Laura Codruța Kovesi și anticorupția de discotecă

Apariția Laurei Kovesi la TVR mi-a rămas în cap ca o amintire pe care nu știam de unde s-o iau. Abia după cîteva ceasuri mi-am dat seama că nu anticorupția era de vină, ci noul look al procurorului sef al DNA.

Bretonul acela negru, prăvălit ca un perete de păr pînă la linia frunții și a sprîncenelor, în loc să te facă atent la mesajele altfel extrem de importante și de grave ale procurorului general mă trimiteau cu gîndul la o duduie (o mare parte din adolescenți și bărbați spun gagică) pe care am întîlnit-o cîndva printr-o discotecă sau printr-o cafenea și nu-mi mai aduc aminte pe unde și cînd. La un moment, dat chiar am avut impresia enervantă că Laura Codruța Kovesi seamănă cu o cunoștință, cu o persoană pe care am mai văzut-o undeva. Imediat mi-a venit în minte bretonul ca o ghilotină peste fruntea Elenei Băsescu și mai apoi cel ca un coif de luptă făcut din păr rebel al Monicăi Macovei.

Ce-o fi apucat-o pe Laura Codruța Kovesi să recurgă la o asemenea pavoazare adolescentină, de discotecă, zău că nu pricep! S-o fi oprit pentru interviul dat la TVR pe drumul spre o petrecere sau pentru o seară aniversară? Voia morțiș să ne cîștige simpatia cu frizura sa de liceeană? Sigur nu ne aflăm în fața unei întîmplări. Bretonul Laurei Codruța Kovesi corespunde unei imagini despre sine și unor stări interioare pe care mă feresc să le comentez. Poate că un psiholog priceput ar putea-o face mult mai bine.

Altceva mă preocupă pe mine. De ce recoltele de corupți în vremea cît Laura Codruța Kovesi a fost procuror general au fost atît de sărace, mai ales că toate nenorocirile cu care își împodobește acum cununa succesului s-au petrecut pe vremea cînd ea conducea Ministerul Public. Atunci, ea era de veghe și ar fi trebuit să își dea măsura. Toate afacerile lui Cocoș și ale Elenei Udrea, Alro și Traian Băsescu, Blejnar și Videanu, Oprescu (inclusiv marele acoperiş al stadionului), Dobrescu și Bușcă-Walter, toate marile finanțări frauduloase ale partidelor politice, toate șpăgile cu care acum DNA-ul ni le prezintă în carnavalul anticorupției sunt de pe vremea destoiniciei sale lipsite de eficiență.

Pe cît de ofensivă este acum șefa DNA pe atît de adormită a fost la Parchetul General. Dacă ar fi fost principalul apărător al unei echipe de baschet, cu siguranță că antrenorul ar fi scos-o de pe teren. Noi am folosit magica soluție a promovării.

Nu putem să zicem că seceta prestației sale de procuror general al României ar fi venit din relațiile sale nerodate cu SRI. Dimpotrivă, prietenia sa cu generalul Florian Coldea din acea perioadă a devenit deja proverbială. E drept că și atunci (ca și acum) Laura Codruța Kovesi se mișca la fel de greoi. Și în politică este exact ca în baschet. Cînd nu ești iute de mînă, de picior și de gînd adormi sub coș și prinzi numai mingile pe care le ratează ceilalți.

Nu alura de sportivă în retragere și nici machiajul de nuntă al doamnei (sau domnișoarei Kovesi ) de acum două săptămîni, după cum nici frizura de cățel furios tuns pentru plimbarea de duminică mă interesează. În legătură cu frizura mă rezum la precizarea că look-ul doamnei procuror contrastează puternic cu discursurile sale legate de continuarea anticorupției. Și chiar cu funcția pe care o ocupă.

Cînd o priveai la TVR îți venea să o inviți la dans sau la o discotecă. Și cînd o asculți sau îi citești declarațiile îți vine să crezi că ea singură este anticorupția de pe pămîntul României. Este undeva o contradicție pe care sunt convins că și alții au sesizat-o, dar nici ei n-o înțeleg. Nici chiar Laura Codruța Kovesi, copleșită de noua sa imagine, cînd adolescentină, cînd de mare luptătoare pentru o țară cu adevărat euroatlantică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.