaşi formulă: „Tamara Makarenko, Conexiunile între terorism şi criminalitate, Jane’s Intelligence Review, Marea Britanie, 2004”, cu variantele „Makarenko, Tamara” sau „Londra, 2004”, ceea ce demonstrează faptul că au copiat unul după altul! Face, desigur, notă discordantă Laura Codruţa Kövesi, care a pocit numele cunoscutei cercetătoare TAMARA Makarenko, pe care a botezat-o „TAMAM”!

La origine, plagiator era numit hoţul de cai

Orice autor de cărţi sau eseuri ştie că atunci cînd citează dintr-un alt autor un studiu apărut, de pildă, în engleză, trebuie să scrie astfel: „Makarenko, Tamara – „The connections between terrorism and criminality” (Conexiunile între terorism şi criminalitate), Jane’s Intelligence Review, nr. X, Londra, 2004, p. 184”. Dacă, totuşi, n-au avut acces direct la studiul Tamarei Makarenko şi au preluat un citat, trimiterea trebuia precedată de formula: „Apud Nicolae Lupulescu – „Spălarea banilor şi finanţarea terorismului”, p. 16”! După cum se vede din facsimilele de mai sus, nici măcar unul nu respectă această regulă elementară şi pozează în „cărturari”, nefiind, în realitate, decît nişte hoţi de rînd care au comis un furt intelectual!

Aici poate că ar fi bine să reamintim că PLAGIAT vine din lat. plágium„furt de sclavi ori de copii” sau din vgr. plágios„oblic, viclean”. La origine, desemna hoţii de cai care vindeau apoi marfa ca fiind a lor! Actualizînd, plagiatorul este un om viclean care fură textul cuiva şi încearcă să-l prezinte ca fiind al lui!

Din acest punct de vedere, fără a minimaliza furtul celorlalţi, Laura Codruţa Kövesi este cea mai vinovată, căci, potrivit funcţiei sale, şefa DNA are ca atribuţii tocmai depistarea şi trimiterea în judecată a oricărei categorii de hoţi! Or, ce face Kövesi? Tocmai ea se dedă la furt, obţinînd tot felul de foloase din acest act reprobabil!

De asemenea, nu putem să nu remarcăm în lista de mai sus prezenţa colonelului SRI Emil HEDEŞIU, care procedează la fel ca Laura Codruţa Kövesi, dar într-un volum editat de Universitatea Naţională de Apărare!

Şocant este şi faptul că acelaşi plagiat a trecut şi în Republica Moldova, fie prin „copierea” fără citare a întregului articol al lui Nicolae Lupulescu, fie prin preluarea unor pasaje, aşa cum face VITALIE SÎLI, din cadrul Academiei Ministerului de Interne din Chişinău!

Acum 4 ani, cînd Mugur Ciuvică a dezvăluit plagiatul lui Kövesi din teza de doctorat, şefa DNA a dat publicităţii un Comunicat în care spunea: „Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor”. Trimiterea este evidentă la pocirea numelui Tamarei Makarenko, devenită în teza de doctorat Tamam Makarenko, unde „TAMAM” a devenit numele de familie al cercetătoarei!

Foarte grav este că însuşi conducătorul de doctorat, Viorel Paşca, fostul decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea de Vest Timişoara, în loc să-şi pună cenuşă în cap, a încercat să spele putina: „Acuma chiar să detectez pasaje din alea de pe la institutul de apărare sau nu ştiu unde, e greu să le faci. Acuma poţi să spui că te apuci să cauţi în lucrările clasice, consacrate. Aici îţi trebuie un program anti-plagiat în care să bagi lucrarea că altfel nu ai de unde. Aşa ceva n-avem la universitate”!

În mai 2012, Kövesi a cerut chiar CSM să-i apere reputaţia pentru că „Teza de doctorat «Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal» face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate, iar caracterul de noutate şi valoarea ştiinţifică a lucrării au fost constatate de către comisia de doctorat din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara”! I-auzi brîul! Kövesi crede că, dacă îi trece în teză pe autori în Bibliografie, nu ar mai fi nevoie de semnele citării sau de trimiterile exacte de unde a fost copiat un pasaj! Păi, la fel spune că a făcut şi Victor Ponta, căruia deja i s-a luat doctoratul!

În finalul Comunicatului, Kövesi devine chiar ameninţătoare: „Articolul [lui Mugur Ciuvică, n.n] încearcă să exploateze momentul mediatic marcat de controversele asemănătoare şi ne delimităm de tentativele de a atrage Ministerul Public în controverse care nu au legătură cu activitatea judiciară. Având în vedere conţinutul articolului, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) apărarea reputaţiei profesionale”!

În iulie 2012, Consiliul Naţional de Etică a dat verdictul că Laura Codruţa Kövesi nu a plagiat în teza de doctorat, dar aceeaşi instituţie a dat acelaşi verdict şi pentru Victor Ponta, Gabriel Oprea şi, în general, pentru toţi plagiatorii care au ajuns în discuţia CNE. De fapt, şi în cazul lui Kövesi, CNE nu a făcut altceva decît să preia argumentele celui acuzat de plagiat.

Au trecut de atunci 4 ani şi lucrurile au rămas în acelaşi stadiu, fără ca deja celebrul CNTDCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare) să verifice această acuzaţie de plagiat! Mugur Ciuvică a pus faţă în faţă zeci de pagini din teza lui Kövesi, care se regăsesc în alte lucrări apărute înainte de susţinerea doctoratului. Unele poate că or fi fost publicate şi de Kövesi înaintea autorilor nominalizaţi, dar asta înseamnă că aceia au plagiat-o, ceea ce ar fi trebuit lămurit încă de atunci!

Cert este că subiectul plagiatului lui Kövesi a fost abandonat, preferîndu-se punerea batistei pe ţambal, astfel ca zgîrmarea în interiorul acestei teme să nu provoace mirorsuri tari. Altfel, dacă Laura Codruţa Kövesi ar insista să spună că toţi autorii au plagiat-o pe ea, s-ar putea ca aceştia să producă dovezi că lucrurile stau exact invers!

Oricum, lucrurile trebuie să fie lămurite cît mai repede, chiar în interesul şefei DNA. Dacă nu, plagiatul acesta îi va distruge în mod firesc întreaga carieră şi va duce, mai devreme sau mai tîrziu, la retragerea tuturor titlurilor şi decoraţiilor primite! Ca să nu mai vorbim despre ruşinea pe care o va suporta, aşa cum s-a întîmplat în Germania cu ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, ministrul Educaţiei, Annette Schavan, sau cu ministrul Karl-Theodor zu Guttenberg, toţi fiind nevoiţi s-şi dea demisia, deşi negaseră iniţial acuzaţia de plagiat!

Dar, după cum am arătat în acest articol, fenomenul plagiatului a devenit o pată uriaşă pe obrazul mediului academic din România, preluarea fără citare a muncii altora devenind un adevărat sport naţional, căruia trebuie să i se pună capăt urgent. E chiar ridicol să-i acuzăm pe unii puşcăriaşi de plagiat şi să le tăiem drepturile obţinute prin astfel de lucrări, în schimb tocmai şefei DNA să i se ierte exact aceeaşi metodă, doar pentru că orice explicaţie a sa devine adevăr care nu se cercetează!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.