Laureaţii Galei Tânărului Actor HOP 2014. Concurenţi şi juraţi

Ediţia a XVII-a a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Vox Maris No.1 Club Grand Resort din Costineşti, s-a încheiat în seara zilei de 12 septembrie.

Juriul final a fost format din regizoarea Gianina Cărbunariu, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu, dansatoarea şi coregrafa Ioana Marchidan, actorul George Mihăiţă şi actriţa Ana Ularu.

Premiile au recompensat apariţiile cele mai convingătoare din concurs.

Premiul Ştefan IordacheMarele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actriţei Ada Lupu pentru rolul din propria sa compoziţie Nu e ceea ce pare – după fotografia Penitent Daughter de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând de anul trecut, organizatorii Galei au decis ca Premiul Ştefan Iordache să devină Marele Premiu al Galei. Acesta a fost acordat, începând cu ediţia 2009, pentru cel mai bun actor la secţiunea individual.

Premiul a fost înmânat de criticul de teatru Marina Constantinescu.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, la secţiunea individual, a fost acordat actriţei Ana Maria Bercu pentru rolul Nina Zarecinaia din Pescăruşul de A.P. Cehov, precum şi pentru personificarea artistei Ella Fitzgerald.

Premiul a fost înmânat de actorul Florin Piersic Jr.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual, a fost acordat actorului Andrei Ciopec pentru rolul Dorel din propria sa compoziţie – după fotografia Crabs Skinningrove de Chris Killip, precum şi pentru personificarea lui Nicolae Furdui Iancu.

Premiul a fost înmânat de actorul Bogdan Dumitrache.

Premiul Cornel Todea Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat spectacolului Paravan – Două telefoane, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu: Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba.

Premiul, care a fost înmânat de regizorul Mircea Cornişteanu, este susţinut, începând cu ediţia a XVI-a, de familia Todea.

Premiul Sică AlexndrescuPremiul special al juriului, acordat începând cu a V-a ediţie, l-a recompensat pe actorul Alexandru Apostol pentru rolul Andrei Prozorov din Trei surori de A.P. Cehov şi pentru personificarea lui Iggy Pop.

Directorul artistic al Galei HOP, Radu Afrim

Premiul a fost înmânat de actorul George Remeş.

Premiul Publicului pentru Cea mai bună actriţă a revenit Adei Lupu pentru rolul din propria sa compoziţie Nu e ceea ce pare – după fotografia Penitent Daughter de Gregory Crewdson, precum şi pentru interpretarea personajului Olive Oyl.

La aceeaşi categorie, Cel mai bun actor a fost ales Ioan Alexandru Savu pentru rolul Blaze din spectacolul Ce a zis vrabia de Danny Mitarotondo, precum şi pentru personificarea lui Robert Downey Jr. în Tropic Thunder.

Premiile a fost înmânate de Gyöngyi Hunyadi şi Undina Bubur, reprezentantele MOL România, sponsorul principal al evenimentului.

Cel mai bun spectacol a fost declarat Paravan – Două telefoane, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, cu: Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba.

Premiul a fost înmânat de actorul Pavel Bartoş.

Actorul Emil Boroghină, Directorul Festivalului William Shakespeare

Gala Tânărului Actor HOP a mai găzduit o serie de distincţii.

Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr şi înmânat de criticul de teatru Ileana Lucaciu, a fost acordat actorului Octavian Costin pentru rolul Victor din spectacolul Paravan-Două telefoane, scenariul şi regia Matei Lucaci Grunberg, precum şi pentru personificarea lui Slava Polunin.

Premiul Vox Maris a fot obţinut de Ada Lupu. Această distincţie, acordată în anul 2013 celui mai tânăr concurent, răsplăteşte, începând cu ediţia 2014, câştigătorul Marelui Premiu. El a fost oferit de Viorel Ruse, manager general Vox Maris.

Începând cu această ediţie, regizorul şi producătorul de film Tudor Giurgiu acordă unuia dintre concurenţii viitoarelor Gale HOP şansa de a face parte din programul 10 pentru FILM la TIFF, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania. La ediţia abia încheiată această şansă a fost oferită actriţei Reka Szasz.

Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor alţi 10 actori talentaţi de teatru. 10 pentru FILM îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

Pavel Bartoş a fost prezentatorul Galei

Actorii beneficiază de materiale de prezentare – broşură, fotografii şi clipuri realizate într-un studio profesionist -, participă la workshopuri şi întâlniri şi sunt prezentaţi spectatorilor, jurnaliştilor şi oamenilor din industria filmului – regizori, producători români şi străini, directori de casting şi agenţi.

Prezentatorul Galei a fost Pavel Bartoş.

Directorul artistic al Galei HOP: regizorul Radu Afrim.

Fotografii Maria Ştefănescu şi Adi Bulboacă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.