Laureaţii Galei Premiilor UNITER 2013

Cea de-a XXI-a ediţie a “Galei Premiilor UNITER”, desfăşurată în seara zilei de 13 mai la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi, şi-a răsplătit laureaţii.

Juriul final, care a decis câştigătorii dintre cei trei nominalizaţi pentru fiecare categorie, a fost alcătuit din actorul Adi Carauleanu, criticii de teatru Florica Ichim şi Ludmila Patlanjoglu, regizorul Sanda Manu şi scenografa Viorica Petrovici.

“Cel mai bun spectacol” a fost declarat “Călătoriile lui Gulliver, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift”, de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

Premiul pentru “Cea mai bună regie” i-a revenit lui Alexandru Dabija, pentru regia spectacolului “Două loturi”, de la Teatrul Naţional Bucureşti.

Imola Kézdi a obţinut Premiul pentru “Cea mai bună actriţă în rol principal”, pentru rolul titular din spectacolul “Hedda Gabler” de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Şi tot la acelaşi teatru a plecat şi Premiul “Cel mai bun actor în rol secundar”, primit de András Hatházi pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul “Hedda Gabler”.

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal

Lui George Costin i-a fost atribuită distincţia “Cel mai bun actor în rol principal” pentru rolul Maiorul din spectacolul “Familia Tót” de la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti, iar pentru “Cea mai bună actriţă în rol secundar” a fost distinsă Enikő Györgyjakab pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul “Hedda Gabler” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, care a câştigat astfel trei trofee.

Pentru “Cea mai bună scenografie” juriul a decis acordarea premiului lui Helmut Stürmer pentru scenografia spectacolului “Două loturi” de la Naţionalul bucureştean.

Premiul pentru “Debut” a fost cucerit de Silvia Török pentru rolul Iris din spectacolul “Fetiţa din bolul peştelui auriu”, pus în scenă la Teatrul German de Stat din Timişoara.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost considerat “Suzana”, scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune.

Actriţa Leni-Pinţea Homeag, distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate

Octavian Saiu a primit “Premiul pentru critică de teatru”.

În cadrul Galei au mai fost acordate Premiile Senatului UNITER, Premiile oferite de către Preşedintele UNITER, Premiul Mecena, Premiul British Council (premiu găzduit) şi Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2012.

Senatul a acordat “Premiul de excelenţă” Teatrului Naţional Bucureşti pentru conceperea şi realizarea excepţională a Programului “Caragiale 2012”.

Actorii Leni-Pinţea Homeag şi Matei Alexandru au primit “Premii pentru întreaga activitate”, ca şi regizorul Alexandru Colpacci, scenografa Marfa Axenti şi criticul teatral Constantin Paiu.

“Premiul special pentru muzică de teatru” s-a îndreptat către Tibor Cari, iar cel pentru “Teatrul de păpuşi şi marionete” a fost decernat lui Liviu Berehoi.

Ion Caramitru primind Premiul de Excelenţă pentru Teatrul Naţional din Bucureşti

În sfârşit, un “Premiu special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice” a încoronat activitatea şi creaţia lui Tudor Gheorghe.

“Premiul Preşedintelui” i-a fost înmânat poetului Emil Brumaru.

“Premiul Mecena” i-a fost acordat preşedintelui Unirea Shopping Center, Carmen Palade Adamescu, iar British Council a oferit un “Premiu pentru inovaţie artistică” actorului şi regizorului Mihai Mălaimare.

“Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2012”, concurs organizat de UNITER sub egida Casei Regale a României, a fost acordat pentru „Nostalgicii călători” de Liviu Lucaci.

Juriul Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2012” a fost compus din criticii de teatru Marina Constantinescu, Adriana Popescu, Marian Popescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.