Laureat al Premiului Nobel, decorat de Regele Mihai

Cercetătorul de origine română Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie anul trecut, va fi decorat, în numele Regelui Mihai, în cadrul unei ceremonii care va avea loc vineri seara la Palatul Elisabeta din Bucureşti, a anunțat Casa Regală într-un comunicat.

Palatul Elisabeta găzduiește vineri o seară în onoarea profesorului Ștefan Hell.

Laureatul Premiului Nobel va fi decorat, în numele Regelui Mihai, cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor. Decorația regală va fi înmânată de principesa Margareta, în cadrul unei ceremonii, în Sala Regilor, la ora 19.00.

Ordinul Coroana României în grad de Comandor va fi conferit profesorului Stefan Hell „pentru contribuția sa eminentă la dezvoltarea chimiei fizice. Pentru conceperea și dezvoltarea tehnologiei microscopiei fluorescente de rezoluție înaltă, cu ajutorul căreia se pot face observații microscopice ale proceselor ce au loc în interiorul celulelor vii”, „pentru reprezentarea cu mândrie și onoare a națiunii noastre în excepționala familie a celor distinși cu Premiul Nobel. Pentru activitatea meritorie în cadrul Institutului Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și în cadrul Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg”, „pentru că, în cursul activității sale, a aprofundat legături cu lumea savantă românească, prin care caută să întărească schimburile științifice internaționale”, „pentru urmărirea, pe tot parcursul carierei sale, a valorilor profesionalismului, devotamentului, eticii și onestității, valori definitorii ale Coroanei Române”.

Ceremonia de decorare va fi urmată de un dineu oferit în onoarea savantului, în numele Majestății Sale, de către principesa Margareta și principele Radu. Vor lua parte președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, reprezentanți ai Academiei Române, precum și personalități de mare prestigiu ale comunității științifice internaționale, conform comunicatului.

Ștefan Hell s-a născut la Arad în anul 1962 și a emigrat alături de familia sa în Republica Federală Germania, în anul 1978. A obținut licența și diploma de doctor în chimie la Universitatea din Heidelberg. În prezent, își desfășoară activitatea științifică la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen și la Centrul German pentru Studiul Cancerului din Heidelberg. Ștefan Hell este profesor universitar de fizică experimentală la Universitatea din Göttingen și profesor asociat de fizică la Universitatea din Heidelberg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.